t310
Nowy
|
|
« : Lipiec 22, 2008, 23:25:39 » |
|
No i z tego co widze jestem jedyny chyba na tym forum który nie chce wody zmiękczyć tylko zatwardzić. W mojej miejscowości jest bardzo miękka woda. Nawet gupiki przystopowały (kupiłem od znajomego zeby zoabczyć czy to nie starość tamtych i tez sie nie mnożą), ale jak przywiozłem z 20l twardszej wody od mojej babci(kranówka-znana ze swojej twardości woda Ostrołęcka)i wlałem tą wode do akwarium 112l a reszte wody miękiej to troszkę lepiej ale dalej słabo (gupikom idzie lepiej ale nadal cięzko) Nawoże CO2- mała butla od filtusa (wysokociśnieniowa juz w drodze) Oswietlenie 1*36W-oceanic light za kilka dni kupię drugą- oceanic colour(akwarium bez pokrywy) Sporo roślin Proszę o pomoc jak zatwardzić wodę ??
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #1 : Lipiec 22, 2008, 23:27:23 » |
|
gH, kH - twardość wody ogólna (TWO) i węglanowa (TWW), na twardość ogólną wody składa się twardość węglanowa i niewęglanowa, na TWO składają się jony wapnia i magnezu, na TWW jony węglanowe i wodorowęglanowe. W polskiej akwarystyce jednostką twardości jest stopień niemiecki.
1`n twardości ogólnej = 17.8 ppm CaCO3 1`n twardośći węglanowej = 21.8 ppm HCO3 W zależności od stopnia twardości wody dzielimy na: - bardzo miękkie 0 - 5`n twardości ogólnej - miękkie 5 - 10`n - średnio twardre 10 - 20`n - twarde 20 - 30`n - bardzo twarde pow. 30`n
Większość gatunków ryb możemy hodować w wodzie średnio-twardej i twardej, jednak niektóre wymagają wody miękkiej i taką należy im zapewnić. W przypadku rozmnażania, istotne znaczenie ma też twardość węglanowa.
- aby obniżyć - dodawanie wody destylowanej, demineralizowanej lub RO (Reverse Osmosis - odwrócona osmoza), przepuszczanie przez kationit (najlepiej wodorowy np Filtrax K), gotowanie (tylko TWW).
- aby podwyższyć - umieszczenie kamieni z wapienia, marmuru lub żwir z ich zawartością, żwir koralowy, muszle, dodanie węglanu wapnia - CaCO3
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=6947.0
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2008, 23:29:52 wysłane przez Grajewiak »
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15 160l na ziemi!
|
|
|
t310
Nowy
|
|
« Odpowiedz #2 : Lipiec 23, 2008, 13:47:11 » |
|
Wielkie dzięki czyli poprostu wrzucić kilka muszli ??
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #3 : Lipiec 23, 2008, 14:20:42 » |
|
Wielkie dzięki czyli poprostu wrzucić kilka muszli ??
Znasz parametry wody? Skad wiesz ze problem lezy w jej twardosci? Musisz znac parametry przed wrzuceniem jak i po zeby nieprzedobrzyc sprawy
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2008, 19:40:42 wysłane przez Grajewiak »
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15 160l na ziemi!
|
|
|
t310
Nowy
|
|
« Odpowiedz #4 : Lipiec 23, 2008, 23:07:15 » |
|
NIe znam ale wiem ze problem lezy w twardości z obserwacji(nie tylko akwarium. np. W czajniku a uzywam go juz 2 lata osad z kamienia nie jest grubszy nic jedna piąda milimetra, a jak mieszkałem w pobliskiej Ostrołęce w ciągu miesiąca osad był grubości 1 mm i ciągle trzeba było kombinować zeby sie go pozbyć.)
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #5 : Lipiec 24, 2008, 09:58:51 » |
|
Cześć T310 Zanim zabierzesz się za jakieś kombinacje alpejskie to sprawdź w wodociągach jaką macie twardą wodę.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
t310
Nowy
|
|
« Odpowiedz #6 : Lipiec 28, 2008, 23:27:49 » |
|
Nie rozumiem twojej wypowiedzi ale skoro w akwarium przez ponad rok istnienia akwarium nie ma osadu z kamienia na szybach to raczej woda jest miękka a i inne obserwacje na to wskazują i opinia wujka- nie dawno odszedło z pracy gdzioe sprawdzał twardość wody i inne tam duperele (czy woda zrowa itp.)- wyleciało mi z głowy nazwa zawody sorki
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #7 : Lipiec 28, 2008, 23:30:18 » |
|
Nie rozumiem twojej wypowiedzi ale skoro w akwarium przez ponad rok istnienia akwarium nie ma osadu z kamienia na szybach to raczej woda jest miękka a i inne obserwacje na to wskazują i opinia wujka
Ale DOKŁADNE parametry byly by jednak przydatne. odszedło z pracy gdzioe sprawdzał twardość wody i inne tam duperele (czy woda zrowa itp.)- wyleciało mi z głowy nazwa zawody sorki
Moze sanepid?
|
|
|
|
|
|
|
t310
Nowy
|
|
« Odpowiedz #8 : Lipiec 29, 2008, 20:27:37 » |
|
Tak sanepid dzięki za podpowiedz poprostu wyleciało mi z głowy
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #9 : Lipiec 30, 2008, 08:24:08 » |
|
To, że akwarium nie ma osadu z kamienia o niczym nie świadczy. warto dowiedzieć się jakie twardości i ph masz w baniaku. Do tego służą testy akwarystyczne. Komplet z zooleka (twardości + ph) kosztuje ok 35-40 zł. Są to podstawowe testy kropelkowe, które wg mnie każdy akwarysta mieć powinien.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
anrd
|
|
« Odpowiedz #10 : Lipiec 30, 2008, 08:39:38 » |
|
Poza tym, na przykładzie swojej kranówki wywnioskowałem, że parametry wody zmieniają się co jakiś czas. Przykład: w ostatnim kwartale ubiegłego roku TWO mojej kranówki wynosiła 14, TWW 7 a pH 7,4. W pierwszym kwartale bieżącego roku TWO wynosiła 18, TWW 9 a pH 7,8. Dlatego testy się przydają a opinia wujka i jego wiedza na temat parametrów może być już nieaktualna.
|
|
|
|
|
|
|
t310
Nowy
|
|
« Odpowiedz #11 : Sierpień 07, 2008, 16:58:59 » |