Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: kris01739 - 54 l.  (Przeczytany 3259 razy)
kris01739
Nowy
*

« : Sierpień 21, 2008, 14:00:33 »

Witam
Przedstawiam wam moj zbiorniczek.

Akwarium:  60x30x30 panoramiczne
Litraż: 54
Oświetlenie: 15W
Filtr: HAILEA HL-BT400
Ogrzewanie: grzałka z termostatem HAILEA CB-8300
Termometr - szklany, rteciowy

Woda: 
26C-28c 
PH: 7,5
reszty nie znam

Fauna:
4x neon czerwony
4x Danio pregowany (barwny, jakas odmiana)
4x żałobniczka
3x titea
2x gupik
2x kirysek
2x mieczyk
2x zbrojnik kolumbijski
1x molinezja
1x limka pregowana (nie jestem pewien)

Flora:
2x Gałęzatka kulista
6x Kabomba karolińska
6x Moczarka
2x jakas trawka (poprosze o nazwe jesli znacie)
1x ?
1x ?

Dodatki:
łupina kokosa
kora (chce na niej posadzic mech jawajski zeby przyslonil filtr i termometr)
skałka

Foto:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1415e1456d59eb7d.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/29779fc87c53fbcc.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/898c8f4399548234.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6b498b9fdafd3c2e.html
czy to jest limka pregowana?

Jestem poczatkujacym akwarysta tak wiec czekam na Wasze opinie i sugestie jak mogłbym zmienic wystrój wnętrza,
co dodać (może cos odjąc?-napewno ilosc rybek), gdzie i jakie rośliny umiescic (mało wymagające).

Pozdrawiam i zapraszam do komentowania Smiley
maziak
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Sierpień 21, 2008, 19:41:15 »

dlamnie piekne akwarium Good !.ale chyba za duzo rybek Huh . muglbys troche wiecej roslinek dodac i spoko Wink
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #2 : Sierpień 21, 2008, 19:50:40 »

Jak na początkującego, akwarium bardzo fajne Grin Mi się podoba  Good !

Zmieniłabym jednak kilka rzeczy, po pierwsze obsada.
Zbrojniki kolumbijskie rosną do ponad 20 cm i potrzebują dużo więcej miejsca niż 54litry. Do oddania.
Mieczyki podobnie, rosną naprawdę duże więc sytuacja jak u zbrojników. Do oddania
Dokup ze 3 kiryski bo to rybki stadne, podobnie jak neonki. Neonków tak w sumie z 10 sztuk.
Oddałabym molinezję, bo po pierwsze samej jest jej średnio dobrze a po drugie jak zrobisz parkę to się nie opędzisz od maluchów.

Przy okazji zmień fototapetę na czarne lub ciemnogranatowe tło. Może to być pomalowany karton albo dobrze przyklejona torba śmieciówka.
Masz trochę wysokie Ph. Poczytaj w dziale "woda" o podstawowych właściwościach i spróbuj je obniżyć.

Wszystko przed Tobą, życzę  powodzenia  papa

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #3 : Sierpień 21, 2008, 20:04:18 »

to nie limka tylko molinezja krzyżówka czarnej z białą i z tad to ubarwienie - więc juz 2 są może parka - do oddania. Brzanak wysmukła tez raczej do tej menażerii nie pasuje . Danio również bo za mało ma miejsca... Z roślin rozpoznaje jeszcze kryptokoryne jakąś i żabienicę jakąś

kris01739
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 21, 2008, 21:01:26 »

Dzieki za podpowiedzi  Good !
Myslicie ze faktycznie tych roslinek mam za malo?
Titea to barznka o ktorej wspominaliscie? Wiecie co, samica gupika ma cos duzy brzuch, bardzo jasny i  z taka czarna kropeczka z tylu na dole, czy ona bedzie miala male? A czy czasem temperatura w baniaku nie jest za wysoka?
Pozdrawiam   Wink
Dawid21
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 21, 2008, 21:03:52 »

Akwarium bardzo przyjemne dla oka, jednak obsada do niewielkiej poprawki - Zbrojniki odpadają na pewno. Roślinki ok choć można by więcej troszkę. Ogólnie to ładnie. Pozdrawiam i powodzenia Wink
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #6 : Sierpień 21, 2008, 21:05:10 »

No to masz pierwszą ciężarówkę Good !
Myślę, że przy tej obsadzie maluchy zostaną zjedzone Lips Sealed
na taką pogodę jaka jest teraz ustaw grzałkę na jakieś 25 stopni. Nie ma co trzymać ryb w 28. W razie co przeczytaj wątki o chłodzeniu akwa gdyby jeszcze jakieś upały nadeszły.
A roślinek troszkę więcej na pewno nie zaszkodzi a będzie lepiej  papa

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #7 : Sierpień 21, 2008, 21:14:07 »

jednak obsada do niewielkiej poprawki -
Nie niewielkiej poprawki tylko do gruntownej zmiany i to szybkiej! Najlepiej zadawaj pytania o obsada w dziale obsady w rybach akwariowych - z tego galimatiasu można wybrać jakieś propozycje obsady... ale większośc ryb i tak do oddania

Titea to barznka o ktorej wspominaliscie?
.Tak . I nie titea tylko  -Barbus titteya - Brzanka wysmukła Wink

kris01739
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 21, 2008, 21:20:09 »

kiedy mam ja odizolowac od reszt? kotnik musze zakupic czy zostawic ja z reszta rybek?
Wiesz co, ta temperatura wody jest bez grzalki. mam strasznie goraco w domu. Musze poczytac jak zmniejszyc temp wody.
 Wink
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #9 : Sierpień 21, 2008, 21:23:17 »

Ale po co Ci więcej ryb jak i tak masz ich za dużo? nie odławiaj samicy

MarteQ15
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Sierpień 21, 2008, 22:20:05 »

Wink Akwa Ładne jak na poczatkujacego   Grin  No przydałoby sie nie co zredukowac obsade Good ! papa
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Sierpień 26, 2008, 02:50:51 »

a mnie urzekla jak na razie tylko i wyłącznie podstawa po maszynie do szycia.  nad baniakiem musisz jeszcze sporo popracować.  aranżacyjnie przede wszytkim. staraj się sadzić rośliny w kępach.  masz mały litraż więc szukaj roslin drobnolistnych, unikaj takich o dużej powierzchni blaszki liściowej i zbyt wysokich. te pierwsze będą ci zmniejszać optycznie zbiornik, a te drugie będzie trudno opanować (przycinka).

a co do ryb: przy tym litrażu postaw na jeden gatunek stadny - ok 10 ryb i ewentualnie cos na dno - typu kiryski - kilka sztuk. i to wystarczy. powinieneś sobie przy takiej obsadzie poradzić z baniakiem.

P.S. a co mają znaczyć niby posty typu "... akwa ładne jak na początkującego...." albo coś jest ładne i się podoba albo nie. rozumiem, że gdyby to był baniak kogoś z kilkuletnim stażem na forum to napisalibyscie "... akwa brzydkie jak na  zaawansowanego....".   

(czyli w podtekście: ponieważ dopiero zaczynasz to ci to badziewie ujdzie na sucho). i to ma niby stymulować?

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: