Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kryzys małżenski skalarów?  (Przeczytany 1691 razy)
piotrekf
Stały użytkownik

« : Sierpień 12, 2008, 09:10:24 »

Mam takie spostrzeżenie... a mianowicie moja para skalarow, dobrana juz, systematycznie składające ikre itd itp od pewnego czasu zaczęła ze sobą walczyc. Są własnie w trakcie tarła i samica jest wiadomo bardziej agresywna, ale wobec samca juz zupelnie az kipi agresją, choc przy ikrze go nie atakuje i pozwala mu byc blisko siebie. Nigdy wczesniej cos takiego sie nie zdarzało.. były wręcz idealną parą. Nie mam pomysłu na to jak temu zaradzić. Teraz juz i tak wyglada to lepiej, bo jeszcze 3-4 dni temu to walka wyglądała naprawde powaznie z  łapaniem za pyski i generalnie wojną podjazdową;) Nie wiem co z tym zrobic... Roll Eyes

sebox188
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Sierpień 12, 2008, 09:41:50 »

no moja para skalarow juz trzy dni walczy nie wiem co jest tego przyczyna mysle ze sie nie zagryza, bo yło by szkoda
bojowniczka2102
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 12, 2008, 13:13:04 »

musisz wylowicz samiczke poniewaz samiec sie opiekuje ikra papa
piotrekf
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 12, 2008, 18:06:44 »

No takiej odpowiedzi to sie nie spodziewałem ... hahaha Wink A jakies bardziej realne?

bojowniczka2102
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 12, 2008, 19:06:59 »

nieno zarty poprostu nic nierob pobija sie kilka dni ale sie im nic nie stanie:) Good !
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Sierpień 13, 2008, 20:48:29 »

nieno zarty poprostu nic nierob pobija sie kilka dni ale sie im nic nie stanie:) Good !
Zastanawiam się czy to żart czy spam... Nie ma to jak merytoryczne wypowiedzi  Wink
A swoją drogą Piotrekf jak teraz wygląda sytuacja? Sama jestem ciekawa jak to jest z tymi dobranymi parkami..

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
piotrekf
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Sierpień 13, 2008, 22:17:16 »

Sytuacja wygląda tak ze ikry juz nie ma, agresja spadła i niby wszystko byłoby ok, ale jednak miedzy sobą małzenstwo ma spięcia cały czas, wydaje sie ze plywają sobie razem itd, ale atmosfera jest napięta i zdarzają sie scysje:) Sam juz głupi jestem co z tym robic, szkoda tylko ze albo wszyscy najbardziej doswiadczeni akwarysci są na wakacjach... lub przeniesli sie na inne forum... To tez jest sprawa która troche mnie martwi.

Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Sierpień 14, 2008, 11:42:56 »

Piotrek - wielkościowo masz akwarium poniżej wymagań tych ryb i to może być przyczyną agresji. Takie doraźne rozwiązanie - możesz wpuscić podrośniętego zbrojnika, on zaraz w pierwszą noc tarła żeżre ikrę i w ten sposób przynajmniej skrócisz trochę te utarczki.

EDIT: Możesz spróbować też obniżyć temp. do dolnej granicy ryb, być może wtedy nie będą pochodzić do tarła.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 14, 2008, 11:46:10 wysłane przez Toxic » Zapisane

piotrekf
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Sierpień 14, 2008, 23:00:36 »

Nie wydaje mi sie zeby to byla wina za małego akwarium. W 2 tyg im sie zrobiło za małe?Smiley Agresja spada spada wciąz ale jednak czasem sobie skoczą "do oczu" Wink Oczywiscie wiem ze akwa jest za małe, ale bedą przenosiny do wiekszego w niedalekiej przyszlosci. Mimo wszystko sprawa z ta agresja jest dziwna...

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: