Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: JAKIE RYBY DO AKWARIUM?  (Przeczytany 15336 razy)
IWONA
Zainteresowany
**

A bez rybek smutno...

« : Sierpień 21, 2008, 23:49:41 »

WITAM, POTRZEBUJĘ POMOCY W SKOMPLETOWANIU RYB DO AKWA. CZY SKŁAD: PIELĘGNICZKA RAMIREZA, KAKADU, KIRYS SPIŻOWY, RAZBORA KLINOWA, HOKEJÓWKA AMAZOŃSKA I GLONOJAD TO DOBRY UKŁAD? TO WSZYSTKO NA 160 LITRACH Huh JEśLI KTOś MA POMYSLY TO CZEKAM NA PODPOWIEDź. TEN SKłAD POTRZEBNY MI DLA KREWETEK, WIEC W ZALOżENIU MIAłY TO BYC LAGODNE RYBKI.

Pozdrawiam z Myszkowa!   

Akwarium 160 litrów.
Mieszkańcy to: 15 x neon innesa, 15 x razbora hengeli, 8 x otosek, 8 x prętnik karłowaty, ? x krewetka red cherry.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 22, 2008, 07:51:27 »

Proszę nie pisać dużymi literami, w internecie oznacza to krzyk.

Co do obsady to proszę o podanie większej ilości danych dotyczących parametrów wody jak i wystroju akwarium.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
IWONA
Zainteresowany
**

A bez rybek smutno...

« Odpowiedz #2 : Sierpień 22, 2008, 08:48:07 »

ww tej chwili to w akwarium jest woda i 3 korzenie. czekam na sprowadzenie roślinek. będą mchy, kabomby i do tyłu coś wysokiego, ale nie pamiętam nazw. Na pewno będą jakieś kryjówki. Moge zrobić na tym etapie wszystko, bo jeszcze nie ma w nim żadnych zyjatek.
Parametry wody są mi jeszcze nieznane. Do tej pory wlałam kranówkę, dodalam uzdatniacz wody i właczyłam filtr. Co dalej? Huh

Pozdrawiam z Myszkowa!   

Akwarium 160 litrów.
Mieszkańcy to: 15 x neon innesa, 15 x razbora hengeli, 8 x otosek, 8 x prętnik karłowaty, ? x krewetka red cherry.
kamyk
Zainteresowany
**

doświadczeni akwaryści górą.

« Odpowiedz #3 : Sierpień 24, 2008, 08:55:16 »

akwarium musi sie odstać ..i rybki możesz zacząć kupować. MYślę że to dobra obsada.  papa

akwaria:
250l:

2x mieczyki
2x miedziki
2x kirysy spiżowe
2x kirysy pstre
5xgupik p.w
2x zbrojnik niebieski
kosiarka
2xmolinezja black molly
150l:
2xkardynałki
40l:
puste. Wink
IWONA
Zainteresowany
**

A bez rybek smutno...

« Odpowiedz #4 : Sierpień 24, 2008, 09:42:29 »

Bardzo dziękuję za 'dobrą' ocenę.  Cheesy Woda już przez tydzień 'chodzi' na filtrze, powolutku wkładam roślinki, za 2 tygodnie kupuję pierwsze rybki. Powinno być dobrze. Pozdrawiam, papa

Pozdrawiam z Myszkowa!   

Akwarium 160 litrów.
IWONA
Zainteresowany
**

A bez rybek smutno...

« Odpowiedz #5 : Sierpień 24, 2008, 13:26:34 »

No i znów jestem w kropce.  Undecided  Na te moje 160 litrów ile mogę mieć pielęgniczek ramireza a ile kakadu? Czy może tylko jedne z nich? Które są ciekawsze i bardziej efektowne? Jaki układ między nimi, ile samiczek, a ile samców? Wiem, że są terytorialne i nie mam ochoty fundować im pola walki.
Bo kiryski, razbory i hokejówki to myśle, ze stadka po 6 - 10 sztuk to w sam raz. No chyba żeby 'podmienić' hokejówki na neonki innesa. Tylko czy będą pasowały do reszty no i co będzie jak dodam krewetki? Neonki ich nie zjedzą? Nie chcę też 'przesadzić' z ilościa rybek. Wolę iść w jakość i efekty wizualne. Jeśli ktoś może mi pomóc, to z góry dziękuję.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2008, 13:56:53 wysłane przez IWONA » Zapisane

Pozdrawiam z Myszkowa!   

Akwarium 160 litrów.
lukasz2223
:)
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #6 : Sierpień 24, 2008, 19:27:19 »

nie pisz posta pod postem,to po pierwsze a po drugie to Naprawde wiele mozesz uzyskac wpisujac po kolej kazdy gatunek w google i bedziesz wiedziała o nich wszystko i o ich wymaganiach...poznasz barwy itp...troche samozaparcia.
pozdrawiam
IWONA
Zainteresowany
**

A bez rybek smutno...

« Odpowiedz #7 : Sierpień 24, 2008, 21:29:59 »

Co racja to racja. Czytanie to podstawa! Przed porodem też czytałam całą furę książek nt. wychowania dzieci... tylko malutka w 5 sekund 'skorygowała' wszystko!!! Więc książki książkami, a ja chciałabym opinii tych bardziej doświadczonych. Więc jeszcze raz:   
   ramirezka w układzie 1+3 będzie dobrze  Huh
   6 x kirysek panda
   ok. 10 -15 razbora klinowa lub espei  Huh - nie mogę się zdecydować
   ok. 10 -15 neon innesa
    6 x otosek
   10 x krewetki red cherry
   10 x krewetki hummel
    10 x krewetki crystal red - jak mnie nie powali ich cena
Akwarium ma 160 litrów. Czy tyle zwierza może w nim być, czy może zafunduję któremuś 'śniadanko'? Nie za dużo ich? Jeśli coś jest nie tak, to jak zmienić?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2008, 06:57:52 wysłane przez IWONA » Zapisane

Pozdrawiam z Myszkowa!   

Akwarium 160 litrów.
kamyk
Zainteresowany
**

doświadczeni akwaryści górą.

« Odpowiedz #8 : Sierpień 25, 2008, 10:16:23 »

Ramireza bedzie dobrze  Wink

razbora klinowa lepsza wg mnie  Wink ( ładne są )

10 neonków ( bo szczerze mowiąc to nie wiem czy nie azrobią sobie śniadanka z krewetek redcherry )

otoski oki Wink

krewetki hummel , oki Wink

krewetki cristal red nie są aż takie drogie. Wink

mogłabyś jeszcze dokupić parke zbrojników niebieski np.  Wink

Kakadu nadal chcesz mieć ?

bardziej doświadczeni w neonkach i red cherry ci powiedzą czy neonki + red cherry = śniadanko Wink papa

akwaria:
250l:

2x mieczyki
2x miedziki
2x kirysy spiżowe
2x kirysy pstre
5xgupik p.w
2x zbrojnik niebieski
kosiarka
2xmolinezja black molly
150l:
2xkardynałki
40l:
puste. Wink
IWONA
Zainteresowany
**

A bez rybek smutno...

« Odpowiedz #9 : Sierpień 26, 2008, 06:57:05 »

Fajnie, dzięki ta pomoc. Czyli biorę:
         ramirezka w układzie 1+3
         15 razbora klinowa
         6 x kirysek panda
         neon innesa HuhHuhHuh?? - ktoś wie czy mogę do tego kompletu?  Huh  Huh  Huh
         6 x otosek
         10 x krewetki red cherry
         10 x krewetki hummel
        10 x krewetki crystal red.
Z kakadu chyba zrezygnuję bo mogą walczyć z ramirezkami (choć nie jestem pewna) a z tych dwóch wolę ramirezki.
A zbrojnik niebieski? Znaczy glonojad? Nie za dużo tych ryb z 'dołu' akwa? W ogóle mam takie wrażenie teraz, że wybrałam większość takich co plywa po dnie. Może ktoś podpowie, czy mam rację, albo powie jak zmienić ten układ.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2008, 06:59:13 wysłane przez IWONA » Zapisane

Pozdrawiam z Myszkowa!   

Akwarium 160 litrów.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Sierpień 26, 2008, 07:39:10 »

Ramirezka - 2 pary
15 razbor
15 neonów
w sumie lepiej by było, gdybyś zrobiła jedno duże stado, albo razbory, albo neony, ale jak wolisz Smiley
10 kirysków
10 otosków
zbrojnik niebieski
te krewetki .... hmmmm ja bym im założył osobne akwarium, przynajmniej CR i HM a tu najlepiej by pasowaly amano (duże, pracowite)

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
IWONA
Zainteresowany
**

A bez rybek smutno...

« Odpowiedz #11 : Sierpień 26, 2008, 07:45:00 »

Dzięki. z tymi razborami i neonami to jeszcze 'się zobaczy". Ten glonojad faktycznie tu potrzebny? Będą otoski, kiryski, krewetki, więc po co?
A dlaczego te krewetki to nie bardzo? Mam ochotę na te wszystkie razem. Sprawdziłam, nie krzyżują się, więc żadnych wynalazków nie będę miała. Czego nie wzięłam pod uwagę?  Sad
A jeszcze jedno. Jak kupując w sklepie ramirezki wypatrzyć te 2 pary. Skąd wiedzieć, że to 'dobrane' rybki?HuhHuhHuh
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2008, 07:48:07 wysłane przez IWONA » Zapisane

Pozdrawiam z Myszkowa!   

Akwarium 160 litrów.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Sierpień 26, 2008, 07:48:04 »

ramirezek ? Wink
wogóle w tym zbiorniku 10 CR czy HM to nie będziesz widzieć, one będą skryte, będą się ryb bały Smiley
lepiej założyć im te 30l i cieszyć się nimi jak na dłoni Smiley

IWONA
Zainteresowany
**

A bez rybek smutno...

« Odpowiedz #13 : Sierpień 26, 2008, 07:50:09 »

Cośnie rozumiem. O co  chodzi: ramirezek ? Wink

Pozdrawiam z Myszkowa!   

Akwarium 160 litrów.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Sierpień 26, 2008, 07:52:37 »

Ramirezy to pielęgniczki
mogą bardzo uprzykrzyć życie krewetkom

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: