Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Niezbędne testy  (Przeczytany 4647 razy)
gregorij
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Sierpień 19, 2008, 12:25:28 »

zgadzam sie z EMI co do tych poczatkowych testów w zasadzie jak sie zna paramatry kranowki tww i two to wystarcza na poczatek kropelkowy test ph ale nie zaszkodzi miec tww i two co do innych nie przesadzałbym zanadto i nie lałbym żadnych nawozów przez pierwsze dwa miesiące a potem w zależności od potrzeb mozna wykonać tez wczesniej zakupione dodatkowe tesy - ODRADZAM TESTY PASKOWE!!!
mając ph i tww możemy odczytać zawartości poszczególnych stężeń CO2 ze specjalnej tabeli lub wyliczyć istnieją programiki sam taki posiadam który liczy wszystko co dotyczy akwarium np: ilość żwiru, ilość wody, proporcje RO, ilość co2, stężenia zawartości itp itd moge podeslac na maila bo nie wiem czy na forum uda sie ten plik wystawic, a nie pamiętam linku skąd to sciągnąłem
sebox188
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Sierpień 19, 2008, 12:59:12 »

wyslij mi ten program  sebek_16_1991@tlen.pl z góry dzieki
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Sierpień 19, 2008, 13:02:53 »

Moim skromnym zdaniem powinno się posiadać testy na ph, kH i NO3
W późniejszym okresie dobrze zestaw uzupełnić o testy na NO2 i Fe.
Test na gH (TWO) jak dla mnie jest zbędny.
mając ph i tww możemy odczytać zawartości poszczególnych stężeń CO2 ze specjalnej tabeli lub wyliczyć istnieją programiki
Taka mała uwaga - między specjalną tabelką a wyliczeniami specjalnego programu mogą pojawiać się rozbieżności. Borykałem się z takim problemem przy swoim pierwszym zbiorniku, gdzie na podstawie pH i kH jedna tabelka pokazywała mi CO2 na poziomie 22, inna pokazywała CO2 na poziomie 24 a program Aquarix (czy jakoś tak) wyliczał stężenie w okolicach 20. Niby różnice niewielkie jednak dla samego akwarium i roślin mogą mieć już znaczenie.

sebox188
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Sierpień 19, 2008, 13:05:22 »

to duzo zalezy od programow trzeba poprostu uwazac aby rybek nie zagazowac CO2 heee
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Sierpień 19, 2008, 13:06:52 »

A po co w roślinniaku test na NO2?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Sierpień 19, 2008, 13:23:30 »

W zasadzie nie jest potrzebny. Jednak ja nauczony pewnymi nieprzyjemnymi doświadczeniami test na NO2 posiadam i mam zamiar go używać także w przypadku zbiornika na ziemi ogrodowej, który na dniach będę przygotowywać.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Sierpień 19, 2008, 13:48:57 »

Też posiadam test na NO2 i na początku, kiedy go kupiłam była to super ciekawostka zwłaszcza przy zakładaniu nowego akwarium ale później po którymś baniaku z kolei jakoś odszedł do lamusa i leży w szafce dawno zapomniany bo zawsze mniej więcej w akwarium było to samo. W przypadku akwarium na ziemi można się nieźle zdziwić robiąc testy więc miłej zabawy Smiley

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
początkująca20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Sierpień 19, 2008, 15:11:31 »

Myslalam ze mnie opieprzycie o ten wątek i az mi sie milo zrobiło ze tutaj mam tyle odpowiedzi Smiley Chyba zaiwestuje w tą walizeczke Smiley Fajna jest i taka profesjonalna Tongue A jesli chodzi o cene tego zestawu to jest tanszy na allegro niz w normalnym sklepie?? Ogolnie jest oplacalny Smiley??
sebox188
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Sierpień 19, 2008, 15:15:07 »

nie ma takiego czegos jak opepszymy poto jest forum aby na nim pisac
początkująca20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #24 : Sierpień 19, 2008, 15:26:46 »

Chodziło mi po prostu o to ze ten temat sie powtarzał wiele razy Smiley ii mogłam sobie poczytac o tym we wczesniejszych watkach :)ale ze nie wiele rozumialam to stworzylam nowy Cheesy
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: