Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Jak zmienić twardość wody ??
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak zmienić twardość wody ??  (Przeczytany 8006 razy)
t310
Nowy
*

« : Lipiec 22, 2008, 23:25:39 »

No i z tego co widze jestem jedyny chyba na tym forum który nie chce wody zmiękczyć tylko zatwardzić. W mojej miejscowości jest bardzo miękka woda. Nawet gupiki przystopowały (kupiłem od znajomego zeby zoabczyć czy to nie starość tamtych i tez sie nie mnożą), ale jak przywiozłem z 20l twardszej wody od mojej babci(kranówka-znana ze swojej twardości woda Ostrołęcka)i wlałem tą wode do akwarium 112l a reszte wody miękiej to troszkę lepiej ale dalej słabo (gupikom idzie lepiej ale nadal cięzko)

Nawoże CO2- mała butla od filtusa (wysokociśnieniowa juz w drodze)

Oswietlenie 1*36W-oceanic light za kilka dni kupię drugą- oceanic colour(akwarium bez pokrywy)
Sporo roślin

Proszę o pomoc jak zatwardzić wodę ??  Huh  Huh  Sad

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1 : Lipiec 22, 2008, 23:27:23 »

gH, kH - twardość wody ogólna (TWO) i węglanowa (TWW), na twardość ogólną wody składa się twardość węglanowa i  niewęglanowa, na TWO składają się jony wapnia i magnezu, na TWW jony węglanowe i wodorowęglanowe. W polskiej akwarystyce jednostką twardości jest stopień niemiecki.

1`n twardości ogólnej = 17.8 ppm CaCO3
1`n twardośći węglanowej = 21.8 ppm HCO3
W zależności od stopnia twardości wody dzielimy na:

- bardzo miękkie       0 - 5`n twardości ogólnej
- miękkie                 5 - 10`n
- średnio twardre    10 - 20`n
- twarde                  20 - 30`n
- bardzo twarde    pow. 30`n

Większość gatunków ryb możemy hodować w wodzie średnio-twardej i twardej, jednak niektóre wymagają wody miękkiej i taką należy im zapewnić. W przypadku rozmnażania, istotne znaczenie ma też twardość węglanowa.

- aby obniżyć - dodawanie wody destylowanej, demineralizowanej lub RO (Reverse Osmosis - odwrócona osmoza), przepuszczanie przez kationit (najlepiej wodorowy np Filtrax K), gotowanie (tylko TWW).

- aby podwyższyć - umieszczenie kamieni z wapienia, marmuru lub żwir z ich zawartością, żwir koralowy, muszle, dodanie węglanu wapnia - CaCO3

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=6947.0
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2008, 23:29:52 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
t310
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 23, 2008, 13:47:11 »

Wielkie dzięki czyli poprostu wrzucić kilka muszli ??

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #3 : Lipiec 23, 2008, 14:20:42 »

Wielkie dzięki czyli poprostu wrzucić kilka muszli ??
Znasz parametry wody? Skad wiesz ze problem lezy w jej twardosci? Musisz znac parametry przed wrzuceniem jak i po zeby nieprzedobrzyc sprawy  Grin
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2008, 19:40:42 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
t310
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 23, 2008, 23:07:15 »

NIe znam ale wiem ze problem lezy w twardości z obserwacji(nie tylko akwarium. np. W czajniku a uzywam go juz 2 lata osad z kamienia nie jest grubszy nic jedna piąda milimetra, a jak mieszkałem w pobliskiej Ostrołęce w ciągu miesiąca osad był grubości 1 mm i ciągle trzeba było kombinować zeby sie go pozbyć.)

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 24, 2008, 09:58:51 »

Cześć T310 Smiley

Zanim zabierzesz się za jakieś kombinacje alpejskie to sprawdź w wodociągach jaką macie twardą wodę.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
t310
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Lipiec 28, 2008, 23:27:49 »

Nie rozumiem twojej wypowiedzi ale skoro w akwarium przez ponad rok istnienia akwarium nie ma osadu z kamienia na szybach to raczej woda jest miękka a i inne obserwacje na to wskazują i opinia wujka- nie dawno odszedło z pracy gdzioe sprawdzał twardość wody i inne tam duperele (czy woda zrowa itp.)- wyleciało mi z głowy nazwa zawody sorki

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #7 : Lipiec 28, 2008, 23:30:18 »

Nie rozumiem twojej wypowiedzi ale skoro w akwarium przez ponad rok istnienia akwarium nie ma osadu z kamienia na szybach to raczej woda jest miękka a i inne obserwacje na to wskazują i opinia wujka
Ale DOKŁADNE parametry byly by jednak przydatne.
odszedło z pracy gdzioe sprawdzał twardość wody i inne tam duperele (czy woda zrowa itp.)- wyleciało mi z głowy nazwa zawody sorki
Moze sanepid? Wink

GG 12591627

160l na ziemi!
t310
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Lipiec 29, 2008, 20:27:37 »

Tak sanepid dzięki za podpowiedz poprostu wyleciało mi z głowy

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Lipiec 30, 2008, 08:24:08 »

To, że akwarium nie ma osadu z kamienia o niczym nie świadczy. warto dowiedzieć się jakie twardości i ph masz w baniaku. Do tego służą testy akwarystyczne. Komplet z zooleka (twardości + ph) kosztuje ok 35-40 zł. Są to podstawowe testy kropelkowe, które wg mnie każdy akwarysta mieć powinien.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Lipiec 30, 2008, 08:39:38 »

Poza tym, na przykładzie swojej kranówki wywnioskowałem, że parametry wody zmieniają się co jakiś czas. Przykład: w ostatnim kwartale ubiegłego roku TWO mojej kranówki wynosiła 14, TWW 7 a pH 7,4. W pierwszym kwartale bieżącego roku TWO wynosiła 18, TWW 9 a pH 7,8. Dlatego testy się przydają a opinia wujka i jego wiedza na temat parametrów może być już nieaktualna.

t310
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Sierpień 07, 2008, 16:58:59 »

Już uzyskałem odpowiedz na inny forum. Za poprostu trzeba dodać trpche sody oczyszczanej ale po dodaniu danej ilości nalezy sprawdzić testami jaką twardosć uzyskujemy zeby nie przedobrzyć.

Wink  Cheesy  Smiley  Cool  Good ! Good ! Good !

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: