Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Nowe akwarium - początkujący w potrzebie
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowe akwarium - początkujący w potrzebie  (Przeczytany 5780 razy)
KSnake
Stały użytkownik

Fauna Azja, Flora Ameryka - taki "misz masz"

« : Sierpień 18, 2008, 20:18:00 »

Po pierwsze witam wszystkich i jako, że jest to mój pierwszy post na forum proszę o krytykę w ilościach niewielkich albo dużych lecz konstruktywną. Aha taki super początkujący to nie jestem, jednak kilka lat przerwy zrobiło swoje .

Może najpierw co posiadam (wszystko poza chemią dobierałem sam):

• Zbiornik: 75l (prostokąt ze ściętymi przednimi narożnikami 75x30x35)
  • Filtr: kaskada AquaClear 30 (stara nazwa 150) gąbka+węgiel+ceramika BIO,
  • Grzałka: Elite Submersible 100W,
  • Oświetlenie: Aqua-Glo 20W + Aqua-Sun 20W (obie 60cm i jeszcze nie zamontowane),
  • Podłoże: Aqua Medic VOLCANIT z bioodżywką dla roślin,
  • Odmulacz: Tetratec GC40 (ale to akurat mało ważne),
  • Uzdatniacz do wody TetraAqua Aqua Safe (już dodany)
  • Testy: JBL 5w1.
  • Woda kranowa, którą zalałem zbiornik:
    pH ~6,5-6,7; kH ~5-6*d, gH ~4*d

Teraz pora na pytania:

• Podkład - czy ten podkład trzeba płukać/gotować - w sklepie nie wiedzieli, więc go przepłukałem dość solidnie bo farbował wodę na czerwono, przestał, ale po zalaniu (dzisiaj 14:00) dalej mam mętną wodę (chociaż nie czerwoną a szaro-białą), ile trwa klarowanie wody i czy to się w ogóle uda z tym podłożem/filtrem.
  • Obsada do takiego akwarium, co poradzicie? Kiedyś trzymałem w nim gurami 4 szt, skalary 2 szt i trochę neonków + zbrojnik niebieski. Wiem, że to za dużo i chciałbym się dowiedzieć co Wy byście obsadzili. Chciałbym jednak mieć gurami bądź prętniki, jednak nic na siłę.
  • Rośliny - nie mam na ten temat zielonego pojęcia, kiedyś miałem tylko sztuczne . Na razie nic nie kupiłem a wymianę azotową mam zamiar rozpocząć od kawałka mięska .
  • Woda, czy te parametry drastycznie ulegną zmianie kiedy akwarium będzie dojrzewać? Czego się spodziewać albo na co uważać.

No i czy macie coś do dodania od siebie - rady, wytknięcie błędów już na tym etapie popełnionych.

Tym razem zakładam akwarium z myślą, że to żywe istoty i niechcę niczego spartaczyć tak jak to zrobiłem mając lat 14/15 (o duchy rybek darujcie mi proszę). Z tego powodu proszę o Wasze rady bo są mi potrzebne.
Uprzedzam także fakty i odsyłanie do google.pl, czytałem to:

i jeszcze mnóstwo innych artykułów, dyskusji na forach i wszystkiego, aż mnie czasem głowa bolała od rosnącego od wiedzy mózgu .

GG: Tylko na życzenie (po ostatnich wydarzeniach)
Moje akwarium: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18823.0 Wink

Jeśli się mylę to besztajcie i poprawiajcie - człowiek uczy się całe życie i czasem walnie głową w mur.
kamyk
Zainteresowany
**

doświadczeni akwaryści górą.

« Odpowiedz #1 : Sierpień 18, 2008, 20:36:22 »

Cześć .

Jeśli chodzi o podłoże to mogłeś je wygotować .......zawsze masz pewność że nie potruje ryb.
Roślinki , no cóż jest wiele ładnych , ja jednak uważam że mogłbyś mieć cabomby/kabomby.
Sprzęt dobry. ale akwarium mogłbyś mieć wieksze wtedy byś mogł mieć ładniejsze rybki......

A do 75l .......gupiki , platki , zwinniki ogonopręgie , kardynałki ( zimnolubne !! ) , molinezje , neonki , żałobniczki...

firmy czyszczące...hehe.........kiryski , kosiarki.......................zbrojnika niebieskiego malutkiego mogł byś ale jak podrośnie to do oddania.

Wybór rybek masz duży.....napewno reszta forumowiczów jakieś jeszcze doda. Zastanów sie ..nie rób pochopnie. Ja ci polecam z 10 gupików , z 4 kiryski , 1 kosiarka i to wszytko...Smiley małe będą sie rodzić u gupików. wiec bedzie ich przybywać . ....kosiarka jedna bo nie toleróją sie jak jest ich wiecej w jedym akwa.

akwaria:
250l:

2x mieczyki
2x miedziki
2x kirysy spiżowe
2x kirysy pstre
5xgupik p.w
2x zbrojnik niebieski
kosiarka
2xmolinezja black molly
150l:
2xkardynałki
40l:
puste. Wink
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #2 : Sierpień 18, 2008, 20:52:51 »

firmy czyszczące...hehe.........kiryski , kosiarki.......................zbrojnika niebieskiego malutkiego mogł byś ale jak podrośnie to do oddania.
PO co polecasz ryby które sa za duze do tego litrazu?
Kosiarki zbrojnik odpadaja (po co kupowac rybe jak bedzie trzeba ja oddawac?).
Skoro chcesz ktorys z tych labiryntow to moze haremik pretnika i do tych rybek starc sie cos dobrac.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
początkująca20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Sierpień 18, 2008, 20:55:27 »

Jesli sie moge wtrącic też polecam prętniki Smiley od dzisiejszego dnia jestem szczesliwą posiadaczką jednego i jest naprawde rewelacyjny. Ładnie wyglądają z razborkami klinowymi Smiley
kamyk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Sierpień 18, 2008, 21:00:45 »

iryski nie są zaduże , kosiarka też 1 by mogłBYĆ .......no zbrojnik nie...

akwaria:
250l:

2x mieczyki
2x miedziki
2x kirysy spiżowe
2x kirysy pstre
5xgupik p.w
2x zbrojnik niebieski
kosiarka
2xmolinezja black molly
150l:
2xkardynałki
40l:
puste. Wink
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #5 : Sierpień 18, 2008, 21:03:02 »

iryski nie są zaduże , kosiarka też 1 by mogłBYĆ .......no zbrojnik nie...
Kiryski nie sa za duze ale kosiarka tak. Nie wiem jak Ty ale ja nie wyobrazam sobie 15cm ryby w 60l  Wściekły

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Sierpień 18, 2008, 21:05:42 »

Poza tym jedna kosiarka nie mogłaby być nigdzie. To ryby stadne.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
kamyk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Sierpień 18, 2008, 21:08:23 »

Jeden z forumowiczow mowił ze kosiarki nawzajem saie nie tolorują

akwaria:
250l:

2x mieczyki
2x miedziki
2x kirysy spiżowe
2x kirysy pstre
5xgupik p.w
2x zbrojnik niebieski
kosiarka
2xmolinezja black molly
150l:
2xkardynałki
40l:
puste. Wink
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #8 : Sierpień 18, 2008, 21:10:49 »

tak tym forumfowiczem jesteś ty!!! Roll Eyes

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Sierpień 18, 2008, 21:11:20 »

Jeden z forumowiczow mowił ze kosiarki nawzajem saie nie tolorują
To głupio mówił

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
kamyk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Sierpień 18, 2008, 22:04:16 »

nie!!!! nie ja ;(

akwaria:
250l:

2x mieczyki
2x miedziki
2x kirysy spiżowe
2x kirysy pstre
5xgupik p.w
2x zbrojnik niebieski
kosiarka
2xmolinezja black molly
150l:
2xkardynałki
40l:
puste. Wink
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Sierpień 18, 2008, 22:14:06 »

tak to prawda - kosiarki sztuk dwie w jednym akwarium = bójka (szczególnie podrośnięte), w pojedynkę może atakować inne rybki, min 5 sztuk w akwarium ogólnym.

tego podkładu nie trzeba płukać, chyba, że stał otwarty i kurz łapał. ja bym go użył pod żwirek akwariowy, jeżeli puścił kolor to znaczy, że był mocno zabrudzony pyłem wulkanicznym albo został wrzucony przez wodę, bądź też zruszony silnym strumieniem wody. sam pył nie jest szkodliwy dla ryb. z czasem osiada w akwarium i tyle. najgorzej znosi go wirnik w filtrze.
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #12 : Sierpień 18, 2008, 22:17:37 »

tak to prawda - kosiarki sztuk dwie w jednym akwarium = bójka (szczególnie podrośnięte), w pojedynkę może atakować inne rybki, min 5 sztuk w akwarium ogólnym.

ja mam 3 sztuki kosiarek w 180l i nie ma żadnych bójek między nimi. Moje kosiarki zgrały się z bocjami striata i razem tworzą stado  Roll Eyes 6 bocji i 3 kosiarki i jest git!

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Sierpień 18, 2008, 22:25:11 »

bo masz farta i trafiłaś może w samca i dwie samice lub są jeszcze młode. u mnie dwie zabiły trzecią (ok.12 cm).
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #14 : Sierpień 18, 2008, 22:27:11 »

oj, to niefajnie, moje kosiarki są u mnie od października więc młode nie są. Może faktycznie dobrze trafiłam....
ale nigdy nie słyszałam aby kosiarki walczyły ze sobą....

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: