Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Prośba o identyfikację glonów.  (Przeczytany 2429 razy)
Monik_a
Nowy
*

« : Lipiec 22, 2008, 20:47:39 »

Witam,
Mam prośbę, czy ktoś może, na podstawie poniższych zdjęć, powiedzieć mi, co trapi moje rośliny?
Czy są to okrzemki? Co z nimi robić?

zdjęcie1
zdjęcie2

Akwarium 60l
2 gupiki + 10 szt. narybku
2 ampularie
2 krewetki karłowate
KH 5dKH, pH 7,5 , GH 10, NO2 0,1 mg/l , NO3 5mg/l, Fe 0,1mg/l
filtr Eheim Aquaball 2208
1 Sun-Glo 15 W + odbłyśnik (przez 13 godz./doba)

i jeszcze : podmiany co tydzień 15-20%, nawożenie 3 kulki w podłożu i Fe+ 1ml co dwa dni
Monika
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2008, 10:15:04 wysłane przez Monik_a » Zapisane
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Lipiec 22, 2008, 23:01:37 »

myślę,że to nie są okrzemki. przy tak długim oświetleniu okrzemki nie wytrzymują, po za tym są chropowate i twarde w dotyku
jeśli są miękkie i włochate to chyba wiem skąd się wzięły - z resztek suchego pokarmu nie zjedzonego przez gupiki, a generalnie z fosforanów.
zmniejsz dawki żywieniowe lub wręcz wogóle nie karm ryb przez kilka dni to zjedzą troszkę tych glonów. dobrze by było dorzucić krewetek lub żyworódek i karmić je symbolicznie a glony częściowo by znikły ale ta twardość węglanowa - ni dla ślimaka (z czasem mogą porobić sie wżery w skorupach szczególnie jak skwaśnieje woda), względnie krewetki (ale pilnować ph), żyworódkom też ciut niska. odradzam też środki chemiczne wiele z nich oparte jest na miedzi, która zabija krewetki i ślimaki mimo,że producenci piszą, że są bezpieczne. jest jeszcze sposób z całkowitym zaciemnieniem zbiornika na 7 dni. jest stary i bardzo skuteczny
Monik_a
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 23, 2008, 09:08:58 »

Xenotodon
Fakt, nie są to glony twarde w dotyku. Raczej da się je zetrzeć (pozostaje brudna, brązowo-zielona smuga na palcu), ale jakoś pod nic innego 'z wyglądu" mi nie pasowały... nie mają nitek, pędzli, kawałków "plechy".
Wyjaśnij proszę, czy to zaciemnienie zbiornika ma być całkowite, t.zn. obłożyć akwarium papierem i nie świecić przez 7 dni? To jest droga do eliminacji tych glonów? Przyznam, że jakaś strasznie drastyczna mi się wydaje i nie bardzo wiem, jak to zniosą i ryby, i inne rośliny??
Twardość węglanową podnieść? Myślałam, że największy problem u mnie to NO2?
Dzięki za odzew

Monika
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2008, 09:11:40 wysłane przez Monik_a » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 23, 2008, 10:20:41 »

To zwykłe okrzemki. Banda otosków załatwi sprawę. Jak starą masz tą świetlówkę? Nie napisałaś nic o filtracji. NO2 w dojrzałym akwarium z wydajną filtracją powinno wynosić zero. czy to akwarium jest jeszcze w fazie dojrzewania? Jeśli tak to może być przyczyną inwazji okrzemek.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Monik_a
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 23, 2008, 10:47:31 »

Świetlówka nowa, chodzi 1,5 miesiąca - tyle też ma akwarium.

Filtr - Eheim Aquaball 2208 - pracuje całą dobę.

Właśnie dziś po pomiarze NO2 wynosi 0,1 wcześniej było 0,6 -  chyba zaczyna dojrzewać akwarium?
Więc te okrzemki byłby tym usprawiedliwione?

Co dalej? Chciałam kupić kiryski spiżowe - można wymiennie do otosków? - ale za miesiąc, bo wyjeżdżam i boję się zostawić to wszystko "opiekunowi". No i przez miesiąc narybek gupika podrośnie, więc go nikt nie zje ( czy kiryski albo otoski mogą go zjeść? ).
Tylko co z tymi okrzemkami, jeśli nikt ich nie zje?  A banda otosków to ile? 4 mogą być?

No i jeszcze pytanie, czy powinnam walczyć z poziomem kH?

Monika
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 23, 2008, 11:32:30 »

Właśnie dziś po pomiarze NO2 wynosi 0,1 wcześniej było 0,6 -  chyba zaczyna dojrzewać akwarium?

Na to wygląda.

Więc te okrzemki byłby tym usprawiedliwione?

Jest to wielce prawdopodobne.

Chciałam kupić kiryski spiżowe - można wymiennie do otosków?

Nie, kiryski nie jedzą glonów ale możesz także je wpuścić. Skutecznie wyjadają resztki pożywienia, którego nie zjedzą gupiki i ślimaki.

czy kiryski albo otoski mogą go zjeść?

Nie.

A banda otosków to ile? 4 mogą być?

Jak najbardziej.

No i jeszcze pytanie, czy powinnam walczyć z poziomem kH?

Dlaczego? Kh masz poprawne. No chyba, ze chodzi Ci o pH? Jeśli tak to po jakimś czasie samo się ustabilizuje. Jeśli masz włączone napowietrzanie to je wyłącz.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Monik_a
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Lipiec 23, 2008, 11:47:01 »

Dziękuję za info Emi   
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Lipiec 30, 2008, 18:54:45 »

jeśli to rzeczywiście okrzemki to należy utrzymywać intensywne świecenie światła przez okres 12 h dziennie, okrzemki z kolei nie lubią światła, zazwyczaj znikają samoczynnie w akwarium, bez żadnej ingerencji z naszej strony.

otoski faktycznie są jedynym glonojadem który pożera okrzemki.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: