Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « ile neonków czerwonych do 112l?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: ile neonków czerwonych do 112l?  (Przeczytany 1919 razy)
Luana
Stały użytkownik

« : Sierpień 03, 2008, 11:03:21 »

mam akwarium 112l (80x35x40). na razie mieszkaja w nim 4 bystrzyki czerwone, 4 bystrzyki kolumbijskie, 5 zwinników latarników, 2 pielęgniczki kakadu, 5 kirysków (3x panda, 2x czarne) i 5 otosków.
mam 2 opcje do wyboru: albo oddaję bystrzyki i zwinniki i kupuję neonki (ile ich dać Huh), albo tylko bystrzyki i dokupuję zwinników (i też nie wiem ile Huh).
nie chcę kupić za mało bo będzie pusto, ale za dużo też nie bo nie chcę przerybić. jest jeszcze możliwość zamiany kakadu na ramirezki.
dziękuję za pomoc  Smiley
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 03, 2008, 11:14:57 »

Ja bym był za opcją pierwszą,czyli bystrzyki i zwinniki do oddania.W to miejsce stado neonów15-20szt.Kakadu niewymieniaj do zajmują strefę przy dnie i neonom niebędą przeszkadzać, a ramirezy raczej pływają po środku toni wody.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 04, 2008, 10:11:31 »

Luana, a dlaczego chcesz oddać bystrzyki? Ja bym dokupiła więcej bystrzyków i zwinników a neoki sobie darowała. Te ryby, które masz to takie piękne gatunki.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Luana
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 04, 2008, 12:35:28 »

ja wiem że one są ładne, ale niestety bardzo żarłoczne... kakadu nie mają szns by cokolwiek skubnąć, kiryski tak samo, a bystrzyki pływają nażarte do wypęku (na każde żarełko rzucają się niczym wygłodzone piranie). poza tym kolumbijczyki są dość duże (czego nie przewidziałam kupując je), a wolałabym większe stadko małych rybek (czyli albo neony albo zwinniki.... albo coś innego?).
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 04, 2008, 14:19:55 »

No tak kolumbijki i bystrzyki czerwone to spory kawał ryby. A próbowałaś kolumbijkom najpierw podawać pokarm płatkowany aby odciągnąć je od dna a potem sypać szybkotonące granulki dla kirysków i pielęgniczek? U mnie to się sprawdzało bo kąsacze nie jadły z dna tylko i wyłącznie z powierzchni albo z toni.

Zerknij tu, może coś Ci wpadnie o oko:

http://www.aquarium2004.republika.pl/kasaczowate_kasaczowate.htm

Luana a skąd jesteś (chętnie bym od Ciebie przejęła te tetry kolumbijskie)?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2008, 14:22:30 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Luana
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Sierpień 04, 2008, 15:28:27 »

eh... żeby to było tak łatwo... jak wrzucę tabletkę kiryskom to zaraz któryś zostawia płatki i leci po tabletkę (a nuż coś lepszego?). co do "upłynnienia" to mam znajomych w sklepie zoologicznym więc akurat z tym nie mam problemu Wink
a co do rybek - dow yboru doszły jeszcze miedziki (thx Emi za link)
a tak poza tym to jestem z Łodzi  Cheesy
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Sierpień 04, 2008, 15:37:45 »

Spróbuj zamiast tabletek granulat Kirysek z Tropicala. Moje kiryski za tym przepadają a jest on na tyle drobny, ze wpada pomiędzy żwirek, miesza się z piaskiem i tylko kirysek może go stamtąd wygrzebać więc nawet zbrojniki mu go nie wyjedzą.

Pozdrawiam,
Emi

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: