Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: obsada-Prosze o pomoc !!!  (Przeczytany 2607 razy)
kolmas
Nowy
*

« : Sierpień 14, 2008, 10:45:40 »

Witam
Posiadam zbiorniczek 100l
filtr kubelkowy grzaleczke napowietrzacz
korzen skorupa kokosa grota
z rybek
1zbroinik (chcialbym go zostawic)
1welonek 1 teleskop (obecnie lecza sie najprawdopodobniej plesniawka ----po wyleczeniu wpuszcze do oczka wodnego)
1glonojad syjamski (oddam w dobre rece)

takze pozostanie mi zbroinik sztuk 1
chcialbym dokupic rybki(interesuja mnie male zywe kolorowe Smiley --zeby to nie byly dwie na zbiornik Smiley  )
czy mozecie podac swoje propozycje ??
jakie ryby , rosliny , podloze ,.... ??
jak przygotowac zbiornik po plesniawce (rozumie ze trzeba wode zmienic ale czy musze czyscic filtr ? -nie tak dawno go czyscilem)
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Sierpień 14, 2008, 11:19:39 »

chcialbym dokupic rybki(interesuja mnie male zywe kolorowe Smiley --zeby to nie byly dwie na zbiornik Smiley  )
czy mozecie podac swoje propozycje ??
jakie ryby , rosliny , podloze ,.... ??

Małe żywe kolorowe - np. stadko razbor/danio/mniejszych brzanek/neonki/bystrzyki/zmienniaki itd. wybór masz ogromny
Rośliny żywe - napisz jakie masz oświetlenie, podłoże najlepiej drobny żwirek.

jak przygotowac zbiornik po plesniawce (rozumie ze trzeba wode zmienic ale czy musze czyscic filtr ? -nie tak dawno go czyscilem)

Po pierwsze - czy leczyłeś welony w tym akwarium i jakim środkiem?
Po drugie - na pleśniawkę zapadają przeważnie osłabione ryby trzymane w złych warunkach, wystarczy je zapewnić i odpowiednio opiekować się akwarium. Jeśli jesteś początkujący to powinieneś przeczytać wszystko co znajdziesz na tej stronie:
http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/

kolmas
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 14, 2008, 11:31:00 »

dzieki toxic stronka ok!!!
tak leczylem w glownym zbiorniku ale teraz mam zmiar przeniesc wszystko do 40l i wyczyscic to 100l
oswietlenie to jazeniowka
zamierzam zaczac od nowa i nie popelnic zadnych bledow dlatego pytam ile jakich i jak szkoda ze wczesniej tego nie zrobilem
Sad
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 14, 2008, 12:37:02 »

Jaka jarzeniówka? Moc, barwa?
Ok, możesz przerzucić, tylko nie czyść filtra i wodę w większości ze 100L przelej.
Czym leczyłeś?
Przed zakupem rybek dobrze by było gdybyś sprawdził parametry wody (Ph, twardość) bo tak to bezpiecznie można wprowadzać tylko popularne, wytrzymałe ryby.

kolmas
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 14, 2008, 14:32:31 »

-o mocy oswietlenia napisze wieczorkie jak wroce z pracy
-kupilem taki preparat na grzybice nie pamietam nazwy ale nie ma go pewnie w polsce (mieszkam w uk)

czekam na jakies przykladowe zestawy rybek do mojego akwarjum
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #5 : Sierpień 14, 2008, 15:32:02 »

Skoro chcesz male kolorowe to moze neonki, gupiki lub jarzence i do tego parka np jakichs pielegniczek lub haremik bojownikow czy tez pretnikow.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Sierpień 14, 2008, 15:32:34 »

Możliwości masz bardzo dużo, tak ode mnie 2 przykłady:
1. Azja:
-harem bojownika 1+3 lub prętnika 2+5
- 25 razborek klinowych/espei
- 12 piskorków
2. Ameryka
10 bystrzyków barwnych/żałobniczek
15 neonów czerwonych/innesa/czarnych/ zwinników jarzeńców/rhodostomusów/prystelek/
12 kirysków
Jak sprawdzisz parametry to bedzie można dopasować coś z bardziej wymagających, ciekawszych rybek

kolmas
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Sierpień 14, 2008, 17:42:44 »

dzieki panowie

-czy moge dac neonki razem z gupikami i ile ich moge kupic zakladajac ze dodam do tego parke pielegnic/1+3bojownikow

toxic
ta ameryka wyglada ladnie jakie do tego dekoracje piasek czy kamyki?(ktos mi mowil ze kiryski to strasznie smieszne ryby??)

-napisze pozniej o mocy jarzeniowki

« Ostatnia zmiana: Sierpień 14, 2008, 17:47:20 wysłane przez kolmas » Zapisane
Azaichi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Sierpień 14, 2008, 18:43:08 »

dzieki panowie

-czy moge dac neonki razem z gupikami i ile ich moge kupic zakladajac ze dodam do tego parke pielegnic/1+3bojownikow

ja to bym Ci proponowal alob same neonki albo same gupiki. lepiej miec wiecej z jednego gatunku niz mniej z kilku. neonkow to 20-25..moze nawet 30 jak rezygnujesz z tych kiryskow...a kiryski to bardzo ciekawe ryby i pekne;d...wszystkie,spiżowe,albinoski,panda i wiele innych;d...ciekawe jest to, ze pokarm wydobywaja z podloza,miedzy kamykow a czego inne rybki by nie potrafily. Kiryski to rybka stadna i az milo popatrzec jak razem ryja w zwirku:)

zastanow sie jeszcze i poczytaj o nich, poogladaj zdjecia.

kolmas
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Sierpień 14, 2008, 20:11:43 »

jarzeniowka F18W/35
biala 1150lm

niewiem czy wam to cos mowi mi tylko tyle ze jest dosyc jasna Smiley
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Sierpień 14, 2008, 20:46:52 »

dzieki panowie

toxic
ta ameryka wyglada ladnie jakie do tego dekoracje piasek czy kamyki?(ktos mi mowil ze kiryski to strasznie smieszne ryby??
Gupików nie mieszaj z bojownikiem bo potracą ogony, a zanim zdecydujesz się na pielęgniczki to sprawdź czy masz odpowiednie parametry albo za miesiąc zobaczymy taki wpis: "mój samiec kakadu zbladł, jest osowiały i siedzi w kącie, co się dzieje?"

jarzeniowka F18W/35
biala 1150lm
niewiem czy wam to cos mowi mi tylko tyle ze jest dosyc jasna Smiley
Nie wiem czy sie nadaje, bo nie znam jej barwy (odpowiednia dla roślin powinna mieć przynajmniej 4000K)
Ale i tak brakuje Ci watów - dla mało wymagających roślin powinieneś mieć ze 0,3W/L czyli 2 takie świetlówki, a żeby większość gatunków rosła - min. 0,5W/L

kolmas
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Sierpień 14, 2008, 22:55:26 »

ok czyli wzmocnie oswietlenie
juz prawie  sie zdecydowalem na Ameryke (dzieki toxic) jeszcze tylko poczytam o tych rybach i to bedzie chyba to
-jakie dekoracje i roslinki  piasek czy kamyki do tego zestawu
"2. Ameryka
10 bystrzyków barwnych
15 neonów czerwonych/innesa/czarnych/
12 kirysków"

a i jeszcze czy w to zestawienie wkaponuje jakos gupiki? i czy  nie za wiele tych rybek?

chce to zrobic tak zeby bylo ok i zebym nie musial codzienie liczyc rybek Smiley jak juz bedzie wszystko ok zrobie zdjeca i wysle Smiley
dzieki i pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Sierpień 14, 2008, 23:15:04 wysłane przez kolmas » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: