Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: wzór na roślinki  (Przeczytany 1055 razy)
nemezis
Nowy
*

« : Sierpień 13, 2008, 19:13:04 »

Mam taką małą prośbę .Otóż ilość światła to 0,5W na litr   ilość rybek 1cm na litr a czy jest jakis wyznacznik ilości roślin w akwarium Huh?

Drugie pytanie dotyczy oświetlenia ,otóz ile jest prawdy w informacji ze odbłyśnik podwaja ilość świtła  np jarzeniówka 14w z odbłyśnikiem da nam siłe 28w
« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2008, 19:15:34 wysłane przez nemezis » Zapisane

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1 : Sierpień 13, 2008, 20:37:24 »

Odblysnik zawsze cos pomoze. Swiatlo bedzie sie od niego odbijac a przy czarnej pokrywie ma nikle szanse na to  Grin Ja mam wyklejona pokrywe folia aluminiowa.
Co do roslin. Chyba nie ma konkretnego wyznacznika ile ich powinno byc. To zalezy od obsady poniewaz jedne rybki lubia gaszcz a inne potrzebuja miejsca do plywania. W niektorych biotopach natomiast roslin nie ma wcale lub bardzo malo.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Sierpień 13, 2008, 20:37:42 »

Mam taką małą prośbę .Otóż ilość światła to 0,5W na litr   ilość rybek 1cm na litr a czy jest jakis wyznacznik ilości roślin w akwarium Huh?

Odpowiem tylko na część Twojego pytania.  1cm na 1 litr to zupełnie błędny przelicznik, mieliśmy o tym swoim czasem sporą dyskusję;)
A co do roślin - generalnie im więcej tym lepiej. Co wcale nie znaczy że wszystkie rośliny będą rosły przy oświetleniu 0,5 W. Niektóre, bardziej wymagające wymagają o wiele więcej!Poza tym w akwariach typu low-tech stosuje się oświetlenie o nieco mniejszym natężeniu (ok 0,4W) Wiele zależy też od wysokości akwarium.Tak więc myślę że rośliny dobieramy indywidualnie  - według naszych upodobań, ich wymagań, wymagań ryb, zbiornika.. wydaje mi się,że nie trzeba wzoru.
Choć na koniec przyznam,że rośliny (ah te łacińskie nazwy) nie są moją mocna stroną.. Wink

ps. tutaj link o przeliczniku ilości ryb  w akwarium
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=909.0
« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2008, 20:40:52 wysłane przez Atria_C » Zapisane

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: