a wlasnie ze zwykly silikon... <good>i mozesz mowic co chcesz..ludzie od lat kleja tak akwaria i jakos nienarzekaja wiec sie niewymadrzaj
![Good !](http://akwarium.net.pl/forum/Smileys/bb/023.gif)
Zapytaj w jakiejkolwiek firmie produkującej akwaria czym oni kleją szkło... zdziwisz się. Z całą pewnością nie jest to zwykły silikon bo ten po prostu puści i to szybciej niż się tego spodziewasz.
Proponuję zrobić doświadczenie jeśli masz ochotę - sklej dwie szyby zwykłym silikonem a kolejne dwie akwarystycznym. Po 48 godzina spróbuj to rozłączyć. Zapewniam Cię - te szyby sklejone zwykłym silikonem spokojnie przy użyciu większej siły (jednak mniejszej niż naprężenia w akwarium) dają się rozłączyć. Te sklejone silikonem akwarystycznym już nie - przy próbie rozłączenia szkło może pęknąć (uwaga na ręce).
Poza tym zwykły silikon pod wpływem wody oprócz tego, że może coś do wody wydzielać to na dodatek może zacząć zarastać jakimiś paskudztwem, pleśnią itp dziwami. W przypadku silikonu akwarystycznego coś takiego nie ma miejsca.
Co do koloru silikonu - niektórzy piszą, że czarny jest wytrzymalszy od przeźroczystego. U znajomego widziałem baniak 300-litrowy (samoróbka) klejony silikonem przeźroczystym i 240 litrowy (kupiony w sklepie) klejony czarnym - z żadnym nie ma problemówł a oba są użytkowane od ponad 2 lat.
Co do klejenia samemu akwarium - nie trzeba być fachowcem. Zrobiłem kilka dni temu akwarium 10l, korzystając z rad zamieszczonych na jednej ze stron w necie. To nic trudnego i można sobie spokojnie poradzić nawet z większym akwarium.
Ekonomia - w przypadku akwariów o wymiarach standardowych, klejenie akwariów własnoręcznie raczej się nie opłaca. Natomiast wykonanie akwarium na wymiar - tu wydaje mi się, korzystniej jest zlecić to szklarzowi, ewentualnie zrobić samemu, niż zamawiać gdzieś u producenta, który policzy sobie coś ekstra.