Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Woda destylowana w akwa?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Woda destylowana w akwa?  (Przeczytany 2515 razy)
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« : Sierpień 02, 2008, 14:19:38 »

Co myślicie o tym żeby rozmieszać taką wode w proporcjach 75% wody wodociągowej o Ph 7,5 i 25%wody destylowanej o Ph 6,0, do 9-cio litrowego akwarium z 5 neonami??Pytam sie dlatego, ponieważ ta woda destylowana dziwnie smakuje Grin, a w książce jest napisane, że aby zalkalizować wode trzeba taką "miksturę" zrobić...
 Czy ktoś już takie coś próbował i czy nie wpłynie to na samopoczucie rybek i roślin?? Już zaznaczam na początku, że w moim mieście nie można kupić wody z filtra RO, a na sam filtr mnmie nie stać Roll Eyes Dzieki za odpowiedzi:)

michji
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 02, 2008, 21:38:22 »

W 9 l akwarium nie powinno się trzymać neonów. Same mieszanie wody destylowanej z kranową to dobry pomysł o ile zna się twardości wody kranowej i wie się co się chce otrzymać. Woda destylowana ma twardości 0 więc łatwo policzyć w jakich proporcjach mieszać z kranówką.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
michji
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 02, 2008, 23:29:37 »

Z tymi Neonami to nie do końca tak jak wyglada:D Jest to podrośnięty narybek od mojego dobrego kolegi i wcale nie są takie duże(1-1,5cm). Nie nadają się one do duzego w którym mam Paletkę  Embarrassed Po za tym akwarium jest dość dobrze zarośnięte, tylko nie wiem jakimi roślinami, ale to w innym temacie:D
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 03, 2008, 02:18:07 »

Mozesz sprobowac wymieszac w takich proporcjach jak napisales. Mysle, ze rybki przezyja... Wink
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 03, 2008, 11:36:19 »

Z tymi Neonami to nie do końca tak jak wyglada:D Jest to podrośnięty narybek od mojego dobrego kolegi i wcale nie są takie duże(1-1,5cm). Nie nadają się one do duzego w którym mam Paletkę  Embarrassed Po za tym akwarium jest dość dobrze zarośnięte, tylko nie wiem jakimi roślinami, ale to w innym temacie:D

Paletki nietrzyma się pojedyniczo,tylko kilka sztuk.Pozatym jakie duże masz akwarium Huh,bo dla dorosłych 4-5szt to minimum 240l
Koniecznie dokup jej towarzystwo jak masz miejsce w akwarium,bo sama to może długo ci niepożyć od stresu na jaki ją narażasz na życie w pojedynkę.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2008, 11:40:12 wysłane przez mario27-28 » Zapisane

michji
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Sierpień 04, 2008, 20:59:41 »

Paletki nietrzyma się pojedyniczo,tylko kilka sztuk.Pozatym jakie duże masz akwarium Huh,bo dla dorosłych 4-5szt to minimum 240l
Koniecznie dokup jej towarzystwo jak masz miejsce w akwarium,bo sama to może długo ci niepożyć od stresu na jaki ją narażasz na życie w pojedynkę.

Tą Paletkę równierz dostałem, tylko że od kuzyna na urodziny (niestety on za bardzo się nie zna na rybach Wściekły). Trzymam ją w 54 l akwarium i jak dotąd nieźle się trzyma. Zamierzam kupić w tym roku 300 litrówkę i z niego zrobię "pseudo" Plaetkarium:D, ale to dopiero po remoncie w pokoju rodziców Cool
 Zawsze ktoś mi wypomina, że źle dobieram obsadę, ale jak widzicie, to w większości nie moja wina. Ponieważ to przy każdej lepszej okazji, czy to urodziny, imieniny, Boże Narodzenie, zawsze dostaję ryby. ::)Już mnie to wnerwia i proszę ich o coś innego np. żwirek czy coś ze sprzetu.... ;)Ech...takie życie....Cheesy

PS: W moim mieście nie obowiązują zwroty, a i nikt kogo znam w moim otoczeniu nie dałby niestety lepszych warunków niż moje Undecided
A tak po za tym, odchodzimy od tematu, zatem dziękuję za odpowiedzi:D papa
« Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2008, 21:01:34 wysłane przez michji » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Sierpień 05, 2008, 08:49:45 »

michji, musisz koniecznie powiedzieć rodzinie i znajomym, ze zwierząt nie wolno dawać na takie okazje. Niech lepiej jadą z Tobą do zoologika to zobie sam wymbierzesz ale należy to wszystkim powiedzieć otwarcie bo oni się nie domyślą sami.

Paletka w 54 l nie powinna się za długo męczyć!

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: