Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Wysoka wartość amoniaku w wodzie
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Wysoka wartość amoniaku w wodzie  (Przeczytany 20153 razy)
Grzenio
Zainteresowany
**

« : Sierpień 09, 2008, 22:22:17 »

Mama nadzieję, że mi się nie dostanie za ten wątek.
Problem mam taki, że już kilka rybek "przekręciło" mi się i myślę, że z powodu zbyt dużej zawartości amoniaku w moim awarium 54l.
Zbiornek w tej chwili ma trzy tygodnie jest może troszkę przerybiony (chociaż większość obsady to narybek). Padają mi neonki oraz molinezje.
Problemem jest dla mnie obniżenie poziomu amoniaku w tym akwarium. Zgodnie z testami SERA poziom NH4 przekracza poza skalę >10mg/l co przy moim pH = 7,5 (jak podaje producent) poziom amoniaku przekracza 0,2 (dawka śmiertelna). Wodę zmieniam obecnie co drugi dzień (podmiana ok 10l) ale nie mogę obniżyć tego NH4.
Do dojżewania jak i przy podmianach wody i innych pracach związanych z filtrem stosuję BACTOZYM firmy TETRA-trochę tego już poszło a wartość amoniaku dalej zbyt duża. Zastanawiam się nad filtrem. W tej chwili mam filtr wewnętrzny firmy Heilea BT-200 (200l/h), w którym próbowałem stosować różne wkłady - węgiel, gąbka do naczyć, grub a gąbka, wata syntetycza (po "spuchnięciu" musiałem zmniejszyć jej zawartość bo filtr n ie dawał rady).

Zastanawiam się obecnie czy ten filtr nie zamienić trochę wiekszym - chociaż nie chciałbym mieć "pralki" np filtrem BT400 (380l/h). Doradźcie czy zamienić te filtry oraz jakie wkłady stosować w celu dobrego rozwoju bakterii.

Parametry wody to:
pH=7,5
NH4=10
NH3=0,17
NO2=0
NO3=0
kH=12
gH=10

Duży różnorodny zestaw roślinek, neonki Inesa,neonki czerwone, neonki czarne, danio pręgowane,razbory klinowe,molinezje,gupiki,glonojadki,krewetki, platki, miedziki, tetry czarne, Helena, Ampularie
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Sierpień 10, 2008, 10:33:10 »

uważam, że jeżeli to 54 litry to filtr powinien mieć ok. 400-500l/h (w zależności od gatunków ryb).
amoniak to głównie wydaliny ryb, więc myślę, że można zredukować ich pogłowie, częściej podmieniać wodę.
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Sierpień 10, 2008, 12:42:17 »

że można zredukować ich pogłowie, częściej podmieniać wodę.
plus porządne odmulanie..

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #3 : Sierpień 10, 2008, 19:26:20 »

że można zredukować ich pogłowie, częściej podmieniać wodę.
plus porządne odmulanie..
plus oszczędniejsze karmienie... Cheesy

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
Grzenio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Sierpień 10, 2008, 20:07:59 »

Dzisiaj dołożyłem drugi filtr (380l/h) - robią mi trochę "pralkę" no ale trudno. Jak uda mi się zjechać z tym amoniakiem to może on sam wystarczy (ten drugi ma 200l/h).
Najpierw kupiłem drugie akwarium do którego przeniosłem danio, dwa ślimaki oraz młode molinezje. W tym 54l zostały 4 razbory klinowe, 8 neonków, dwa ślimaki jakieś młode krewetki (nie wiem ile bo się pochowały), glonojad i trzy molinezje. W tej chwili jedna molinezja i cztery neonki "odeszły" więc myślę, że akwarium nie jest przerybione.
Co do karmienia to raczej od trzech dni mają głodówkę niż przerybienie - karmione raz dziennie naprawdę szczyptą pokarmu.
Odmulanie robię przy każdej podmianie wody - fakt faktem, że akwarium mam mocno zarośnięte roślinkami, z których część oczywiście gnije chociaż staram się usuwać stare części roślin.
A co do wkładu do filtra - doradźcie czy zostawić watę syntetyczną (nie wiem gdzie bakterie moga się lepiej rozwijać) czy jakąś gąbkę lub coś podobnego.
Zrobiłem podmiankę wody (ok. 10l) - nowa woda napewno bez amoniaku bo sprawdzałem przed wlaniem i wartość amoniaku w akwarium po ok godzinie po podmianie dalej poza skalą - ręce mi opadają Sad ale nikt nie mówił, że bedzie łatwo.

Aha - wodę od tygodnia podmieniam co drugi dzień 50/50 z destylowaną aby obniżyć pH (wcześniej 8,5 obecnie 7,5) - mam świadomość, że neonki bardzo nie lubią zmian parametrów wody ale musiałem trochę zjechać.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2008, 20:10:51 wysłane przez Grzenio » Zapisane

Duży różnorodny zestaw roślinek, neonki Inesa,neonki czerwone, neonki czarne, danio pręgowane,razbory klinowe,molinezje,gupiki,glonojadki,krewetki, platki, miedziki, tetry czarne, Helena, Ampularie
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #5 : Sierpień 10, 2008, 20:53:18 »

Grzenio a czytałeś przyklejony wątek o właściwościach wody? Tam jest napisane, że wysokie ph też powoduje wzrost NH4. Aby obniżyć podmiany i intensywne napowietrzanie. Może spróbuj obniżyć ph.
Najgorsze to to, że amoniak jest trujący dla ryb już powyżej 7 jednostek. Poszukaj na innych forach. Jak coś znajdę, dam znać.
Trzymaj się, będzie ok  papa

Grzenio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Sierpień 10, 2008, 21:05:20 »

Nie no ja nie z tych co się poddają i mimo podeszłego wieku jeszcze mnie pewne rzeczy cieszą (zwłaszcza takie wyzwania).
Wątek o parametrach wody mam w małym paluszku nawet tam sie udzielałem i to tam dostałe podpowiedzi co do sposobów obniżenia pH. Co do intensywnego napowietrzania do trochę boję sie o roślinki, których troszkę mam - a na własnej skórze doświadczyłem jak nadmiar powietrza szkodzi roślinkom. Ale chyba aby obniżyć pH należy dawkować CO2 a nie tlen - nieważne. Dla mnie niepokojące jest to, że wartość NO2 oraz NO3 jest równa zero a przecież normalnym jest poziom NO3~10. Czy to nie świadczy o całkowitym braku potrzebnych do przerobienia amoniaku bakterii? Daltego moje obawy o watę syntetyczną - czy aby nadaje się jako wkład do filtra?

Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #7 : Sierpień 10, 2008, 21:10:00 »

Odkąd podaję CO2 - bąbelek na 2 sekundy w dzień, ph spadło mi z 7,5 do 6,5.
Ja u siebie watę syntetyczną wywaliłam ale nie sądzę aby to była przyczyna. Praktycznie w każdym filtrze jest wata jako wkład wyłapujący najmniejsze zanieczyszczenia.
Nigdy nie miałam problemu z NH4 więc więcej nie pomogę ale tak, jak napisałam, jak uda mi się coś znaleźć, dam znać  papa

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Sierpień 11, 2008, 08:19:46 »

Jeśli dasz się tym bakteriom tam osiedlić to wata też będzie dobra. Przeraziło mnie w Twojej wypowiedzi to, ze tak często przez 3 tygodnie zmieniałeś wkłady do filtra. Przecież bakterie muszą mieć czas aby skolonizować filtr a Ty im robisz co kilka dni sajgon.

CO 2 z bimbrowni możesz podawać. Na pewno dobrze wpłynie na rośliny i obniży pH. Ryb nie karm w ogóle przez kilka dni. Podmiany powinieneś zwiększyć. Filtra nie czyść.

PS. Opisz trochę bardziej to akwarium, może daj zdjęcia.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2008, 08:22:41 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Grzenio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Sierpień 11, 2008, 08:42:36 »

Przeraziło mnie w Twojej wypowiedzi to, ze tak często przez 3 tygodnie zmieniałeś wkłady do filtra.

Jestem tego świadomy ale niestety nie mogłem się zdecydować. Najpierw był węgiel, po dwóch dniach zamieniłem go gąbką - zatkała się na drugi dzień, dałem grubszą ale też na drugi dzień była zatkana. Wywaliłem tą gąbkę i dałem watę, którą po ok. tygodniu podciąłem bo mocno napuchła (nie wywaliłem jej) i chodzi już ok. dwa tygodnie. Ostatnio foltr przepłukałem (w wodzie podmienianej z akwarium) tydzień temu. Pozostaje mi czekać na dalszy rozwój. Co znaczy zwiększyć podmianę wody? Obecnie podmieniam co drugi dzień ok 10l - zwiększyć ilość podmienianej wody czy częstotliwość?

Zdjęć nie mam (mam ale bardzo kiepskie) więc spróbuję opisać:
Akwarium 54l mocno zarośnięte różnoraką roślinnością (zestaw). Roślinki bardzo mi się rozrastają.
Parametry:
pH=7,5
NO3=0
NO2=0
gH=13
kH=9
NH4>10 co przy pH=7,5 podobno daje NH3>0,17

Obsada:
4 neonki (w kiepskim stanie)
2 czarne młode molinezje
4 razborki klinowe
2 ampularie
4 młodziutkie głupiki (ok 5 mm)
~5 młodych krewetek red chery
1 glonojadek - młody

Podłoże:
Podkład do roślin firmy TETRA a na nim żwirek akwarystyczny (pasma: brązowy, czarny, zielony, biały).

Stosuję tak jak wcześniej pisałem również bactozym (do filtra)

Obecnie działają dwa filtry wewnętrzne: 200l/h oraz 380 l/h
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2008, 08:55:12 wysłane przez Grzenio » Zapisane

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Sierpień 11, 2008, 10:01:21 »

Zwiększyć podmiany tzn zwiększyć ilość podmienianej wody. Zastosuj Toxivec firmy Sera, może pomóc.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Sierpień 11, 2008, 22:48:13 »

moja opinia jest taka: są dwa za małe filtry, które się szybko, jak sam pisałeś, zatykają. powierzchnia gąbeczki, czy też ścinka waty jest zbyt mała, żeby liczyć na jakąkolwiek filtrację biologiczną. w takim zbiorniku będziesz szybciej mył filtry niż się zalęgną w nich bakterie. używaj do mycia tylko wody z akwarium (to jedyna twoja szansa na uzdrowienie zbiornika). nie łącz mycia filtrów z podmianą wody (albo jedno albo drugie). napisz, jak często obecnie myjesz filtry - najlepiej jak najrzadziej - nie częściej niż raz na miesiąc . nie mogę pojąć skąd z kilku rybek nadmiar amoniaku w wodzie. przy takiej obsadzie to wręcz niemożliwe. a zaraz po podmianie sytuacja wraca do punktu wyjścia. podejrzewam, że z tym nawozem albo żwirem coś "nie halo". może, ktoś ci wcisnął jakiś badziew w puszce tetry.
i jeszcze granulacja żwiru - może jest bardzo gruby - np. pow. 8-10 mm i z pod cienkiej warstwy nawóz wydostaje się do wody (tyle, że glon, by się rzucił).

« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2008, 22:55:51 wysłane przez xenotodon » Zapisane
Grzenio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Sierpień 12, 2008, 07:24:28 »

nie mogę pojąć skąd z kilku rybek nadmiar amoniaku w wodzie. przy takiej obsadzie to wręcz niemożliwe

Myślę, że zytnio kombinowałem z filtrem (tym małym bo tylko jego przez dwa tygodnie miałem) - filtrów teraz od tygodnia nie ruszałem. Zastanawiam się nad jedną rzeczą. Po ok tygodniu po zalaniu zbiornika kupiłem mech do porastania po korzeniu. Nie wiem co to był za mech (prawdopodobnie jakiś "z rzeki") ale po dwóch dniach zamienił się w kupę gnoju - zgnił całkowicie zostały tylko brązowe nitki, z którymi walczę do dzisiaj. Może to on też przyczynił się do wysokiej wartości amoniaku.

i jeszcze granulacja żwiru - może jest bardzo gruby - np. pow. 8-10 mm i z pod cienkiej warstwy nawóz wydostaje się do wody (tyle, że glon, by się rzucił).

Żwirek mam w większości drobny - 2-3mm ale mam "garść grubego białego, którym przysypałem kamień od napowietrzania a pod którym też jest warstwa drobnego - przysypałem kamień napowietrzania bo mi ciągle uciekał. Co do glonów to myślę, że "się rzucił" - zwłaszcza moja egeria densa kiepsko wygląda ale puszcza młode. Aha przed zalaniem zatopiłem w podłożu trzy kulki nawozu dla roślin - może też z niego coś się wydostaje - chociaż jest przykryty.

Wczoraj robiłem testy z toxivec'iem firmy SERA. Muszę przyznać, że po ok 30 min po podmianie 10l wody z 5ml toxivec'u wartość amoniaku mieści się w skali mojego testu. Stężenie amoniaku jest jeszcze szkodliwe ale widać przynajmniej efekt tylko boję się o roślinki i moją skromną obsadę.

xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Sierpień 12, 2008, 18:52:01 »

no tak. masz prawo się bać, bo toxivec uszkadza roślinki. ja to bym jeszcze próbował z węglem aktywowanym. choć na kilka dni zarzuć małą hailea w całości.

Grzenio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Sierpień 12, 2008, 21:08:49 »

Dzięki wszystkim za uwagi. Przeanalizowałem wszystkie i chyba znalazłem powód mojego problemu. Jak pisałem wcześniej mam w tym akwarium różne żwirki (o jednakowej granulacji ~2-3mm). Jak się okazało jeden z tych "żwirków" - brązowy to podkład dla roślin akwariowych - ma on chropowatą budowę. Niestety mam nim wysypany cały tył akwarium oraz boki i chyba mam problem.

Powiedźcie czy jest szansa, że wszelkie nawozy w nim zawarte ulegną utylizacji (czy jak to się tam nazywa) czy muszę go wymienić a może wystarczy przykryć go cienką warstwą innego żwirku.

Niestety fajnie wyglądał a nie zwróciłem uwagi na opis - a przy okazji kolejny przypadek jak sprzedawcy ze sklepu potrafią wcisnąć żwirek akwariowy - kupowałem różne kolory i pytałem o brązowy no i mieli Sad .

Tak on mniej więcej wygląda:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3e36695f57dc325e.html
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2008, 21:17:30 wysłane przez Grzenio » Zapisane

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: