Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie Rośliny ?!?!?  (Przeczytany 4964 razy)
tedy87
Stały użytkownik

« Odpowiedz #15 : Sierpień 01, 2008, 12:08:21 »

właśnie, a Ty chyba słabo szukasz bo o wszystko pytasz i chcesz mieć wszystko na dłoni podane...

NI MA MNIE JUŻ TU: (((

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Sierpień 01, 2008, 12:12:40 »

Ale forum nie jest od podawania na tacy gotowych rozwiązań. Poza tym na forum funkcjonuje wątek na temat identyfikacji roślin. Jakbyś nie był leniwy i zajrzał do działu ROŚLINY AKWARYSTYCZNE zobaczyłbyś przyklejony wątek http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=9026.0, w którym jest masa zdjęć roślin lub linków do zdjęć.
No ale po co się wysilać, po co szukać...
Poza tym nie dogryzam Ci tylko zwracam uwagę.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Sierpień 01, 2008, 14:07:11 »

A ja się lubię bawić w identyfikację więc tak mniej więcej wygląda lista roślin w podanym przez Ciebie akwarium:

- eleocharis acicularis
- glossostigma elatinoides
- rotala sp. green
- rotala rotundifolia
- heteranthera zosterifolia
- jakaś alternathera, może splendida
- limnophila aromatica
- didiplis diandra
- mayaca fluviatilis

Powiem Ci, ze zrobienie takiego akwarium nie jest trudne jednak czekanie aż eleo i glosia zarosną przód trochę trwa no chyba, ze kupisz go dużo to wtedy jest drogo. Światło ofc powyżej 0,5W/l to podstawa, nawożenie CO2 i dobrymi nawozami płynnymi oraz dobre podłoże. Do tego masa ryb i skorupiaków wyjadająca glony i powodzenia!

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
gregorij
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Sierpień 01, 2008, 14:16:43 »

zacznijmy od poczatku aby móc miec dywany musisz miec oswietlenie min 0,8W/litr wody
przy twoim oswietleniu nie masz szans na takie akwa jak na tym zdjeciu co podales, nie weim poza tym czy mech ci bedzie rosl tak jak zaplanowales

IMHO
polecam na poczatek rosliny ktore idealnie pasuja do twojego akwa i nie bedziesz mial z nimi zadnych problemow:

- valisneria,
- nurzaniec ale tylko odmiany wąskolistne proste i spiralne,
- sagittaria subulata
- żabienice jakie dostaniesz wszystkie dobrze rosną
- Hygrophila corymbosa popularnie nazywana orzechem lub dąbkiem

wszelkiego rodziaju rosliny z holendra nie polecam jako poczatkujacemu bo albo ci wszystko zgnije z niedoborów, albo nie bedzie chcialo rosnac z powodu braku swiatla
zreszta jak sprobujesz jakis fikusnych roslin to kiedyś np za pol roku przyznasz mi racje
 papa

p.s. glossostigma elatinoides??? emi chyba nie przy 15W?!?!? to akwa co podal kawa94 to holender wiec prawie nic nie nadaje sie do jego 63l chyba ze zmieni warunki i zapozna sie z nawozeniem i technika CO2

reasumujac kawa94 dluga droga do takiego akwa zacznij od tego co ci zaproponowalem a zaoszczedzisz nerwow
« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2008, 14:21:11 wysłane przez gregorij » Zapisane
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Sierpień 01, 2008, 14:37:18 »

tak tylko najpierw powinieneś użyć opcji SZUKAJ !! bo wiele wątków już na ten temat było:-)

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Sierpień 01, 2008, 15:00:09 »

p.s. glossostigma elatinoides??? emi chyba nie przy 15W?!?!? to akwa co podal kawa94 to holender wiec prawie nic nie nadaje sie do jego 63l chyba ze zmieni warunki i zapozna sie z nawozeniem i technika CO2

Czytaj ze zrozumieniem i do końca czyjeś posty.

Przepraszam, ze będę teraz złośliwa ale do tego gościa to jak grochem o ścianę więc nie wiem po co my się tu w ogóle wysilamy (sorry, piątek jest i mam dość). Gregirij, już mu wcześniej pisałeś jakie rośliny może hodować w swoim akwarium a ten mój post to była po prostu odpowiedź na jego pytanie. Mam te wszystkie rośliny u siebie w akwarium i to są imho jedne z łatwiejszych a do stworzenia dywanika z glosi spokojnie 0,5W/l dobrego światła wystarczy.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2008, 15:03:41 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

gregorij
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Sierpień 01, 2008, 19:21:07 »

ok, emi zrozumialem wymienilas mu te rosliny z tego akwa ja to rozumiem ale chcialem zwrocic uwage na fakt ze kawa94 moze nie zrozumiec i bedzie chcial to wszystko miec co jest NIEMOŻLIWE w 63l i 15W, sorry ale troche zle sie wyrazilem w tym wczesniejszym poscie
kawa94
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Sierpień 01, 2008, 21:55:47 »

ok wiem ze to caLKIEM nie doosiagniecia ;/
moze stworze cos podobnego Grin
 I dzieki za rozpoznanie roslin

Przyjmę konta :
- Metin2 [Gromo] ;
- Gladiatus [serwer 15] ;
(Pisać Wiadomości)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Sierpień 02, 2008, 21:14:52 »

Gregorij, czasem nauka na błędach jest najlepszym nauczycielem jeśli nic innego nie trafia.

Pozdrawiam,
Emi

kawa94
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Sierpień 03, 2008, 07:39:02 »

Good ! Grin

Przyjmę konta :
- Metin2 [Gromo] ;
- Gladiatus [serwer 15] ;
(Pisać Wiadomości)
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: