Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Sarco - nano-rafa 40 litrów  (Przeczytany 16549 razy)
sarco
Nowy
*

« : Sierpień 13, 2008, 19:50:34 »

Temperatura: ~25*C
pH - 8,2-8,4
kH - 12

6,6 kg żywej skały, 2 kg żywego piasku CaribSea Ocean Direct, grys koralowy

Pompa cyrkulacyjna 400 l/h

Oświetlenie 24 Wat 15oooK + 9 Wat blue

Obsada: wieloszczety, ukwiały (w tym niestety Aiptasia), glony rozmaite ( w tym Caulerpa taxifolia, Scinaia complanata, Chaetomorpha sp., Halimeda copiosa), gąbki, kiełże, rurówki (z białym pióropuszem, pomarańczowym, ciemnoszarym i biało-szarym), 4 grzybki z rodzaju Discosoma ( czerwony, niebieski, fioletowy i zielony), Xenia elongata, Xenia umbellata., Capnella imbricata, Sarcophyton ehrenbergi, Palythoa sp., Zoanthus sp.,Pseudogorgia sp.(?), Clavularia sp., Cladiella sp., Sinularia brassica, Ricoredea florida,Caulastrea furcata, Lobophyllia corymbosa, Montipora digitata, ślimaki Tectus fenestratus (2 dorosłe i banda młodzieży  :-D ), ślimak Turbo brunneus i jakieś niezidentyfikowane, 2 kraby Clibanarius signatus, Clibanarius striolatus, Gobiodon okinawae, minimum 2 wężowidła i cała masa żyjątek, o której nie wiem prawie nic a która wylazła ze skały.

Stan na 2 listopada 2008

http://images24.fotosik.pl/291/cc60d81e2eaf4302.jpg

Stan na 14 listopada
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2009, 09:04:04 wysłane przez sarco » Zapisane

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1 : Sierpień 13, 2008, 20:39:14 »

Jak bys mogl to wrzuc jakies fotki tych zwiecrzakow  Grin

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
jemioluszka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 14, 2008, 00:40:12 »

Dla mnie takie słone akwarium było zawsze marzeniem. Zazdroszczę ci.

126l:
5 neonów czerwonych
5 neonów inessa
5 kirysków pstrych
3 otoski
parka pretników karłowatych
krewetki amano
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Sierpień 14, 2008, 07:05:29 »

ktoś chce sprzedać krewetkę i pisze, że aiptasia to złe zwierzę, więc się nie przejmuj - jak się z nią nic nie robi to często się szaleńczo nie namnaża, jak zaczniesz usuwać to efekt robi się odwrotny.
proponuję też usunąć nieznane kraby - niektóre są niebezpieczne dla ryb, niszczą żywą skałę, czasami zrzucają koralowce z półek skalnych, obserwuj też wężowidło.
6500 - to mam rozumieć kelwinów? trochę mało dla korali (discosoma), podmień choć jedną na 12000-20000k.

jemioluszka - akwarium morskie to nic strasznego, obecnie zwierzęta są tańsze, wszystko rozbija się o światło - dużo światła lub fish only i masa sprzętu.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 14, 2008, 07:08:24 wysłane przez xenotodon » Zapisane
sarco
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 14, 2008, 08:34:15 »

Jak bys mogl to wrzuc jakies fotki tych zwiecrzakow  Grin

No problem:

Okinawa Goby

C. diugeti wcina Shrimp Stick'a

Ślimak i pasażer na gapę

Dla mnie takie słone akwarium było zawsze marzeniem. Zazdroszczę ci.

Dla mnie też było marzeniem - zacząłem ciułać pieniądze, kupować kawałek po kawałku i jest Smiley

jak się z nią nic nie robi to często się szaleńczo nie namnaża, jak zaczniesz usuwać to efekt robi się odwrotny.

Wiem - z dwóch dużych zrobiło się u mnie z 20 Cheesy
proponuję też usunąć nieznane kraby - niektóre są niebezpieczne dla ryb, niszczą żywą skałę, czasami zrzucają koralowce z półek skalnych, obserwuj też wężowidło.
6500 - to mam rozumieć kelwinów? trochę mało dla korali (discosoma), podmień choć jedną na 12000-20000k.

Jest 1 nieznany krab (przynajmniej 1 widziałem) - pustelnik, więc raczej spokojny, przynajmniej jeszcze nie rozrabia, a jest ok. miesiąca. Wężowidła też spokojne, na 90% to młode Ophiolepis superba. 65oo to kelwiny, też na początku sądziłem, że za mało, ale korale (w tym Discosoma) rosną jak najęte, zwłaszcza po rozpoczęciu dokarmiania mlekiem i mrożonkami, więc nie narzekam Wink

5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #5 : Sierpień 14, 2008, 11:50:29 »

Ła ła ła piękna rafka

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Sierpień 14, 2008, 18:36:48 »

ogólnie to daję wielki plus i pozytyw za odwagę. wiele osób z lęku czasami bardziej niż z braku kasy boi się akwarystyki morskiej, myśląc, że to jakieś trudne hobby. ja osobiście uważam, że dla laika zaczynającego z akwarystyką nie powinno być wielkiej różnicy czy to morska czy np. słodkowodna, weźmy np. akwaria holenderskie itp. - więcej z tym zachodu niż z morszczyzną. w morszczyźnie przynajmniej jest o tyle ciekawiej, że codziennie odkrywasz coś nowego i w dzień i w nocy.

przy świetlówce trochę będę się upierał, bo widzę że glony słabo rosną (chyba,że świerzy zbiornik) ja muszę wywalać dwie miski co 2-3 tygodnie przeróżnych gatunków ale 2x150w hqi o różnym widmie, co ciekawe wybrane gatunki rosną przy swoim ulubionym świetle poza pełzatką - ta ładuje wszędzie gdzie popadnie.

pustelnik jest w porzo.

kiedy założyłeś swoją wielką przygodę?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 14, 2008, 18:39:30 wysłane przez xenotodon » Zapisane
sarco
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Sierpień 15, 2008, 08:19:36 »

przy świetlówce trochę będę się upierał, bo widzę że glony słabo rosną (chyba,że świerzy zbiornik) ja muszę wywalać dwie miski co 2-3 tygodnie przeróżnych gatunków
Co kilka dni targam tego zielska, a ono i tak się rozrasta - poza tym, podobno niskie temp. barwowe najlepiej stymulują glony i miękasy do wzrostu. A skoro wywalasz, nie miałbyś kilku kawałków do wysłania (krasnorosty mnie zwłaszcza interesują Wink ), a zbiornik z miękkimi koralami i glonami IMO jest jednym z najładniejszych.

kiedy założyłeś swoją wielką przygodę?
A coś na przełomie kwietnia i maja, jeśli dobrze pamiętam.

w morszczyźnie przynajmniej jest o tyle ciekawiej, że codziennie odkrywasz coś nowego i w dzień i w nocy.
Z tym stwierdzeniem podpisuję się wszystkimi kończynami Wink Zwłaszcza w nocy wyłażą dziwne i fikuśne stworki Smiley

jemioluszka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Sierpień 15, 2008, 11:24:56 »

Nie mogę się napatrzeć:) Gdyby to tyle nie kosztowało ehhh akwarium 200l to pewnie z 7tys

126l:
5 neonów czerwonych
5 neonów inessa
5 kirysków pstrych
3 otoski
krewetki amano
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Sierpień 15, 2008, 12:31:14 »

sarco - podaj adres, nr telefonu to ci wyślę zdjęcie zbiornika wybierzesz sobie, niebawem będę znowu kosił ale nie będę przebierał, po prostu napcham do worka ile wlezie.

jemiołuszka - zacznij od oświetlenia - polecam t5, bo kolorowiej wszystko wygląda, niż na żarnikach, a następnie żywa skała i obserwujesz, filterek zostawiasz taki jaki masz i odpływasz na codziennych obserwacjach. koszt żywej skały to od 35,- do 65,- za kilogram (w zależności od tego, czy świeża łysa, czy już zarośnięta). tańsza skała to ściema jest zawsze, zazwyczaj ktoś sprzedaje, bo chemizował ryby i skała jest praktycznie martwa lub wciska skałę tzw. ekologiczną - często tuf wapienny, który leżał koło skały jakiś czas i zarósł ale nigdy nie będzie filtrował wody. najlepiej zarzucić ok. 30% zbiornika, aczkolwiek na początek przygody może być mniej oby tylko ryb tam nie było. 20 kg soli np. sery to ok. 200 zł (kg na 33l wody), więc sobie policz ile to będzie w twoim przypadku. przy świeżej skale przydałby się odpieniacz (ale te też nie są już takie drogie). nie wszyscy muszą mieć od razu rafę za 10 tys. . uważam, że hobby powinno się rozwijać powoli.

jemioluszka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Sierpień 16, 2008, 01:06:35 »

Mnie założenie 200 litrowego Malawi będzie kosztować ok. 1500zl a co dopiero jakbym chciała taka duża solniczkę. Marzenie nie na moją obecna kieszeń. Może kiedyś jak znajdę bogatego męża:P

126l:
5 neonów czerwonych
5 neonów inessa
5 kirysków pstrych
3 otoski
krewetki amano
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #11 : Sierpień 16, 2008, 01:22:46 »

Wiem że to może będzie głupia prośba ale gdybyś mógł to prosiłbym o krótki filmik pokazujący nocne życie rafy (Twojej) i falujące korale. Co powiesz o 15l solniczce dałoby radę coś takiego zmajstrować na sam początek litraż ma jakieś znaczenie pomijając koszty? Twoja 40stka powaliła mnie na kolana - jest świetna, przepiękna... Wink
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2008, 01:24:33 wysłane przez speedeecat » Zapisane

5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #12 : Sierpień 16, 2008, 12:14:03 »

Ile kosztowała cie ta Rafka?

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Sierpień 16, 2008, 16:29:38 »

sarco jak chcesz glony to dawaj namiary - godzina zero się zbliża, nie widzę już korali.
sarco
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Sierpień 16, 2008, 18:01:21 »

Wiem że to może będzie głupia prośba ale gdybyś mógł to prosiłbym o krótki filmik pokazujący nocne życie rafy (Twojej) i falujące korale. Co powiesz o 15l solniczce dałoby radę coś takiego zmajstrować na sam początek litraż ma jakieś znaczenie pomijając koszty? Twoja 40stka powaliła mnie na kolana - jest świetna, przepiękna... Wink
Nocne życie rafy... hm, ciężko zrobić coś takiego - na każdy przebłysk światła wszystko, co wypełzło spod skały, błyskawicznie się tam chowa Wink Falujące korale za to da się uwiecznić, wkrótce dam link do filmu (jak tylko przestanie mi net wariować). A 15 litrów to IMHO ciut za mało, wystarczy niewielka zmiana zasolenia (woda bardzo intensywnie paruje) i cała obsada przenosi się na Wielką Rafę.
Ile kosztowała cie ta Rafka?
Hm, nie liczyłem dokładnie, ale wydatki były rozłożone w czasie, nie kupuje się przecież wszystkiego na raz Wink Ale myślę, że w granicach 400 - 500 PLN.
Ale to pewnie nie koniec, a to jakiś koral dołożyć, więcej światła zamocować, zmienić sól na lepszą Wink
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2008, 18:04:36 wysłane przez sarco » Zapisane

Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: