Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomóżcie  (Przeczytany 7141 razy)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Sierpień 02, 2008, 21:47:57 »

Hmm, no nie tak do końca. Do Twojej pokrywy takie pasują ale wcale to nie jest jedyne rozwiązanie. W takim litrażu powinno być tak ok 4x30W a to już wiąże się z przeróbką pokrywy. Wtedy rośliny dobrze by rosły.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Aha
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Sierpień 02, 2008, 21:58:37 »

Jak widać dalej mam problem z którym nie mogę się uporać skąd biorą się tak złe parametry wody w moim akwarium .
Mam odp. filtr , oświetlenie,podłoże, żadnych ozdób ceramicznych,jedynie 2 groty z t.sztucznego, może jeszcze na coś należałoby zwrócić uwagę
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Sierpień 02, 2008, 22:07:13 »

Czy w Twojej kranówce nie ma NO3? Ile karmisz i czym? Jak często i w jakich ilościach? Może testy masz przeterminowane? Jak dbasz o filtr? Od kiedy masz ten nowy? Czy przy wymianie podłoża wymieniłaś całą wodę?

Pozdrawiam,
Emi

Aha
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Sierpień 02, 2008, 22:18:43 »

Przy wymianie podłoża wymieniłam całą wodę, roślinność.Rybki karmię 2 razy dziennie ( granulat Tetra Phyll dla roślinożernych i Tetra Min),oraz 2 razy w tygodniu mrożonkami.A czy NO3 jest w kranówce to jutro się przekonam
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #19 : Sierpień 02, 2008, 23:48:39 »

twój filtr jest nie wydajny w stosunku do ilości i wielkości ryb. filtr do zbiornika o długości 1,2 m powinien mieć min 1000-1200 l/h.najlepiej byłoby zastosować 2x700 l/h.
 nikt mi nie wmówi, że nie.
jesteś kolejną ofiarą bajek napisanych na opakowaniach producentów filtrów.

« Ostatnia zmiana: Sierpień 02, 2008, 23:53:32 wysłane przez xenotodon » Zapisane
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Sierpień 03, 2008, 02:14:22 »

twój filtr jest nie wydajny w stosunku do ilości i wielkości ryb. filtr do zbiornika o długości 1,2 m powinien mieć min 1000-1200 l/h.najlepiej byłoby zastosować 2x700 l/h.

Ale po co 2? Sa takie ktore maja i 1400l/h... Nie widze koniecznosci robienia pralki. I z pewnoscia nie filtr jest tu glownym powodem niedomagan. Prosze o zamieszczenie fotografii zbiornika. Zdjecia mozesz wrzucic na www.fotosik.pl papa
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #21 : Sierpień 03, 2008, 07:43:37 »

Przy wymianie podłoża wymieniłam całą wodę, roślinność.Rybki karmię 2 razy dziennie ( granulat Tetra Phyll dla roślinożernych i Tetra Min),oraz 2 razy w tygodniu mrożonkami.A czy NO3 jest w kranówce to jutro się przekonam
Wymieniłaś całą wodę z podłożem Sad i to był kolejny błąd bo usunęłaś z zbiornika wszystko co dobre. Teraz akwarium na nowo dochodzi do siebie (stabilizuje się) ale Ty podmieniając 50% wody utrudniasz ten proces. Przy wymianie wody i podłoża filtr też wyczyściłaś?
Nie mogę się z Tobą do końca zgodzić bo z tego filtru co posiada da się zrobić dobry filtr biologiczny a do czyszczenia wody mechanicznie wystarczy filtr wewnętrzny gąbkowy.
Niedługo ludzie zaczną pisać że lepiej 4 filtry stosować - jeżeli odpowiednio dbamy o zbiornik to on sam jest świetnym filtrem biologicznym.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2008, 07:49:45 wysłane przez speedeecat » Zapisane

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #22 : Sierpień 03, 2008, 10:18:20 »

Imo również ten filtr wystarczy w zupełnosci.  Zmierz też NO2 jak wymieniłaś wodę i podłoże może byc wykrywalne - a to nie dobrze Undecided Jak pisze Emi powiedz cos wiecej o karmieniu... Ale NO3 mogą tez podwyższać gnijące rośliny - pozbądź sie ich!! na ich miejsce daj takie które nie mają wymagań specjalnych takie np. zwartki czy żabienice i koniecznie duża ilośc szybkorosnących aby wyciągnęły nadmiar NO3 - polecam rogatka jest niesamowity Wink

Aha
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Sierpień 03, 2008, 13:48:50 »

Dziękuję Wam bardzo za rady. Zrobiłam tak jak wczoraj radziliście. Zbadałam dzisiaj  kranówkę  twardość wody w górnej granicy normy, NO3 -12 .Czyli kranówka nie jest winna takiemu stanu wody w akwarium.W poniedziałek zasadzę nowe rośliny i będę obserwować, a może zastosować jeszcze jakieś "bakterie"?
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Sierpień 03, 2008, 17:13:33 »

Polecam preparat Sera Nitrivec. Sa to szczepy bakterii nitryfikacyjnych, przetwarzajace szkodliwe zwiazki azotu. Bakterie te wytworza sie same po jakims czasie, ale mozesz to przyspieszyc dodajac ten srodek. papa
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2008, 17:16:17 wysłane przez Mechanic » Zapisane
Aha
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Sierpień 05, 2008, 06:06:43 »

Tak jak poradziliście posadziłam nowe roślinki w akwarium ,dolałam sera nitrivec .I przyokazji nawiązałam kontakt w sklepie akwarystycznym z  akwarystą-hobbystąktóry miał znacznie więcej do powiedzenia w sprawie nadmiaru azotanów, niż pracownicy sklepu.W/g niego przyczyną główną i jedyną są procesy przemiany materii moich wielkich ryb( największy rekin ok.35cm)
Pozostaje mi nieustanna podmiana wody. Czy zgadzacie się z tym?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Sierpień 05, 2008, 08:03:55 »

twój filtr jest nie wydajny w stosunku do ilości i wielkości ryb. filtr do zbiornika o długości 1,2 m powinien mieć min 1000-1200

Przecież napisała, ze stosuje Fluvala 304 a on ma wydajność 1000l/h.

Jeśli chodzi o syfienie dużych ryb to fakt heh. Są niesamowite więc zostają Ci większe podmianki lub zastanów się także nad filtrem hydroponicznym. To jest taka skrzynka z przeważnie umieszczona nad akwarium, wypełniona keramzytem w której sadzi się rośliny takie jak np skrzydłokwiaty, czyli zwykłe doniczkowe, które lubią wilgoć. Przez tą skrzynkę przepływa woda akwariowa, którą się tam wpompowuje małym filterkiem. Woda wypływa przez odpływ z drugiej strony skrzynki z powrotem do akwarium. Rośliny i bakterie króre siedzą na i w keramzycie bardzo ładnie usuwają nadmiary NO3 i PO4 właśnie z dużych akwariów z dużymi, bardzo brudzącymi rybami. Wygląda to mniej więcej tak:

http://kowalscy.net/wp-content/imgcache/uploads/490-akwarium_01.jpg

Jak akwarium masz w jasnym miejscu to nie musisz stosować tego dodatkowego światełka.

Tu jest kompletny opis jak taki filtr został skonstruowany:

http://www.pawiookie.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=28

Myślę, ze to byłoby dobre rozwiązanie dla Ciebie Smiley

Pozdrawiam,
Emi

Aha
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Sierpień 05, 2008, 21:04:10 »

Bardzo dziękuję Emi , miło dowiedzieć się czegoś nowego od hobbysty.Pozdrawiam
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #28 : Sierpień 06, 2008, 19:25:03 »

twój filtr jest nie wydajny w stosunku do ilości i wielkości ryb. filtr do zbiornika o długości 1,2 m powinien mieć min 1000-1200

Przecież napisała, ze stosuje Fluvala 304 a on ma wydajność 1000l/h.

a jednak jest niewydajny! emi sama sugerujesz dodatkowy filtr. chyba trzeba tu unimax 700. ten powinien załatwić sprawę na cacy. 375l z pyszczakami pociągnął.
fluval 304 to filtr na góra 200-240l (po mojemu). opcja numer dwa to ozonizator - mniejszy wydatek ale pobije nawet unimaxa.
pozdro papa

« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2008, 21:55:25 wysłane przez Seboos » Zapisane
BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #29 : Sierpień 10, 2008, 12:09:20 »

Jeśli mogę dołączę się z zapytaniem o kwestię podmiany wody na kranową (jak u koleżanki Aha). Czy po podmianie wody wskazane jest na dobę włączenie lampy uv, jeśli taką się posiada (w celu wybicia niepożądanych bakterii)? (w moim przypadku przed wlaniem wody do zbiornika odstawiam ją na ok 9 godzin)
I jeszcze jedno (skoro zadałam pytanie tutaj to również tu zadam kolejne, ponieważ także dotyczy wody). Mam dwa filtry zewnętrzne TetraTec Ex1200 i EX700. Do tego mniejszego mam podłączoną lampę uv. Czy jeśli jeden z filtrów (większy) pracuje bez niej, to czy wskazane jest, by lampa uv zamontowana przy mniejszym filtrze chodziła przez cały czas?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2008, 14:35:51 wysłane przez BeStol » Zapisane

375 litrów
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: