Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Niezbędne preparaty  (Przeczytany 2013 razy)
początkująca20
Zainteresowany
**

« : Sierpień 19, 2008, 17:30:19 »

Bardzo czesto na forum czytam zeby jak najmniej używać chemi. Czy są jakies preparaty które powinno się miec Smiley (pytałam już o testy) Pytam dlatego, że wolę miec to co potrzebne w domu niż później "polować" za czyms i denerwować się, że tego nie ma u mnie w mieście. Narazie posiadam uzdatniacz do wody aqua safe Tongue z tetry Smiley nie używany i to chyba naszczęście Cheesy i planta min z tetry używany Smiley
« Ostatnia zmiana: Sierpień 19, 2008, 17:37:08 wysłane przez początkująca20 » Zapisane
Luana
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Sierpień 19, 2008, 17:52:35 »

ja proponuję ci zrobienie takiej "rybnej apteczki" tak na wszelki wypadek: biostarter (np. SERA Nitrivec), obowiązkowe MFC (albo FMC - zależy od firmy), uzdatniacz do wody (np. Tropical Esklarin - w przypadku pilnej podmiany wody), do tego jeszcze jakiś nawóz dla roślinek (bo chyba nie zamierzasz mieć sztucznych?).
ja osobiście posiadam w tej chwili SERA Nitrivec, TROPICAL: Esklarin, Akryflawina (kupiona gdy bojownik dostał pleśniawkę), Aquacid (do czyszczenia osadu z wapnia  Wink), AquaPlant B, Kobaltosan (podobno sprawia, że rybki się szybciej wybarwiają - sprawdzę na moich małych bojowniczątkach)i Ferro-Aktiv, ZOOLEK: Aquaflora, Aquavit, Antychlor (zapasowy), Biotorfin (garbniki - a i glonki już nie pojawiają się), Błękit, Zieleń i Trypaflawinę. wiem że to dużo ale poza nawozami raz na 2 tygodnie i biostarterem podczas podmiany nie używam reszty jak nie muszę (więc nie krzyczeć na mnie)
pozdrawiam
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 19, 2008, 19:00:16 »

witam moim zdaniem nie potrzebujesz nic jesli dbasz o akwarium i masz odpowiednie wariunki dla rybek! może się tylko tobie przydać Zieleń na ospe bo można przywlec z innymi rybami. A tak nie gromadz żadnej chemi naprawdę nie jest potrzebna a nawozy to nie chemia!! ja u siebie nie mam nic i do tej pory nic z chemi nie urzywałem. pozdrawiam

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 19, 2008, 19:05:24 »

No ale na wszelki wypadek lepiej jednak to i owo mieć, bo nie jesteśmy w stanie przewidziec, czy jakieś choróbsko sie nie przypałęta, mimo najstaranniejszej opieki, a wtedy trzeba reagować jak najszybciej.

Nikt przecież nie namawia do stosowania tych preparatów, tylko do trzymania ich w "apteczce".

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
początkująca20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Sierpień 19, 2008, 19:52:08 »

No ale na wszelki wypadek lepiej jednak to i owo mieć, bo nie jesteśmy w stanie przewidziec, czy jakieś choróbsko sie nie przypałęta, mimo najstaranniejszej opieki, a wtedy trzeba reagować jak najszybciej.

Nikt przecież nie namawia do stosowania tych preparatów, tylko do trzymania ich w "apteczce".

Własnie o to mi dokładnie chodzi. O liste takich niezbednych i przydatnych preparatów.
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 19, 2008, 20:50:38 »

Ja posiadam Sera Nitrivec, Sera Aquatan, Tropical Multimineral, Tropical Kobaltosan i na wszelki wypadek Trypaflawine i Tropical Ichtiosan. papa
początkująca20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Sierpień 19, 2008, 21:30:12 »

Dziękuje wszystkim Smiley zaraz stworze własną liste dla moich rybek:)
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Sierpień 19, 2008, 22:13:05 »

Moim zdaniem wystarczy mieć coś przeciw ospie (ichtiosan/zieleń) i przeciwbakteryjego (akryflawina/baktopur/MFC) i jakiś uzdatniacz na wypadek nagłych podmian.

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #8 : Sierpień 20, 2008, 09:41:12 »

a ja nigdy nie miałem jakiejś chemii w szafce oprócz nawozów do roślin. Jesli będziesz dbać o wodę w akwarium to wszystko będzie w porządku, a jeśli już w razie jakiejś choroby to się stosuje sól zwykłą niejodowaną i tyle.

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: