Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: bocja i śłimaki  (Przeczytany 2962 razy)
hunk
Zainteresowany
**

« : Lipiec 31, 2008, 21:34:48 »

Witam .
ostatnio dowiedziałem się ze bocje są smakoszami ślimaków Smiley prawda to czy nie ?? a jak prawda to kóre odmiany zjadają a które nie ?? chodzi mi głłownie o śwideki  Afro

"Albo rybka, albo pipka. Jak powiedział Hamlet"
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1 : Lipiec 31, 2008, 22:56:40 »

No np bocja wspaniala Wink No chyba ze wiekszosc lub wszystkie nie pogardza nimi  Huh

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Tomacha
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 01, 2008, 11:07:27 »

Wszystkie bocje lubia slimaki. Potrafia nawet zaatakowac dosc spore okazy - np. ampularie.
hunk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Sierpień 01, 2008, 21:08:31 »

a może mi ktoś powiedziec czy ślimaki świderki produkują odchody ?? jeśli tak to jak porwnać to z rybami ?? np 10śloimaków + dorosła paletka Smiley ślimaki mogą byc zagrozeniem azotnowym ?? 

xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Sierpień 02, 2008, 07:27:44 »

jeżeli chodzi o świderki podwźwirowe to bocja wspaniała ich nie rusza, gdyż one wychodzą głównie w nocy, a bocja wtedy śpi. znacznie skuteczniejsze będą bocje dario lub inne gatunki bocji do 10cm - te małe poprostu wyciągają je spod żwiru w ciągu dnia, jeszcze lepsza jest b.modesta ale jest diabelnie agresywna. świderki ogólnie są pożyteczne (stale zruszają podłoże), lecz trzeba kontrolować ich populację - najlepiej, co jakiś czas na noc położyć bokiem słoik z marchewką lub tabletką pokarmową dla ryb i rano po prostu go wyjąć ze ślimakami.
ślimaki oczywiście produkują dużo odchodów.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #5 : Sierpień 02, 2008, 09:33:58 »

a może mi ktoś powiedziec czy ślimaki świderki produkują odchody ?? jeśli tak to jak porwnać to z rybami ?? np 10śloimaków + dorosła paletka Smiley ślimaki mogą byc zagrozeniem azotnowym ?? 
Nie sa żadnym zagerozeniem . Szukałam tego dla Ciebie hunk od wczoraj Wink i wreszcie mi sie udało ( długo nto trwało bo obcja szukaj chwilowo nie działa po migracji serwera) . ale juz mam  Cheesy czytaj - całe życie sie można czegoś nauczyć:
Świderki to bardzo pożyteczne ślimaki ale 'kup' to one nie jedzą  Roll Eyes

nie zgadzam sie, wlasnie ze jedza kupy Smiley caly bajer polega na tym,ze w duzej mierzer zywia sie detrytusem, trawia go i zaloze sie,ze w polaczeniu z bakteriami zyjacymi w ich malych jelitkach dostajemy "produkt o wiele czystrzy i bezpieczniejszy dla naszych milusinskich- poza tym pewnie bakterie szybciej sobie radza z kupsztylami swiderkow i szybciej przetworza go na material budulcowy dla roslinek Wink
Widzisz to całkiem pożyteczne gównojadki Cheesy

hunk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Sierpień 02, 2008, 15:26:13 »

dziękuje ala Cheesy
zastanawiałem sie nad tym tematem bardzo długo i szukałem w necie odpowiedzi. Tak więc zrezygnuje z bocji niehc świderki sobie żerują w piasku co podmianke (Czyli raz w tygodniu) będe odpalał z 10 sztuk z akwarium coby zabardzo sie niezaplęgły bo i tak mam ich juz z 200.
jeszcze raz dzięi i pozdrawiam  papa

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: