Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « 112l obsada-czy gitarka gra? ;) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 112l obsada-czy gitarka gra? ;) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  (Przeczytany 1039 razy)
nafta
Nowy
*

« : Sierpień 01, 2008, 16:08:33 »

Halu!! papa W poniedziałek przywiozą nowe akwa 112l proste. dziś już zakupiłam filtr zewn tetratec ex 700, mam grzałkę 50W (jesienią kupię mocniejszą jeśli sobie nie poradzi), termometr, kokosy właśnie się gotują, ciemny żwirek, 1 worek aquasubstrate II+ i trochę piasku, i resztę "duperelków" nie chce mi się wszystkiego wymieniać Embarrassed...

ale chodzi o obsadę... Dręczy mnie od... hmmmm... całego miesiąca Roll Eyes

Chcę się was poradzić czy nie będzie przerybienia Huh i czy jedno drugiego zżerać nie będzie Marzyciel
więc:
>na górę biorę 5-6 danio tęczowych lub pręgowanych
>"środeczek" to brzanki sumatrzańskie^^ 9-10 sztuk
>a na sam dół upchnę 4-6 piskorków Cheesy
+krewetki amano ze 2-3 sztuki (mam nadzieje, że niedługo będzie ich więcej-->paskudztwa drogie są jak na niezarabiającą mnie Undecided (ale mam dziadków sponsorów i dzięki nim mam za co kupić w/w rzeczy i duperelki^^
+ może w przyszłości (jak znajdę w sklepie, bo jeszcze nie spotkałam) pare red cherry'ów
+parkę karlików szponiastych Grin

chciałabym też parkę albo harem jakichś rybek, które by się wyrózniały [np.prętników czerwonych (fire red)- podobno jest najmniejszy z prętników, albo bocji karłowatych tylko z kolei te żyją w stadkach Sad] o ile oczywiście starczy miejsca

za wszystkie porady serdecznie dziękuję Cheesy jak już rybki będą pływać (gdzieś za 3 tyg) wkleję zdjęcia do "nasze akwaria" Grin pozdr papa
« Ostatnia zmiana: Sierpień 02, 2008, 21:00:28 wysłane przez nafta » Zapisane
Luana
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Sierpień 01, 2008, 18:19:50 »

a nie lepiej zamiast brzanek wziąć razborki: klinowe, espei i moim zdaniem najpiękniejsze razborki hengela? taka ławica ok 10 szt. do tego para lub 1 + 2 prętników karłowatych i 5 piskorków. do nich jeszcze wzięłabym otoski (też z 5-6 szt)
co do brzanek czasami mogą podskubywać wszelkie weloniaste płetwy innych rybek (oraz nitki czuciowe prętników i gurami), są także nieco większe od razbor tak więc możesz ich mieć mniej (niż np hengelek  Kiss)
krewetek nie lubię więc o nich się nie wypowiem
pozdrawiam
nafta
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 01, 2008, 19:09:36 »

na brzanki sumatrzańskie jak i na piskorki uparłam się i nic mnie od nich nie odciągnie  Wink wole zrezygnować już z prętników, w takim razie b. proszę o zaproponowanie innej rybki, niestadnej i wyróżniającej się. Rasbory klinowe też są fajne, miałam mieć akwa 200l (niestety tre kosztuje + mebel do tego Sad) i wtedy miałabym je również z pewnością Cheesy

proszę Was bardzo nie odciągać mnie od brzanek (i tak nie dacie rady Grin) tylko odpowiedzieć na pytania i ewentualnie zaproponować rybkę niestadną. pozdrawiam jak zawsze papa
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: