Cichy-Figa
Nowy
|
|
« : Sierpień 07, 2008, 18:43:24 » |
|
Witam! Chcialbym urzadzic akwarium z naciskiem na ten kolor. Czy istnieje niebieski zwirek? Znalazlem na allegro http://www.allegro.pl/item413881352_zwirek_krystaliczny_nowosc_odmien_dno_akwarium.html tego typu zwirek niebieski, ale w nim to rosliny nie urosna. Zastanawiam sie czy moglbym dac normalny zwirek a do tego dodac ten krystaliczny. Rosliny mialyby w czym rosnac a na wierzch przyszedl by krystaliczny? Prosze o pomoc.
|
|
|
|
|
|
|
speedeecat
Bywalec
http://www.moja-akwamania.za.pl
|
|
« Odpowiedz #1 : Sierpień 07, 2008, 18:49:23 » |
|
Chcesz hodować rośliny zielone na niebieskim żwirku? Ja jestem daltonem (nie z wyboru) ale nawet mi to nie pasuje Jak chcesz jasne że możesz to przecież kwestia gustu rośliny i tak Ci urosną przecież one żwirkiem się nie żywią tylko najważniejsza jest jego granulacja (tak w sktócie).
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2008, 18:51:05 wysłane przez speedeecat »
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #2 : Sierpień 07, 2008, 18:53:20 » |
|
zastosuj lepiej kwarc lub bazalt 1. niebieski żwirek może odbarwiać się i ta farba może potruć ryby 2. ---- ll ----- jest obciachowy ..... 3. zupełnie nie przypomina naturalnego środowiska ryb 4. stresuje ryby
|
|
|
|
>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
Cichy-Figa
Nowy
|
|
« Odpowiedz #3 : Sierpień 07, 2008, 18:56:55 » |
|
No fakt,macie racje. Gdzie mozna poczytac cos wiecej o podlozu? Chcialbym cos ciekawego. Musze sprawdzic jak wyglada kwartz i bazalt
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #4 : Sierpień 07, 2008, 21:32:47 » |
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
anrd
|
|
« Odpowiedz #6 : Sierpień 08, 2008, 08:49:39 » |
|
Ten tandetny niebieski żwirek wyglądający jak potłuczone grube szkło odpada z jeszcze jednego powodu - ma ostre kanty co stanowi zagrożenie dla ryb typu kiryski - będzie najzwyczajniej w świecie kaleczyć ryby. Że też takie badziewie na allegro sprzedają jako podłoże do akwarium... ręce opadają - tym bardziej, że ktoś daje się na to naciągnąć...
|
|
|
|
|
|
|
|
Cichy-Figa
Nowy
|
|
« Odpowiedz #8 : Sierpień 08, 2008, 09:57:18 » |
|
Dziekuje za odpowiedzi. Chcialbym sie jeszcze dowiedziec bo poszukalem o piachu kwarcowym i ten tez by mi odpowiadal. Ladny bialy kolor. Szukalem w internecie czy ktos z POznania to sprzedaje niestety brak. W zoologicznym do ktorego dzwonilem tez nie maja. Wpisalem w google i znalazlo mi piach kwarcowy w LEROY ale to sie chyba nie nadaje? http://www.leroymerlin.pl/mpng2-front/pre?zone=zonecatalogue&idLSPub=1169114553&idEIPub=1169113778Z kad najlepiej to zdobyc? I ile bym musial kupic aby w miare grubo przykryc dno 200l. akwarium ? 30 kg?
|
|
|
|
|
|
|
MichcioRoslina
|
|
« Odpowiedz #9 : Sierpień 08, 2008, 10:05:29 » |
|
Z allegro
|
|
|
|
|
|
|
Cichy-Figa
Nowy
|
|
« Odpowiedz #10 : Sierpień 08, 2008, 10:08:25 » |
|
No tak, ale chcialem odpalic juz akwarium,a z allegro bede czekal dobry tydzien na przesylke bo za pobraniem nie chca wysylac. Czyli ten z leroy sie nie nadaje? Pzdr
|
|
|
|
|
|
|
gregorij
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #11 : Sierpień 08, 2008, 10:22:47 » |
|
nie wiadmomo czy sie nadaje zobacz co jest na opakowaniu napisane bo sie mozesz lekko zdziwic
|
|
|
|
|
|
|
anrd
|
|
« Odpowiedz #12 : Sierpień 08, 2008, 10:28:24 » |
|
Cichy-Figa z kupnem piachu też uważaj. Widziałem bowiem paczki piachu w akwarystycznym opisane jako żwir kwarcowy, a okazywało się później, że jest to drobny grys dolomitowy (sam się raz na to naciąłem), który podnosi twardość wody. Upewnij się więc dobrze czy to co kupujesz jest rzeczywiście czymś kwarcowym.
|
|
|
|
|
|
|
|
Cichy-Figa
Nowy
|
|
« Odpowiedz #14 : Sierpień 08, 2008, 11:07:33 » |
|
Musze poczekac az wystawi na nowo aukcje, bo telefonu nie odbiera.
Dzwonilem do firmy KRESILER do dzialu technicznego. Pan mowil, ze ten piasek od nich jest brany z kopalni, oczyszczony z pylu gliny, a nastepnei wysuszony. Wg. jego opini nic sie nie powinno stac. Zastanawiam sie czy jezeli bym go dobrze wygotowal moze by dal rade. Pytanie do was znawcow ile potrzeba aby wykonac konkretna warstwe tego piasku? 25 kg starczy?
|
|
|
|
|
|
|
|