Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « 140 litrów - prośba o obsadę dla 13-latki
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 140 litrów - prośba o obsadę dla 13-latki  (Przeczytany 1806 razy)
BeStol
Bywalec

« : Sierpień 14, 2008, 01:57:19 »

Witam serdecznie
Ponieważ sprezentowałam mojej chrześniaczce swoje stare akwarium, czuję się w obowiązku pomóc Jej je poprowadzić
Akwarium 140 litrów
żwir rzeczny (zakupiony w akwarystycznym)
roślinność żywa (nazw nie znam)
grzałka 300W
oświetlenie 2*18W
filtr wewnętrzny
brzęczyki*2
Właścicielka lat 13 (to ważne, będę starała się co dwa dni pomagać jej w utrzymaniu akwarium, jednak myślę, że rybki, które tam wprowadzi nie powinny być zbyt wymagające).
Nowa właścicielka marzy przede wszystkim o molinezjach (tych czarnych)
Czy będą odpowiednie dla niej, jeśli tak to w jakiej ilości?
Jakie jeszcze inne rybki mogłaby poza molinezjami wprowadzić do akwarium? Myślę o jak najmniejszym składzie.
Z góry dziękuję za pomoc

Do Moderatora:
Wiem, wiem Embarrassed Ten wątek powinien się znaleźć w dziale obsady Embarrassed Przepraszam za pomyłkę Embarrassed.
Ale jak już mnie przeniesiecie Smiley mam nadzieję, że forumowicze pomogą mi w skompletowaniu obsady do powyżej opisanego akwarium Smiley
« Ostatnia zmiana: Sierpień 14, 2008, 02:28:22 wysłane przez BeStol » Zapisane

375 litrów
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Sierpień 14, 2008, 06:51:28 »

temat rzeka. może mieczyki np. samiec i kilka samic. może brzanki albo tęczanki, kiryski też fajne są.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 14, 2008, 07:21:04 »

Trzeba zdać sobie sprawę z kilku rzeczy:

- 36W na 140 l to dość mało i rośliny, które tam posadzisz powinny być dość niewymagające
- brzęczyki nie są potrzebne jeśli wylot filtra będzie poruszał lekko taflą wody
- filtr powinien być wydajny bo molinezje jak i inne żyworódki należą do ryb wiecznie głodnych i dość mocno brudzących
- jakie tam są parametry wody? molinezje i gupiki nie nadają się np do bardzo miękkiej wody a kiryski do bardzo twardej więc ryby dobiera się do wody! a nie wyłącznie do wieku przyszłego akwarysty

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Sierpień 14, 2008, 11:51:43 »

Przepraszam, mój błąd, źle podałam w pierwszym poście moc świetlówek, to 2*20W, długość 60cm: SUN-GLO i FLORA-GLO (Hagen) - wiem, że to pewnie niewiele zmienia, ale to już rzetelna informacja. Przy świetlówkach zamontowane zostały odbłyśniki. Co do roślin przeważają kryptokoryny (innych nazw, jak pisałam wczesniej nie znam)
Na ten moment mogę podać parametry wody kranowej w moim mieście:

Lp.   Nazwa oznaczenia   Jednostka miary          Wyniki badań   
1   Mętność                            mg/l                     0 do 1            
2   Barwa                             mg/l                      5 do 7              
3   Zapach                             mg/l                    akceptowalny        
4   Odczyn (pH)                  mg/l                   7,2 – 7,6          
5   Żelazo (Fe)                    mg/l                    /_0,02 – 0,05   
6   Chlorki (Cl)                      mg/l                       5 – 11   
7   Amoniak (NH4)                 mg/l                /_0,04 – 0,08   
8   Azotyny (NO2)                 mg/l                 /_0,007   
9   Azotany (NO3)                 mg/l                /_0,04 – 0,48   
10   Utlenialność (O2)         mg/l                  1,3 – 3,3   
11   Mangan (Mn)                 mg/l                  0,0 - /_0,05   
12   Twardość (CaCO3)      mg/l                        234 – 288   
13   Magnez (Mg)                 mg/l                   13 – 25   

"ryby dobiera się do wody! a nie wyłącznie do wieku przyszłego akwarysty". Emi, dziękuję za wskazówkę, właśnie dlatego zadaję wszystkie swoje pytania, by w razie konieczności ktoś zwrócił mi uwagę nim popełnię błąd. Przyznam szczerze, że pytając myślałam jednak o rybkach, które nie wymagają utrzymania jakiś szczególnych parametrów.. . Teraz rozumiem, że jest to wymagane do skompletowania każdego składu.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 14, 2008, 12:09:28 wysłane przez BeStol » Zapisane

375 litrów
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 14, 2008, 12:49:23 »

Twardość i pH wody będzie odpowiednia dla molinezji. Możesz wpuścić tam 3 pary to za niedługo będziesz ich miała całą masę bo się będą rozmnażać na potęgę. Molinezje mają jednak taką wadę, ze jako pierwsze po nich widać że w akwarium coś złego się dzieje. Jedni uważają to za zaletę, inni za wadę. Do akwarium z molinezjami warto także dosypać trochę soli. U siebie dosypywałam ok łyżki stołowej na każde 20 l wody w akwarium. Do molek możesz wpuścić niektóre kiryski ale przed zakupem najlepiej poczytaj o wymaganiach poszczególnych rodzajów tych pięknych rybek. Zbrojniki nie są polecane ze względu na to, że po pierwsze nie lubią solonej wody a po drugie same też sporo brudzą. Jeśli chodzi o rośliny to bardzo dobry wybór, możesz posadzić tam jeszcze jeśli jest miejsce jakieś żabienice ale pamiętaj, żeby podłoża (żwirku) było dość grubo bo zarówno żabienice i kryptokoryny lubią mieć gdzie rozprostować korzenie.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 14, 2008, 12:50:57 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Sierpień 14, 2008, 13:20:32 »

Pomysł z 3 parkami molinezji bardzo mi się podoba,jednak przeraża mnie ich "rozmnażanie na potęgę", nie wiem, czy w razie czego damy radę to opanować Shocked. Osobiście wolałabym zaproponować małej rybki, które nie będą się mnożyć i mnożyć, jednak cóż, Jej się podobają molinezje, a ja nie potrafię znaleźć wystarczająco atrakcyjnej w Jej oczach, konkurencji dla tych rybek.
Będę pamiętać o soli (chodzi o sól stołową?)
Cieszę się, że mogą tam żyć i kiryski (myślę o albinoskach, bardzo się jej podobają w moim akwarium, jednak tak jak radzisz wcześniej poczytam). Ze zbrojników zrezygnujemy. Jadę dziś na zakupy rybkowe do Gdańska i jeszcze dziś zakupię żabienice.

« Ostatnia zmiana: Sierpień 14, 2008, 14:09:00 wysłane przez BeStol » Zapisane

375 litrów
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Sierpień 14, 2008, 14:22:23 »

O tym, ze rybki mogą się tam znaleźć dopiero jak akwarium dojrzeje to nie muszę przypominać?  Wink

Sól niejodowana, kamienna. Można taką kupić za kilka zł 2,5 kg do kiszenia ogóreczków.

Pozdrawiam,
Emi

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Sierpień 14, 2008, 14:24:47 »

Oczywiście, że nie musisz przypominać Cheesy
Serdecznie dziękuję za rady!

Informacja po zakupie rybek:
nie zakupiłam do tego akwarium żadnych rybek, ponieważ nie podoba nam się jednak pomysł z rozmnażającymi się molinezjami Embarrassed (boimy sie inwazji narybku, wiemy, że możemy sobie z tym nie poradzić)

Aktualnie myślimy, by podstawą akwarium były neonki. Pomyślałyśmy o takim składzie (nie będę kryła, że za moją sugestią)
- neonki (ile???)
- 5 kirysków panda
- 4 otoski

- ewentualnie kilku żałobniczkach (ile?)

To wszystko.
Czy to dobry pomysł??? Proszę o radę.

« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2008, 18:03:11 wysłane przez BeStol » Zapisane

375 litrów
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: