Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Wyciszylem filtr do calkowitej ciszy ale nie wiem czy to nie zaszkodzi
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wyciszylem filtr do calkowitej ciszy ale nie wiem czy to nie zaszkodzi  (Przeczytany 2162 razy)
plseba
Zainteresowany
**

« : Lipiec 28, 2008, 17:54:01 »

Witam

Mam filtr kaskada 500 Aqua Szut ale jak go podlaczylem to woda wylatujaca do wody dosc mocno daje sie we znaki, czyli ja slychac. Podnioslem poziom wody, zmienialem strumienie padania i nic.

Wkoncu zrobilem cos takiego:

Teraz doslownie nic nie slychac. Woda nawet jeszcze bardziej faluje, a tym samym jest lepsze napowietrzanie tak czy nie ?
Wycialem tapete do akwariow, z tylu jest czarna z przodu kolorowa. Czy taka tapeta nie jest szkodliwa w wodzie i nie spowoduje jakichs komplikacji u ryb ?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2008, 17:56:34 wysłane przez plseba » Zapisane

200l
2 x akara z maroni
6 x brzanka różowa
10 x neon innesa
2 x kirys spiżowy
2 x kirys pstry
8 x gupik
3 x bojownik syjamski
2 x glonojad
2 x slimak ampularia
czesio 11
Gość
« Odpowiedz #1 : Lipiec 28, 2008, 18:54:13 »

Zaszkodzi ale w czym ???przecież wiadomo że jak się wyczyści filtr to przepływ przes niego będzie większy a itapeta nie zaszkodzi rybom Wink
plseba
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Lipiec 28, 2008, 19:05:58 »

No wlasnie nie wiem czy te tapety moga byc ciagle zanurzone w wodzie. Czy nie ich kolor nie pusci i moze jakies zwiazki wypuszcza do wody.
A czy taka falujaca woda daje ten sam lub lepszy efekt napowietrzania ? Teraz nie ma bombli powietrza ale za to jest wieksza fala na tafli wody.

200l
2 x akara z maroni
6 x brzanka różowa
10 x neon innesa
2 x kirys spiżowy
2 x kirys pstry
8 x gupik
3 x bojownik syjamski
2 x glonojad
2 x slimak ampularia
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Lipiec 28, 2008, 20:33:23 »

No wlasnie nie wiem czy te tapety moga byc ciagle zanurzone w wodzie. Czy nie ich kolor nie pusci i moze jakies zwiazki wypuszcza do wody.
A czy taka falujaca woda daje ten sam lub lepszy efekt napowietrzania ? Teraz nie ma bombli powietrza ale za to jest wieksza fala na tafli wody.

im bardziej faluje tym lepiej. ruch powierzchniowy wody daje bardzo silny efekt napowietrzania. co do tapety to powiem, że miałem wklejone na pastę silikonową wewnątrz akwarium. dwie stare tapety nawet mi się rozwarstwiły i część farby rozpuściła się w wodzie ale o dziwo rybkom nic się nie stało. zero stresu, żadnego dyszenia.

lukasz2223
:)
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #4 : Lipiec 28, 2008, 20:39:47 »

Zaszkodzi ale w czym ???przecież wiadomo że jak się wyczyści filtr to przepływ przes niego będzie większy a itapeta nie zaszkodzi rybom Wink
czesio przeczytaj posta zanim cos doradzisz Nie Wyczyscic tylko Wyciszyc !! 
A co do szkodliwosci tego tła,to pomyslał bym nad czyms plastikowym,albo najlepiej szklanym -cos w tym rodzaju.Zajrzyj do szklarza,albo do sklepu z pierdołami za 4 złote i popatrz co maja z ozdób,moze akurat cos dopasujesz pod to lepszego niz tło które napewno z czasem pusci kolor...
Czesio jeszcze raz przemysl swoje pisanie
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 28, 2008, 20:43:44 »

Nie każdy plastik nadaje się do umieszczenia w akwarium - to raz.
Dwa - ten papier (jeśli to papier) co go tak "inteligentnie" wsadziłeś za jakiś czas po prostu ci się rozleci i zasyfi wodę. O rozpuszczającej się farbie już nie wspomnę.

xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Lipiec 28, 2008, 21:56:33 »

plastyk musi być hdpe.
ale żeby szum wody hałasował? mnie to uspokaja.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: