Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Sklejanie akwarium =]  (Przeczytany 24037 razy)
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #15 : Lipiec 28, 2008, 21:50:05 »

ludzie! tu nie ma o co się kłócić. sprawa jest prosta. zwykłe szyby okienne docięte u szklarza i do tego nie sklejone wyjdą drożej niż gotowe akwarium z float-u w sklepie zoo, nie wspominając już o allegro. teraz można zamówić też każde akwarium na wymiar w większości sklepów lub u producentów.
fantasy_0911
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Lipiec 29, 2008, 15:17:31 »

Zgadzam sie z xenotodon...silikon wychodzi drozej...to wyjscie dla majsterkowiczow..Tongue
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Lipiec 29, 2008, 19:44:48 »

klej do szyb...Cheesy wes kup silikon i sprawdz czym to sie rozni:Dkazdy wie ze silikonem sie klei:P a klej do szyb to inaczej silikon Good !

Potocznie mozna tak na niego powiedziec, ale klej do szyb to klej do szyb! Nic nie wytrzyma lepiej sily naporu wody na szyby akwarium. Marzyciel
fantasy_0911
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Lipiec 29, 2008, 20:09:39 »

A czy klejem do szyb mozna tak odrazu sklejac?bez przecierania jakims specyfikiem szkla?co zrobic zeby lepiej sie trzymal ten klej ??
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Lipiec 29, 2008, 20:19:35 »

Mozesz przetrzec rozpuszczalnikiem klejone miejsca. papa
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Lipiec 30, 2008, 00:06:53 »

akwaria sklepowe są klejone czarną pastą silikonową, jest ona wytrzymalsza od zwykłego silikonu (zarówno na rozciąganie jak i na starzenie).
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #21 : Lipiec 30, 2008, 00:14:00 »

trzeba koniecznie odtłuścić szyby, w każdym miejscu dotkniętym palcem silikon puści (złapie pot, a nie szybę).
po za tym trzeba idealnie dociąć szyby (zachować kąty) - to jest najtrudniejsze.
wielu szklarzy wycina szkło a nie podejmuje się już sklejenia, bo wie, że kupa z tym zachodu.

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Lipiec 30, 2008, 07:44:50 »

a wlasnie ze zwykly silikon... <good>i mozesz mowic co chcesz..ludzie od lat kleja tak akwaria i jakos nienarzekaja wiec sie niewymadrzaj Good !
Zapytaj w jakiejkolwiek firmie produkującej akwaria czym oni kleją szkło... zdziwisz się. Z całą pewnością nie jest to zwykły silikon bo ten po prostu puści i to szybciej niż się tego spodziewasz.
Proponuję zrobić doświadczenie jeśli masz ochotę - sklej dwie szyby zwykłym silikonem a kolejne dwie akwarystycznym. Po 48 godzina spróbuj to rozłączyć. Zapewniam Cię - te szyby sklejone zwykłym silikonem spokojnie przy użyciu większej siły (jednak mniejszej niż naprężenia w akwarium) dają się rozłączyć. Te sklejone silikonem akwarystycznym już nie - przy próbie rozłączenia szkło może pęknąć (uwaga na ręce).
Poza tym zwykły silikon pod wpływem wody oprócz tego, że może coś do wody wydzielać to na dodatek może zacząć zarastać jakimiś paskudztwem, pleśnią itp dziwami. W przypadku silikonu akwarystycznego coś takiego nie ma miejsca.

Co do koloru silikonu - niektórzy piszą, że czarny jest wytrzymalszy od przeźroczystego. U znajomego widziałem baniak 300-litrowy (samoróbka) klejony silikonem przeźroczystym i 240 litrowy (kupiony w sklepie) klejony czarnym - z żadnym nie ma problemówł a oba są użytkowane od ponad 2 lat.

Co do klejenia samemu akwarium - nie trzeba być fachowcem. Zrobiłem kilka dni temu akwarium 10l, korzystając z rad zamieszczonych na jednej ze stron w necie. To nic trudnego i można sobie spokojnie poradzić nawet z większym akwarium.

Ekonomia - w przypadku akwariów o wymiarach standardowych, klejenie akwariów własnoręcznie raczej się nie opłaca. Natomiast wykonanie akwarium na wymiar - tu wydaje mi się, korzystniej jest zlecić to szklarzowi, ewentualnie zrobić samemu, niż zamawiać gdzieś u producenta, który policzy sobie coś ekstra.

lukasz2223
:)
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #23 : Lipiec 30, 2008, 16:28:56 »

Widzisz..musiało 5 osób napisac,ze NIE KLEI SIE SILIKONEM Akwarii,  Chyba trzeba zaczac duzymi literami pisac..
Po sklejeniu Zwykłym silikonem po miesiącu gwarantuje plesn a pozniej czernienie..
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Lipiec 30, 2008, 19:01:46 »

Osobiscie uwazam, ze klejenie akwarium o wiekszych gabarytach wymaga odpowiedniej precyzji. Jesli anrd kleil 10l zbiornik, to przy takiej pojemnosci raczej nie ma duzych naprezen, ale takie ok. 100l akwa to juz robota dla goscia z doswiadczeniem. Takie jest moje zdanie... Roll Eyes
fantasy_0911
Stały użytkownik

« Odpowiedz #25 : Lipiec 30, 2008, 19:29:20 »

no nieklei sie ale mozna to zrobic bo jest taniej:P i masz satysfakcje ze sam zrobiles...a nie gotowe od szklarza Grin
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Lipiec 30, 2008, 19:34:17 »

Heh, satysfakcja to bedzie jak mieszkanie zalejesz i dwoch sasiadow pod soba... Grin Grin Grin
fantasy_0911
Stały użytkownik

« Odpowiedz #27 : Lipiec 30, 2008, 19:37:03 »

mieszkam na wsi  Grin i mam swoj wlasny dom...no jak zaleje to matka sie wkurzy Good !
ja to wole osobiscie kupic akwa..niesa drogie u mnie 60 kosztuje 59zł .Przynajmniej profesjonalnie..;P
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Lipiec 30, 2008, 19:46:28 »

Na kupnych w dzisiejszych czasach mozna polegac. Ja mam akwa ramowe 70l, ktore ma ze 30 lat i jest w super kondycji... Wink Sa tylko takie 2 na swiecie, jesli to drugie jeszcze istnieje... Wink
fantasy_0911
Stały użytkownik

« Odpowiedz #29 : Lipiec 30, 2008, 19:48:37 »

30 lat? no to tylko pogratulowac Good ! hehe..Cheesy ja swoej mam dopiero 2 lata i jak narzie odpukac niepęklo i nierozkleilo sie...
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: