Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Nowe akwarium - początkujący w potrzebie
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowe akwarium - początkujący w potrzebie  (Przeczytany 5804 razy)
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #15 : Sierpień 18, 2008, 23:05:48 »

ja długo szukałem po internecie skąd takie dziwne zachowania ale najczęściej wszyscy zbijają dennym tekstem,że to fałszywa kosiarka i takie tam.
kiedyś czytałem w magazynie akwarium, że min. 3 szt. w akwarium, bo dwie się pozabijają i tak też kupiłem. było spoko ale do czasu kiedy nie podrosły. ewidentnie dwie ganiały za trzecią. ostatnio znalazłem na necie, że może być trzymana w pojedynkę (chyba na użytek czysto komercyjny). nie wspomnę też, że im większa sztuka tym mniej glonów je. nie wiedza tu wynika ze śmietnika, jakim jest internet - każdy pisze, co mu ślina na język przyniesie, a brak mu odpowiednich obserwacji rozłożonych w czasie. jeden podaje, że ma jedną lub pięć kosiarek i są łagodne, a ma je ledwo trzy dni, przebywa w pracy i nie wie co w akwarium się dzieje, a drugi to czyta i nie wie o co chodzi, bo kupił jedną i mu napastuje ryby.
dochodzę do wniosku, że forum to najgorsze źródło informacji, bo każdy pisze, co chce. najgorsze, że ktoś zaczyna z akwarium i dostaje sprzeczne informacje.
KSnake
Stały użytkownik

Fauna Azja, Flora Ameryka - taki "misz masz"

« Odpowiedz #16 : Sierpień 18, 2008, 23:35:56 »

Xenodont, masz rację sprzeczne informacje, ale forum nie jest przez to najgorszym źródłem wiedzy. Co do kosiarek, decyzja = nie, ale za to kiryski na pewno.
Jeżeli uda mi się gdzieś zdobyć to chętnie bym hodował także dianema urostriata/urostriatum - rosną duże, ale bardzo powoli no i w końcu to też kiryskowate.
Dziękuję Ci także za informację na temat tego żwirku, wypłukałem go bo wystraszyłem się, że ten czerwony pył jest niepożądany ale jak widać zabieg ten nie zaszkodził, i troszkę uspokoiło mnie to odnośnie szaro białego koloru wody, który pewnie zniknie niedługo - w końcu filtruję wodę węglem.

początkująca20 - tak zdecydowanie prętniki, trochę mnie utwierdziłaś w tym przekonaniu pisząc, że są rewelacyjne; bo gurami są za duże i chociaż w naturalnych warunkach żyją w wodzie o głębokości ok 5cm-6cm to pomimo, że te wody są płytkie, to są rozległe.

Do wszystkich, którzy piszą, że to mały zbiornik - wiem, mam go już długo bo od dziecka, stał nie używany od 5lat i postanowiłem przywrócić go do życia; ale przyjdzie czas, przyjdzie pora i z 75l liczę dorobić się 300l, tylko dorobię się wiedzy i praktyki akwarystycznej  Good !

GG: Tylko na życzenie (po ostatnich wydarzeniach)
Moje akwarium: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18823.0 Wink

Jeśli się mylę to besztajcie i poprawiajcie - człowiek uczy się całe życie i czasem walnie głową w mur.
kamyk
Zainteresowany
**

doświadczeni akwaryści górą.

« Odpowiedz #17 : Sierpień 19, 2008, 09:32:19 »

mówiłem że jedną kosiaRKĘ najlepiej.

akwaria:
250l:

2x mieczyki
2x miedziki
2x kirysy spiżowe
2x kirysy pstre
5xgupik p.w
2x zbrojnik niebieski
kosiarka
2xmolinezja black molly
150l:
2xkardynałki
40l:
puste. Wink
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #18 : Sierpień 19, 2008, 09:46:43 »

mówiłem że jedną kosiaRKĘ najlepiej.
Nie do 70l  Wściekły

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
kamyk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Sierpień 19, 2008, 09:53:59 »

no nie do większego .....myślę tak że 150l wystraczy.

akwaria:
250l:

2x mieczyki
2x miedziki
2x kirysy spiżowe
2x kirysy pstre
5xgupik p.w
2x zbrojnik niebieski
kosiarka
2xmolinezja black molly
150l:
2xkardynałki
40l:
puste. Wink
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Sierpień 19, 2008, 10:01:36 »

KAMYK !!
odetnij sobie palce jak masz pisać takie bzdury !
już nie można tego czytać !
KOSIARKI są STADNE
dociera to do twojej głowy ?
wbij sobie młotkiem jak nie
gdzie są zdjęcia z rozmnażania gibicepsow, co ?
jesteś zwykłym kłamcą i internetowym trollem !
Proszę moderatorów o ogarnięcie kamyka wel. arona wel. gutka w inny sposób, bo scyzoryk w kieszeni się otwiera, jak się czyta te banialuki !
« Ostatnia zmiana: Sierpień 19, 2008, 11:14:51 wysłane przez Misquamacus » Zapisane

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #21 : Sierpień 19, 2008, 16:35:00 »

bo masz farta i trafiłaś może w samca i dwie samice lub są jeszcze młode. u mnie dwie zabiły trzecią (ok.12 cm).

Ja miałem trójkę w 240L i żyły zgodnie 7 lat (2 samce i samica), teraz mam drugą trójkę i tez jest spokój - nie wiem jakiej płci są nowe rybki, są jeszcze za młode by to stwierdzić. Jestem zdania, że ryby te powinny być trzymane w grupach i tylko w dużych akwariach. Ja trzymam tylko 3 szt. z bardzo prostego powodu - uważam że w 240L nie ma miejsca na więcej. To są naprawdę duże ryby, a do tego bardzo aktywne. Zgadzam się również ze stwierdzeniem, że im kosiarka starsza tym bardziej leniwa Smiley Faktycznie z wiekiem wolą pobierać karmę dostarczaną przez nas niż glony.

początkująca20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Sierpień 19, 2008, 16:40:57 »

Ja dopiero zaczynam opieke nad prętnikami karłowatymi Smiley ale dosyc ze rybka jest bardzo ładna, nie banalna (nie znajdziesz jej w kazdym akwa) to z tego co czytalam równiez nie zbyt cięzko w hodowli Smiley mi niestety trudno znalesc samiczki dla mojego Leona.
kamyk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Sierpień 21, 2008, 06:26:59 »

to powiedz mi misqamacus jak kosairka może być stadna jak nie toleruje większej ilości ryb swojego gatunku HuhHuhHuhHuhHuh?? Wściekły

akwaria:
250l:

2x mieczyki
2x miedziki
2x kirysy spiżowe
2x kirysy pstre
5xgupik p.w
2x zbrojnik niebieski
kosiarka
2xmolinezja black molly
150l:
2xkardynałki
40l:
puste. Wink
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #24 : Sierpień 21, 2008, 07:13:37 »

to powiedz mi misqamacus jak kosairka może być stadna jak nie toleruje większej ilości ryb swojego gatunku HuhHuhHuhHuhHuh?? Wściekły

kosiarka jest stadną rybą i koniec! agresja przejawia się podobnie jak u brzanek sumatrzańskich ale nie zawsze - najczęściej jak wpuścisz dwie sztuki to tłuką się między sobą     , trzy sztuki to już loteria, jak wpuścisz 5 i więcej zazwyczaj nie ma problemu, jak wpuścisz jedną to potrafi atakować inne gatunki w podobny sposób jak brzanki, chcąc podłączyć inne ryby do swojego stada, a nie, żeby je uśmiercić.
musisz to zrozumieć. pamiętaj też, że w każdym stadzie trafić się może czarna owca. ryby też mają psychikę i nie można pakować danego gatunku do jednego worka, bo w książce napisali, że to spokojna nieagresywna rybka. u każdego może być inaczej, choćby ze względu na ustawienie dekoracji, roślin lub ich brak.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Sierpień 21, 2008, 13:12:19 »

Miałam kiedyś 23 szt kosiarek w akwarium (przypadek, nie specjalnie he he) i dopiero wtedy można zaobserwować ich stadne zachowania. Cudo, mówię Wam. 2 kosiarki mogą się ze sobą nie dogadywać ale jeśli ich jest więcej to pięknie współpracują np przy podbieraniu jedzenia innym rybom  Good !

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
KSnake
Stały użytkownik

« Odpowiedz #26 : Sierpień 21, 2008, 19:11:27 »

No to dowiedziałem się co można a czego nie z kosiarkami - to może ja jednak założę akwa jednogatunkowe, właśnie z nimi?! Podajcie mi nazwę łacińską tych rybek, bo nie umiem znaleźć opisu pod nazwą kosiarka  Wink

A propos Emi, jesteś z Gliwic i jesteś tutaj moderatorem, czy znasz jakiś dobrych prywatnych hodowców rybek w Rybniku? Przydała by mi się taka informacja. No i co sądzisz o sklepie Zoo Afryka - wiem, że w Gliwicach też jest.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 21, 2008, 19:14:11 wysłane przez KSnake » Zapisane

Jeśli się mylę to besztajcie i poprawiajcie - człowiek uczy się całe życie i czasem walnie głową w mur.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Sierpień 22, 2008, 13:13:59 »

"kosiarka" = grubowarg syjamski - crossocheilus siamensis

KSnake
Stały użytkownik

« Odpowiedz #28 : Sierpień 25, 2008, 17:12:01 »

Witam ponownie

Więc tak, w sobotę posadziłem rośliny w akwarium. Włożyłem korzeń, z którego wydzielają się bardzo niewielkie ilości humusów. Dosypałem też, bo był trochę za mało, podłoża - tyle, że użyłem do tego celu żwiru marmurowego żeby podnieść gH, które było za niskie i teraz jest już >7'n. Założyłem też bimbrownię i dozuję do wody CO2 aby obniżyć pH, bo z 6,5-6,7 skoczyło do 7, no i oczywiście wzmocnić rośliny (już "bąbelkują" tlenem). Ale w międzyczasie w wodzie pojawiły się azotyny NO2, nie wiem jak długo będą znikać, więc proszę odpowiedzcie - czy na tym etapie powinienem już zrobić pierwszą podmiankę wody?

No i oczywiście pierwsze zdjęcie mojego akwarium  Grin

]  ]
]  ]

kamyk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #29 : Sierpień 26, 2008, 13:13:28 »

Bardzo ładne akwarium .....możesz podmienić z 20%.

akwaria:
250l:

2x mieczyki
2x miedziki
2x kirysy spiżowe
2x kirysy pstre
5xgupik p.w
2x zbrojnik niebieski
kosiarka
2xmolinezja black molly
150l:
2xkardynałki