Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Coonts [54l-60x30x30cm]-Tanganika
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Coonts [54l-60x30x30cm]-Tanganika  (Przeczytany 7216 razy)
Coonts
Nowy
*

60x30x30, 54L, ?x Neolamprologus multifasciatus

« : Lipiec 30, 2008, 11:08:51 »

Witam
Przedstawiam Wam mój 54 litrowy baniaczek Smiley

Akwarium
Wymiary 60x30x30cm. Firma "Akwa-Rynkar"
Ze względu na ograniczoną przestrzeń wybrałem takie akwarium jako niezbędne minimum do hodowli małego haremu Muszlowców Wielopręgich (Neolamprologus multifasciatus).

Wyposażenie
Filtr AquaClear MINI (wkład: gąbka + rurki porcelanowe)
Grzałka Aquael AQ-50W
Pokrywa Akwa-Rynkar 1x15W
Termometr rtęciowy
Mały odmulacz

Podłoże
Na dno wysypałem 6kg drobnego piasku wymieszanego z 1kg żwirku koralowego. Do tego dodałem niewielką skałę wapienną. No i oczywiście muszle winniczków (ślimaki po burgundzku z Tesco Smiley) w ilości ok 15 sztuk.

Rośliny
Kilka sztuk Nurzańca (Vallisneria sp.)
Jeden Anubias nana (Anubias barteri var. nana)

Zwierzęta
5 sztuk Muszlowców Wielopręgich (Lamprologus multifasciatus)
Nieznana mi bliżej liczba Świderków (Melanoides tuberculatus)

Akwarium założyłem 19 marca 2008. Woda to warszawska kranówka z dodatkiem niewielkiej ilości sody oczyszczonej. PH=7,8; TwO=21; t=27stC. Na początku dodawałem biokultury Sera Nitrivec. Rybki kupiłem w sklepie mieszczącym sie w Realu na Okęciu. Mają tam co jakiś czas Muszlowce.
Wodę w akwarium podmieniam raz w tygodniu w ilości ok 5 litrów. Filtr staram się czyścić dopiero gdy ma utrudniony przepływ wody. W pokrywie wymieniłem "elektronikę" zgodnie z opisem Sebastiana. Straciła dzięki temu na wadze około 0,5 kg Smiley. Oświetlenie działa zawsze gdy jestem w domu - lubię oglądać jak muszlowce przekopują dno Wink. Mimo to glony nie rosną zbyt szybko.

Zdjęcie akwarium:
19maciej19
Stały użytkownik

Akwarystyka hobby na całe życie

« Odpowiedz #1 : Lipiec 30, 2008, 11:11:57 »

a może byś dołożył tło? Według mnie było by lepiej.

63l Roślinne
Obsada w budowie Cheesy
Coonts
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 30, 2008, 11:17:20 »

Poniżej zamieszczam zdjęcia rybek i świderka:

Wszystkie rybki kupiłem w tym samym sklepie jako młode sztuki. Okazało się z czasem że wszystkie to samczyki... Siłą rzeczy potomstwa się nie doczekam Wink

Muszlowiec wielopręgi (samczyk):

Muszlowiec wielopręgi (też samczyki Smiley):

Świderek (jest ich dużo Smiley)
Coonts
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 30, 2008, 11:21:22 »

Poniżej zdjęcia roślin:

Posadziłem w akwarium nurzańce - rosną słabo, ale rosną. Zdecydowanie lepiej prezentuje się Anubias nana - rośnie sobie na skałce i od marca pojawiły mu się 3 nowe liście.

Nurzańce:

Anubias nana:

Anubias nana:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2008, 11:33:06 wysłane przez Coonts » Zapisane
Coonts
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 30, 2008, 11:23:39 »

19maciej19 - myślałem o tym Smiley. Chciałem dodać z tyłu jakieś zdjęcie skalistego urwiska. Jednak do tej pory w żadnym sklepie nie znalazłem takiego które by mi się podobało...
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 30, 2008, 11:28:49 »

Dodaj jakies jednolite ... czarne, niebieskie, granatowe. Lepiej bedzie wygladac.

pozdrawiam
asmi
19maciej19
Stały użytkownik

Akwarystyka hobby na całe życie

« Odpowiedz #6 : Lipiec 30, 2008, 11:29:15 »

według mnie to najlepiej prezetował by się czarny brystol.

63l Roślinne
Obsada w budowie Cheesy
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #7 : Lipiec 30, 2008, 13:18:24 »

według mnie to najlepiej prezetował by się czarny brystol.
A wg mnie cos jednolitego Wink Niekoniecznie czarny kolor. Brystol jest tani takze mozesz sprobowac z roznymi kolorami Wink Np.: czarny, granatowy, niebieski Wink Akwa fajne Wink  Good ! Sympatyczne rybcie Wink  Grin Grin Grin

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #8 : Lipiec 30, 2008, 13:35:17 »

akwarium bardzo mi sie podoba ( nie wiem tylko czy nie przy ciasne Huh) a co do tła to owszem by sie przydalo - i to właśnie  jednolite nie zadne skałki ale ja myslę że wcale nie koniecznie ciemne ( granat czy czarny) ale lepiej by wyglądało jasne -np. kremowe ....popróbuj podkładając za akwa kartony...

Andrzej92189
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Lipiec 30, 2008, 14:07:42 »

Akwarium bardzo ładne, aż miło się na nie patrzy  Smiley. Wygląda nawet na więcej niż 54l Wink Jak dodasz jakieś tło to będzie super  Good !
jemioluszka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Lipiec 30, 2008, 15:43:46 »

Mi również sie podoba:)

126l:
5 neonów czerwonych
5 neonów inessa
5 kirysków pstrych
3 otoski
parka pretników karłowatych
krewetki amano
Coonts
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Lipiec 30, 2008, 18:51:45 »

Jeśli chodzi o tło to musiałoby ono być jasne. Mam jasny pokój i nie lubię kontrastów Smiley. Z jednolitych kolorów mógłby być mocny błękitny - widziałem takie tła. Jeszcze pomyślę, a tymczasem akwarium będzie bez tła.

Obecnie jestem zajęty szukaniem panienek dla moich facetów Smiley. Myślę, że jakbym zostawił 2 samczyki i dodał 3 samiczki to byłby haremik w sam raz. Co Wy na to?

Jeśli ktoś chce zobaczyć więcej zdjęć w lepszej jakości to zapraszam: http://picasaweb.google.com/Coonts/

Pozdrawiam.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #12 : Sierpień 01, 2008, 14:12:26 »

Jasne- jasne Good ! ale widziałam pare baniaków z błękitem mocnym za tło i wierz mi nie wygląda to najlepiej ( fajne jest tylko w założeniu a w rzeczywistości raczej kiczowate)  -ofc. to Twoje akwa i ma sie podobać przedewszyskim Tobie ale radze żebyś wypróbował  tez inne kolory... bardziej pastelowe ( będzie naturalniej) np. jaśniutka brzoskwinka lub pistacjowy albo kawa z mlekiem...) [sorki za takie spozywcze kolory ale cos głodna chyba jestem i z tąd pewnie te porównania Wink ]

Luana
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Sierpień 01, 2008, 18:23:47 »

a jakby tak na tło dać... zwykły papier pakowy? i ewentualnie trochę go pognieść?
Coonts
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Sierpień 03, 2008, 12:30:20 »

Brzoskwinka, pistacjowy, kawa z mlekiem - ja tez robie się głodny jak tak sobie czytam Wink
Właśnie takie pastelowe kolory maja fotki skałek które można czasem dostać w zoologu. Cały czas na takowe poluje...

Papier pakowy to całkiem niezły pomysł. Przede wszystkim tani. Jutro spróbuje i zamieszczę fotkę. Zobaczymy czy mi i Wam sie spodoba Smiley

Poniżej link do filmiku na którym moje muszlowce wsuwają mrożonkę:

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2008, 14:19:56 wysłane przez Coonts » Zapisane
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: