jak wytlumaczysz ze w sklepach akwarytstcznych sprzedawcy trzymaja ogromna ilosc ryb w 25l
To jest przecież zbiornik tymczasowy. Te ryby w większości zoologicznych nie przebywają tam dłużej jak tydzień.
jak wynika z książek niektórzy przeliczają 1 cm2 na 1 litr wody
Na temat tego bzdurnego przelicznika było już wiele dyskusji na tym forum. Odsyłam więc tam do poczytania. Wg tego przelicznika do 25 l wchodzi ok 10 welonek i jest to poprawne, do rozważenia.
widzisz na rynku jest tyle książek i opini co akwarystów i zaczyna mnie to drażnić że każdy mowi inaczej
Trzeba czytać więcej i samemu także pomyśleć a nie powtarzać czyjeś frazesy bo w akwarystyce jest wiele mitów, nie zawsze prawdziwych.
sami stosują w praktyce zbyt dużą ilość ryb tłumacząc że narazie są małe a kiedyś jak podrosną
Jak podrosną to się ich nie odda bo szkoda albo nie będzie gdzie i powstaje następne akwarium "ala konserwa". Jeśli wiesz, że wkrótce pojawi się u Ciebie akwarium odpowiednie dla tych ryb jak będą dorosłe a nie jest to tylko Twoim pobożnym życzeniem to dlaczego nie, można narybek podpaść w mniejszym baniaku.
bierz pod uwagę że w trakcie zakladania nie wiem jak u was ale moimi kumplom czesc obsady zdychala
planujac obsade trzeba sie liczyc z tym ze niektore moga odejsc i zostanie mniej
Mnie nie zdycha i błędem jest nastawianie się, że część ryb zdechnie. To jedna z największych głupot jaką czytałam od dłuższego czasu, przykro mi, ze muszę Ci to napisać.
zauwaz ze doradzalem takze obfita roslinnosc to zredukuje znaczaco azotany i azotyny pochadzace z odchodow.
Przy 15W świetlówce jaką się przeważnie montuje w 60 l rośliny nie zdążą wszystkiego przerobić.
Poza tym:
1. Ryby będą karłowacieć.
2. Dla początkującego przerybienie jest rzeczą, która najczęściej jest głównym sprawcą problemów w akwarium.
Nie wszystko co pisze w necie jest prawdą, czasem są to takie bzdury, ze aż zęby bolą. Do tego "Pon Bóczek" dał nam rozum, żebyśmy potrafili te bzdury odróżnić od wartościowej treści, myśleli sami. Wierz mi, ze postawienie akwarium z mniejszą ilością ryb jest po pierwsze łatwiejsze w prowadzeniu niż taka zupa rybna. Kontrolowane przerybienie w celach upiększających akwarium czy znoszenia terytorializmu u ryb zostawmy osobom doświadczonym. Od starszych akwarystów także powinniśmy brać przykład, oni mają bardzo rozległą wiedzę lecz często pochodzi ona jeszcze z czasów kiedy skalar był uważany za rybę bardzo trudną w hodowli i także te informacje warto czasem skonfrontować z wiedzą pochodzącą z nowszych badań i publikacji.
Mam nadzieję, ze nie przynudzam