Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: zestawy CO2 co radzicie  (Przeczytany 2005 razy)
kertyz
Nowy
*

« : Lipiec 28, 2008, 10:12:43 »

Więc jak w temacie zastanawiam się nad zestawami CO2 i chce sie poradzić bardziej doświadczonych akwarystów, niż sprzedawca w sklepie.
Aktualnie roślinki stymuluję bimbrownią ale ma swoje wady. Mam ak o poj 60L wiem że trochę słabe oswietlenie bo ok 11 watt muszę zwiększyc. I zastanawiam się nad zakupem zestawiku CO2. Jednoczesnie taki by nie zrujnował mojego budżetu. Bo to co widzialam w sklepie to kosztowało ponad 200 zł cały zestaw.

DZIĘKUJĘ
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 28, 2008, 10:19:54 »

oswietlenie bo ok 11 watt muszę zwiększyc

Zdecydowanie za mało światła. 

Co do zestawów CO2. Wg mnie są tylko 2 rodzaje "urządzeń" służących do podawania CO2, które są warte uwagi, reszta to strata pieniędzy i nerwów. Jednym z nich jest bimbrownia + dyfuzor, którą już teraz używasz a drugą butla wysokociśnieniowa + reduktor + dyfuzor. Butla z reduktorem i dyfuzorem to niestety koszt ok 200 zł ale wygoda i komfort użytkowania - bezcenny Wink

Wg mnie póki nie zmienisz oświetlenia to możesz dalej spokojnie użytkować bimbrownię a bardziej zaawansowany system CO2 jeśli będzie potrzebny dokupić w późniejszym terminie.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
sebox16
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Lipiec 28, 2008, 12:14:53 »

emi ja własnie mysle nad tym samym co kolega lecz mam akwa 45l i ma 28W to chyba jest oki drugie akwa ma 60l i ma 45w i chce miec za niedługo jakis zbiornik cos okolo 200l tak wiec musze juz myslec pomału nad butla moze ty emi wiesz gdzie idzie tanio to kupic aby wyszedł reduktor z butla, dyfuzor i weze koło 200zł?Huh najlepiej przez neta. a jak nie to okolice katowice pszczyna oswiecim
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Lipiec 28, 2008, 12:43:34 »

szukaj kolego na allegro tam masz całe zestawy jak i poszczególne podzespoły z pewnością znajdziesz coś dla siebie odpowiedniego. Ja kupiłem z allegro i jestem bardzo zadowolony! pozdrawiam

sebox16
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Lipiec 28, 2008, 12:48:12 »

a masz jakies namiary na kogos na tym allegro
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Lipiec 28, 2008, 12:57:18 »

Ja zakupiłem wszystko u użytkownika mb100 i polemac tego sprzedawcę, gdyż jest rzetelny i uczciwy oraz doradzi jesli nie jesteście pewni pozdrawiam

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 28, 2008, 13:13:49 »

Sebox16, w Amazonce w Katowicach była jeszcze niedawno butla 6 kg za 100 zł. Koszt reduktora to 75 zł np. >>TAKI<<. Do tego potrzebujesz jeszcze tylko dyfuzor, który Ci będzie rozpylał gaz w wodzie i wężyk do CO2 z szybkozłączkami. Za dyfuzor może Ci służyć zwykły kamień napowietrzający lub kostka lipowa. To z tych najbardziej ekonomicznych rozwiązań.

Widziałam także cały zestaw: http://www.allegro.pl/item401366175_komplet_do_akwarystyki_butla_co2_pelna_i_reduktor.html

Możesz też kupić taki zestaw (butla + oprzyrządowanie):
1. http://www.allegro.pl/item406836904__zestaw_co2_standard_.html
2. http://www.allegro.pl/item407530250_butla_co2_1_5_kg.html
« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2008, 13:25:53 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

sebox16
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Lipiec 28, 2008, 13:43:20 »

emi a jesli bym załatwił sobie butle 6kg od kolegi za darmo (stara od dytrybutora do cooli) to ile by mnie wyszła legalizacja bo jest przepadnieta i ewentułalnie oraz napelnienie tej butli
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Lipiec 28, 2008, 13:58:47 »

Nie wiem ile kosztuje napełnienie 6 kg butli, musisz się zapytać w punkcie gdzie są napełniane. Legalizacja kosztuje ok 30 zł. Wystarcza na 10 lat Smiley

Pozdrawiam,
Emi

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: