szysz_
Nowy
|
|
« : Lipiec 28, 2008, 13:36:48 » |
|
mam w 60 l : 10 gupików (same samce, samice trzymane w innym aqua) 8 neonów innesa 5 neonów czarnych 4 molinezje ostrouste 2 kiryski spiżowe czy to nie za dużo? i nie za mało kirysków? co z tym zrobić? proszę o pomoc
|
|
|
|
|
|
|
19maciej19
Stały użytkownik
Akwarystyka hobby na całe życie
|
|
« Odpowiedz #1 : Lipiec 28, 2008, 13:45:59 » |
|
tak zadużo. oddaj gupiki,molinezje i zdecyduj się na jeden gatunek neonów i zredaguj je do ilości 15. Dokup 3 kiryski i parkę ramirez.
|
|
|
|
63l Roślinne Obsada w budowie
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #2 : Lipiec 28, 2008, 14:01:11 » |
|
19maciej19, polecasz ramirezy a nawet nie wiesz jaką szysz ma wodę w tym akwarium.
Na pewno molinezje nie powinny żyć w akwarium 60 l, które jest dla nich po prostu za małe. reszta ryb mogłaby zaostać ale napisz jeszcze coś odnośnie parametrów wody w tym akwarium.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
szysz_
Nowy
|
|
« Odpowiedz #3 : Lipiec 28, 2008, 14:09:15 » |
|
temperatura 23 stopnie, resztę mam zamiar badać w najbliższym czasie... akwarium założyłam niedawno, a rybki dostałam... wiem, że powinnam najpierw zbadać parametry a później dobierać ryby ale tak wyszło... teraz staram się naprawic swój błąd a rybki od początku czują się dobrze...
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2008, 18:04:27 wysłane przez szysz_ »
|
|
|
|
|
Morfeusz04
Stały użytkownik
Triquretta-moc trzech
|
|
« Odpowiedz #4 : Lipiec 28, 2008, 15:50:32 » |
|
mam w 60 l : 10 gupików (same samce, samice trzymane w innym aqua) 8 neonów innesa 5 neonów czarnych 4 molinezje ostrouste 2 kiryski spiżowe czy to nie za dużo? i nie za mało kirysków? co z tym zrobić? proszę o pomoc Gupiki oddać i zostaw sobie 1 samca i 2 samice Neony ok. ;p Molinezje zdecydowanie musisz oddać... kirysków za mało może dać jeszcze z 2 ?? Proponuję: *3 gupik *13 neonków(mix) *4 kiryski spiżowe *2 zmienniaki(platki) i może zbrojniczka jednego???
|
|
|
|
|
|
|
szysz_
Nowy
|
|
« Odpowiedz #5 : Lipiec 28, 2008, 18:00:56 » |
|
molinezje- ok, dam znajomym lub kupię nowe aqua gupiki- nie wiem czy uda mi się pozbyć... ich wszędzie jest mnóstwo ;]] a są jakieś propozycje bez innych gatunków niż te które już mam? nie wiem, np oddać molinezje a dodać jeszcze ze 2 kiryski? oczywiście przemyslę wszystkie pomysły dzięki ;* jeszcze jedno pytanko. jakiej najmniejszej pojemności akwarium potrzebują molinezje?
|
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
|
« Odpowiedz #6 : Lipiec 28, 2008, 19:33:07 » |
|
A ja oddałbym molinezje, i kiryski.... Resztę bym zosawił. Chyba że kiryski są Twoim konikiem - wtedy dokupić 2 kiryski - i od biedy - też bym zostawił.... ale ja - to mam smykałkę do przerybiania
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #7 : Lipiec 28, 2008, 19:45:05 » |
|
jeszcze jedno pytanko. jakiej najmniejszej pojemności akwarium potrzebują molinezje?
Do mniejszego niz 80l ja bym ich nie sadzal Obsada z pierwszego postu moze byc ale tak jak pisali wczesniej bez molek. Skoro gupiki sdame samce to pewnie ze je zostaw!
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15 160l na ziemi!
|
|
|
Aniape
Super aktywny
gg 13198444
|
|
« Odpowiedz #8 : Lipiec 28, 2008, 20:08:30 » |
|
A ja bym zrobiła tak, jak poradził 19maciej19 i Emi - sprawdź parametry wody i jeżeli będą dobre dla ramirezek to moja opcja jest następująca:
samce gupików pewnie różnokolorowe - wprowadzają dużo życia do akwarium para ramirezek 4 kiryski spiżowe
oddałabym molki i neonki - ale to oczywiście subiektywna opinia
|
|
|
|
"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
|
|
|
szysz_
Nowy
|
|
« Odpowiedz #9 : Lipiec 30, 2008, 12:50:55 » |
|
przemysle, dzieki )) mam jeszcze aqua 25 l tyle, ze jest niskie a ma duże dno (jeśli rozumiecie o co mi chodzi ) teraz jestem na wakacjach, jak wrócę to podam wymiary... z tego co napisałam, to czy nadaje się dla kirysków?? czytałam, że kiryski takie lubią, ale czy nie za małe?
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #10 : Lipiec 30, 2008, 13:03:32 » |
|
To prawda, kiryski bardzo lubią akwarium z dużą powierzchnią dna jednak to akwarium będzie dla nich za małe. W takim akwarium z powodzeniem możesz jednak zrobić krewetkarium.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
szysz_
Nowy
|
|
« Odpowiedz #11 : Lipiec 31, 2008, 19:14:22 » |
|
a ile krewetek tam bym mogła trzymać??
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #12 : Sierpień 01, 2008, 14:14:58 » |
|
Puść tam 5 red cherry, daj mech, grzałkę, filtr kaskadowy i patrz jak Ci się krewetki mnożą. Piękna sprawa. Same sobie będą populacji pilnować a jak ich będzie za dużo, zawsze możesz je komuś odsprzedać.
|
|
|
|
|
|
|
szysz_
Nowy
|
|
« Odpowiedz #13 : Sierpień 01, 2008, 20:27:29 » |
|
to musi być super sprawa a jak się zachowują z rybami?? atakują??
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #14 : Sierpień 02, 2008, 22:00:22 » |
|
Krewetki karłowate ryb nie atakują, zwłaszcza red cherry ale ryby mogą dobierać się do malutkich krewetek.
|
|
|
|
|
|
|
|