Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Coś białego kurzastego na szybach  (Przeczytany 2030 razy)
plseba
Zainteresowany
**

« : Sierpień 08, 2008, 13:13:49 »

Witam

Sprawa jest bardzo dziwna. Na szybach akwarium mnoży sie taki biały nalot jakby kurz. Sa to bardzo małe kropki, właściwie to to coś wygląda jak kurz, no ale kurz to nie może być bo przecież w wodzie ginie  Smiley To cos jest koloru białego i codziennie jest tego coraz więcej.

Akwarium jest nowe, woda jest już w nim 12 dni, ciągle filtrowana kaskada 500, temperatura wody 26 stopni.
Oświetlenie 60W działa 12h, akwarium 200L ale samej wody jest 160L. W środku jest już żwir oraz rośliny i dwa ślimaki ampularie.
PH wody to około 7,8, azotanów czy azotynów (tego czegoś co na starcie akwarium jest szkodliwe dla ryb) jest tyle że ryby jeszcze nie mogą pływać.
Czy to normalne zjawisko ? Myślałem że może jest to spowodowane zbyt mała ilością światła.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2008, 13:18:52 wysłane przez plseba » Zapisane

200l
2 x akara z maroni
6 x brzanka różowa
10 x neon innesa
2 x kirys spiżowy
2 x kirys pstry
8 x gupik
3 x bojownik syjamski
2 x glonojad
2 x slimak ampularia
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Sierpień 08, 2008, 14:27:20 »

PH wody to około 7,8, azotanów czy azotynów (tego czegoś co na starcie akwarium jest szkodliwe dla ryb) jest tyle że ryby jeszcze nie mogą pływać.
Czy to normalne zjawisko ?Myślałem że może jest to spowodowane zbyt mała ilością światła.
Wow Shocked
To tak troszkę offrop ale..
Nie,nie jest to normalne zjawisko.Twoje akwarium nie dojrzało ( ile czekałeś przed wpuszczeniem ryb?). Jakie masz tam rośliny?
ps. zmierz jak najszybciej poziom NO2 i NO3, bo może się okazać że niedługo cała obsada Ci się podtruje..

EDIT: źle zinterpretowalam Twoją wypowiedź,zwracam honor. Jestem przewrażliwiona,bo ostatnio mój błyskotliwy kuzyn wymienił całą wodę i wszystkei jego ryby leżą przy dnie,nie mogąc pływać.
pl seba Mea culpa, przepraszam jeszcze raz.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2008, 14:41:56 wysłane przez Atria_C » Zapisane

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #2 : Sierpień 08, 2008, 14:32:17 »

.
Nie,nie jest to normalne zjawisko.Twoje akwarium nie dojrzało ( ile czekałeś przed wpuszczeniem ryb?). Jakie masz tam rośliny?
ps. zmierz jak najszybciej poziom NO2 i NO3, bo może się okazać że niedługo cała obsada Ci się podtruje..

Atria_C Przeciez tam jeszcze nie ma ryb.

W środku jest już żwir oraz rośliny i dwa ślimaki ampularie.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2008, 14:38:10 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
plseba
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Sierpień 09, 2008, 14:17:17 »

To cos wyglada tak:

Ryb tam jeszcze nie ma, a jedynie dwa slimaki, ktore jak chodza po szybie to ruszaja szczeka tak jakby to cos jadly. Choc czasami ten wiekszy slimak idzie po szybie nie jedzac tego.

200l
2 x akara z maroni
6 x brzanka różowa
10 x neon innesa
2 x kirys spiżowy
2 x kirys pstry
8 x gupik
3 x bojownik syjamski
2 x glonojad
2 x slimak ampularia
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 09, 2008, 21:31:40 »

Zetrzyj to czyscikiem do szyb lub gabka i po problemie... Nie powinno wrocic. Roll Eyes
plseba
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Sierpień 10, 2008, 11:55:23 »

Ja juz to scieralem i dalej sie rozmanaza. Zobacze czy to cos zniknie jak wpuszcze ryby.

200l
2 x akara z maroni
6 x brzanka różowa
10 x neon innesa
2 x kirys spiżowy
2 x kirys pstry
8 x gupik
3 x bojownik syjamski
2 x glonojad
2 x slimak ampularia
Grzenio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Sierpień 11, 2008, 07:12:08 »

A nie są to pierwotniaki? Prawdopodobnie tak - same znikną po 3-4 dniach. Jak wpuścisz ryby to dotleniaj mocniej bo pierwotniaki zużywają tlen a same rybkom nie szkodzą - przerabiałem ten temat kilka dni temu i u mnie jest już czyśiutko - chociaż walczę obecnie z amoniakiem.

Duży różnorodny zestaw roślinek, neonki Inesa,neonki czerwone, neonki czarne, danio pręgowane,razbory klinowe,molinezje,gupiki,glonojadki,krewetki, platki, miedziki, tetry czarne, Helena, Ampularie
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: