Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: testy  (Przeczytany 7412 razy)
ank@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #30 : Lipiec 31, 2008, 14:01:59 »

no ale chodzi wlasnie o to ze nowe akwarium musi podobno dojrzewac z grzalka a w nowym bedzie ta sama co w starym. i to jest ten problem

akwarium:28 litrów
bojowniki:
Migotek nie żyje od ??. 09.04
Błękitek nie żyje od 10.03.08
Leon nie żyje od 01.01.09
Prince Amroth nie żyje od 10.06.09
obecnie 4 karliki szponiaste i bojek (mam słabość do tych ryb...)
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #31 : Lipiec 31, 2008, 22:56:11 »

nie musi dojrzewać z grzałką (podejrzewam tu sugestię sprzedawcy w zoo).

my tu gadu gadu, a czas leci. póki, co wlej akryflawinę lub silniejszy bactopur dir. (pół tabletki) do swojego zbiornika z kiryskiem i bojownikiem ustaw na 30 stopni jak radzi emi i czekaj cierpliwie ok. 7 dni. usuń gnijące rośliny.

zbiornik kwarantannowy przecież już masz.

a tak po za tym masa bojowników żyje w kulach bez grzałki, filtra i ma zmienianą wodę nawet czasem co trzy dni a dożywają sędziwych 2-3 lat. niby koszmar ale ta ryba jest bardzo wytrzymała. podejrzewam, że kupiłaś już zarażonego przez lenistwo sprzedawcy, któremu nie chciało się podmieniać wody w kubeczku (czy na dnie nie było sporo odchodów i w wodzie nie pływały jakiś brudy?)

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Lipiec 31, 2008, 23:15:32 »

a tak po za tym masa bojowników żyje w kulach bez grzałki, filtra i ma zmienianą wodę nawet czasem co trzy dni a dożywają sędziwych 2-3 lat. niby koszmar ale ta ryba jest bardzo wytrzymała.

Z moich doswiadczen wiem, ze nie jest zbytnio wytrzymala. Nie lubi wahan temperatury i parametrow wody oraz zbyt zywotnych towarzyszy w akwarium... Roll Eyes
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Sierpień 01, 2008, 14:12:35 »

no ale chodzi wlasnie o to ze nowe akwarium musi podobno dojrzewac z grzalka a w nowym bedzie ta sama co w starym. i to jest ten problem

Jaki problem? Przecież kwarantannik nie musi dojrzewać.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
ank@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #34 : Sierpień 02, 2008, 18:50:39 »

nie chodzi o kwarantannik tylko o nowe akwarium. wyjasnie wszystko po kolei. a wiec:
chce kupic nowe akwarium ale slyszalam ze musi dojżewac z pelnym sprzetem (czyli z grzalka tez) a ja chce do nowego akwa dac ten sam sprzet bo nowe bedzie niewiele wieksze. mam juz kase ale jak na zlosc spadla mi temperatura i bojus dostal awrotu martwicy. dalam mu juz dawno leki, temperatura 30* ale mam problem z parametrami wody ( za wysokie ph, kh i gh). zrobilam podmiany jak radzila emi i wlasnie wtedy mi temperatura wody spadla. a moj bojek juz wielokrotnie chorowal na martwice i czesto ma nawroty choroby. pierwszy raz dostal jak babcia byla chora i potrzeba bylo przedluzacza do materaca przeciwodlezynowego. nie mialam jak podlaczyc wtegy grzalki i zanim udalo mi sie kupic przedluzacz bojek dostal martwicy. leczylam go ok miesiaca ale w koncu przeszlo. potem byly nawroty jak mi spadla temperatura. i tak od pol roku. mozliwe ze przechodzil ta chorobe w sklepie bo mial troche postrzepione pletwy jak go kupilam i nawet sie balam o niego. ale wszystko wrocilo do normy wiec uznalam ze to pogryzione przez inne rybki ( nie kupuje bojkow z kubeczkow). teraz nie chce go przenosic jak jest chory bo jak widac bardzo zle reaguje na zmiany w otoczeniu. chce zalozyc zbiorniczek od nowa ale nie mam gdzie podziac rybek na ten czas  bo  co oczywiste nie moge w takiej sytuacji ani zostawic chorej rybki bez grzalki ani wpuscic do niedojzalego akwa i wykonczyc azotynami. teoretycznie moglabym przelozyc wszystko ze starego akwa do nowego od razu ale w starym mam baktopur direct wiec w filtrze zero bakterii itd. dziekuje za cierpliwosc i prosze o rade. co mam zrobic w tej sytuacji? aha z bojkiem jest kirysek pstry.

bojowniki:
ank@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #35 : Sierpień 03, 2008, 14:57:44 »

wiec co radzicie?

03.08  18.42
wlasnie sie kaplam co moze byc przyczyna tak twardej wody- bialy zwirek! a bojuś coraz gorzej Cry
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2008, 17:42:41 wysłane przez ank@ » Zapisane

bojowniki:
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #36 : Sierpień 04, 2008, 10:19:18 »

Póki w akwarium nie ma ryb to grzałki nie musisz do nowego przekładać. Tak samo z filtrem, na razie daj tam tylko coś, co będzie delikatnie wprawiać wodę w ruch, np jakiś zwykły filtr gąbkowy. Nie zapomnij także o łatwych, żywych roślinach.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
ank@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #37 : Sierpień 05, 2008, 07:24:05 »

dziekuje emi!!! i dzieki za cierpliwosc. a moj bojus dziwnie: pol pletyw ogonowej odrasta a drogie pol ubywa Shocked Huh

bojowniki:
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: