Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Czego mam niedobory, a może nadmiary - nawożenie (zdjęcia)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czego mam niedobory, a może nadmiary - nawożenie (zdjęcia)  (Przeczytany 4771 razy)
Piterix
Super aktywny

« : Lipiec 25, 2008, 08:26:18 »

Czego mam niedobory, a może nadmiary ?

Czego mam niedobory, a może nadmiary ?

Akwarium 1 – 216l parametry wody na przestrzeni ostatnich 2 miesięcy: Ph 6,0-7,0, GH, KH ok. 7-10, NO3 – 0-10. Światło od 10:30 do 22:30 2x55W Philips 865 + 2x18W coś 775.
Podmiany raz na tydzień, lub 2 tygodnie ok. 40 litrów (15l kranówka + 25l destylowana) bez odmulania. Nawożenie symfonia złota + sporo K2SO4, podłoże floran + niewiele kulek glinianych,

Problemy: Dziury w liściach zwartki, lotosta i innych (największe w zwartce). Jakiś dziwny zielony glon w niektórych miejscach. Żabienice marnieją – dziury i zanikanie liści od góry. Mech – czarnieje i nie rośnie. Korzenie pisti czarnieją.

Zdjęcia:

Akwarium 2 – 112l parametry wody na przestrzeni ostatnich 2 miesięcy Ph 6.0-6.5, GH, KH ok. 5-7, NO3 – 10-30. Światło 2x18 w firmowe z pokrywą + 24W Sylvania.
Podmiany – raz na miesiąc ok. 40l (15l kranówka + 25l destylowana) bez odmulania. Naworzenie – sporadycznie K2SO4. Podłoże – Ziemia 90% + glina 3% + filtrus 7% na to żwirek (2-4mm) ok. 4-5 cm.

Problemy – dziury w liściach. Ostatnio problem ze zwartką żółknięcie i zanikanie starszych liści – najpierw znika środek od początku liścia, aż do łodygi – liść się rozdwaja i odpada (jakby taki zanik „łodyg” w liściu). Nitki – z mchem przytargałem nitki porobiły przerzuty, w końcu mech powędrował do kwasku cytrynowego – nie pomogło, potem do szafy na tydzień nie pomogło potem do kosza…) – walczę z nimi, walczę – ale w nowym mchu sobie żyją… (plagi nie ma, przerzutów już też nie).

Zdjęcia:

« Ostatnia zmiana: Lipiec 25, 2008, 09:20:20 wysłane przez Piterix » Zapisane

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 25, 2008, 08:36:07 »

Sprawdź poziom PO4. Podajesz CO2?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 25, 2008, 08:49:41 »

PO4 sprawdzałem w 216l - niewykrywalny. CO2 nie podaję - mam butlę CO2 ze wszystkim, ale wyniosłem do piwnicy - po miesiącu zabawy z CO2 miałem przyduchę i nie chciałem tego powtórzyć.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 25, 2008, 08:56:44 »

Możesz mieć po prostu braki węgla. Spróbuj podłączyć np bimber na dzwonie, nie zagrozi to rybom a będziesz wiedział co i jak. W jakich ilościach podajesz symfonię? Weź pod uwagę, ze jeśli dodajesz sporo nawozów i masz np braki C czy P to rośliny wkrótce zostaną przytrute przez nadmiar nawozów, których nie wchłoną. Bardzo mało podmieniasz wody więc nawożenie w przypadku Twojego akwarium powinno być symboliczne.

Pozdrawiam,
Emi

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 25, 2008, 08:59:50 »

Proponuję podłączyć CO2 i podawać potas. Reszta nawozów na bok na jakiś czas i obserwować rośliny. Najprawdopodobniej rośliny zostały podtrute nawozami przy jednoczesnym braku/małej ilości CO2.

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 25, 2008, 09:17:02 »

Nawozu daje - symfonii 100g rozpuszczone 0,5l butelce wlewam 10ml raz na tydzień, raz na 2 tygodnie. K2SO4 podaje 1-2 razy w tygodniu 50ml z roztworu 100g K2SO4 rozpuszczone w 1l butelce (wcześniej podawałem więcej potasu). Dodałem też dwa razy 5 i 2 tygodnie temu K2PO4 - 10ml (stężenie - 100g rozpuszczone w 0,5butelce)
No ale drugiego baniaka nie nawożę - a są i glony i dziury w liściach...

W 216l - co to za glon jest te zielone kółka/kropy ??

I jeszcze jedno - w 112 mam małe przerybienie - molinezje mi się mnożą na potęgę... - oddaję je za 2 tygodnie. (wcześniej były za małe te z pierwszego miotu (a już jest chyba ze 4-5 miotów..), a teraz nie ma właściciela sklepu-urlop)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 25, 2008, 12:03:50 wysłane przez Piterix » Zapisane

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 25, 2008, 18:45:19 »

Wydaje mi sie ,ze w akwariach No3 jest za wysokie ,przy jednoczesnym braku jakiegos elementu . Zmierz jeszcze raz parametry i napisz jakich testow uzywasz.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Lipiec 25, 2008, 21:39:22 »

OK. Zmierzę i podam aktualne wartości - używam testy kropelkowe Sery (walizka), i paskowe JBL i Sery. Sprawdę kropelkowymi. NO3 - w 216l granicach 0-10 to jest za dużo Huh - nigdy bym nie pomyslał...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 25, 2008, 21:45:05 wysłane przez Piterix » Zapisane

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Lipiec 25, 2008, 22:08:24 »

Pojawienie sie glonow zielonych w takich ilosciach ma miejsce w akwa o mocnym oswietleniu  z jednoczesna duza iloscia pokarmow oraz dosc wysokim No3 i przenawozeniu . Testy sery sa kiepskie -niedokladne . Ph niskie w stosunku do twardosci .-chociaz zalezy ,czy 6 czy 7 Huh . Niekiedy No3 na poziomie 10 to duzo ,jezeli wystepuje nadmiar nawozu . Niestety nie jest to latwe do okreslenia .Czasem chodzi o jeden pierwiastek . Przy tym oswietleniu powinienes podawac Co 2 . Glony atakuja rosliny chore ,oslabione .Niektore zrodla podaja No3 na poziomie 0,25 mg/l za prawidlowy.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Lipiec 26, 2008, 10:21:32 »

Oświetlenie jest spore... ale mam dużo pisti która robi cień... Jutro zrobię podmianę wody i zacznę podawać CO2 - chyba się przeproszę ze swoją butlą  Wink

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Lipiec 26, 2008, 12:14:53 »

Witam ponownie .Szczerze mowiac/piszac/ Twoje akwa nie daje mi spokoju . Przejalem sie bardziej niz swoimi .Moze tego poprzedniego mego wpisu nie powinno byc ,ale to byl rodzaj glosnego myslenia /pisania/ . Sporo myslalem i moze po spokojnej analizie napisze tak ; wydaje mi sie , ze troche za duzo eksperymentowales z nawozami .-przedobrzyles .To oslabilo rosliny skutkiem czego nie byly w stanie konsumowac No3 /rowniez nawozu / wiec nawet te 10 mg/l to za duzo .Objawy na to wskazuja /zdjecia/ . Oslabione zostaly zaatakowane przez glony .-norma. Dziury to zazwyczaj niedobory zwlaszcza potasu .Z drugiej strony moze za duzo karmy .-stad nagle zmiany .Po prosu tzw. ROWNOWAGA musi byc zachowana .Temat rzeka .Na pewno jeszcze sie odezwe .Nie mam szczerze piszac lba w tej chwili .
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Lipiec 28, 2008, 09:48:46 »

NO3 - w 216l granicach 0-10 to jest za dużo Huh - nigdy bym nie pomyslał...

N to tylko jeden ze składników nawozu poza tym symfonia chyba go nie zawiera. Jeśli przedobrzyłeś z mikro to testami tego nie wykryjesz.

PS. Co do tego,z e testy sery są kiepskie - ja mam inne zdanie na ten temat ale każdy ma swoje ulubione produkty. Jeden kupi zooleka i jest zadowolony, jeden jbl-a bo wszyscy na holenderskich polecają a inny jest zadowolony z sery.

Pozdrawiam,
Emi

radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Lipiec 28, 2008, 12:25:14 »

witam na moje to przesadziłeś z nawozami przy jednoczesnym braku CO2 powstał taki problem jaki masz. Posłuchaj "ekspertów: (Emi, Anrd......gdyż mi jeszcze dużo brakuje do takiej wiedzy :-))) Podłącz butle CO2 oraz odstaw symfonie !! Bo przy dość dużym świetle zamiast rośliny to glony mają ekstra warunki do rozwoju. pozdrawiam

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Lipiec 28, 2008, 13:02:07 »

Dzięki za rady - odrazu po przeczytaniu wprowadzam w życie. Nie nawożę. Podmieniłem wodę (jak zwykle 40l), i zacznę podawać CO2 jak tylko uporam się z ponownym jej podłączeniem i będę czekał. Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie - to piszcie.

W akwarium 112l rośliny są łamliwe np normalnie polispermia jest elastyczna a wyjęta ze 112 - łamie się, tak samo z cabombą i rogatkiem - wybarwione ślicznie, rosną ładne rozłożyte i wogóle wyglądają na zdrowe - ale łamliwe...

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: