rodia
|
|
« Odpowiedz #165 : Czerwiec 30, 2010, 22:12:39 » |
|
Witam Aranżacja z 19.09.2009 podoba mi się najbardziej. Zbiornik nie jest tylko gęstym zieleniakiem, ma swój charakter, robi wrażenie.
Pewnie efektu dodaje też lepiej ustawiony balans bieli w aparacie niż w przypadku ostatniej fotki. Na korzeniu w ostatnim zdjęciu jest mały hemiantus ? Jeśli tak to opisz szczegółowo jak doprowadziłeś wrośnięcia hemiantusa w drewno.
Pozdrawiam, R.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2010, 22:15:28 wysłane przez rodia »
|
|
|
|
|
andrzej72
|
|
« Odpowiedz #166 : Lipiec 02, 2010, 09:53:38 » |
|
Witam Aranżacja z 19.09.2009 podoba mi się najbardziej. Zbiornik nie jest tylko gęstym zieleniakiem, ma swój charakter, robi wrażenie.
Mi również podoba się bardziej niż obecny, który stał się jakiś taki nijaki. Dlatego też mam zamiar wsadzić łapki do baniaka i trochę w nim zamieszać. Pewnie efektu dodaje też lepiej ustawiony balans bieli w aparacie niż w przypadku ostatniej fotki. Na korzeniu w ostatnim zdjęciu jest mały hemiantus ? Jeśli tak to opisz szczegółowo jak doprowadziłeś wrośnięcia hemiantusa w drewno. Pozdrawiam, R.
Mój aparat to tani kompakt za niewielkie pieniądze (wiekowy z resztą). Ustawiam tryb auto, wyłączam lampę i pstrykam. Żeby zdjęcie jakoś przyzwoicie wyszło muszę pstryknąć kilka razy. A na korzonku to zwykła ricca przywiązana niteczką (siatka byłaby lepsza).
|
|
|
|
|
|
|
szymon9
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #167 : Lipiec 12, 2010, 10:37:53 » |
|
|
|
|
|
Ucze się na błędach...
|
|
|
andrzej72
|
|
« Odpowiedz #168 : Lipiec 18, 2010, 16:29:38 » |
|
No i wsadziłem łapki. Efekt poniżej i w pierwszym poście: Do zagospodarowania pozostała jeszcze prawa strona zbiornika. Szukam fajnego korzenia, który obwiązany mikrozoriami zastąpi nurzańce.
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
|
« Odpowiedz #169 : Sierpień 06, 2010, 12:51:59 » |
|
Poczyniłem kolejne zmiany w zbiorniku. Wierzcie mi - woda ma kolor średniej herbatki. Niestety mój aparat ma tendencje do rozjaśniania zdjęć, przez co cały efekt niestety ulatuje. Zbiornik przeznaczony jest dla skalarów, stąd mniej roślinności a więcej drewna. Stadko ładnie się poukładało - jest "boss" i cała reszta. I co najfajniejsze szefem nie jest skalar największy.
|
|
|
|
|
|
|
pawel_szp
GG 8287452
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #170 : Sierpień 07, 2010, 17:00:25 » |
|
Wygląda bardzo fajnie Fajnie jak jeszcze trochę bardziej żółto będzie i jak pistia dorośnie Pozdrawiam
|
|
|
|
2x Pielęgniczka Ramireza -samice.... 12x Neon Innesa 2x Pangio Oblonga <- potocznie znany piskorkiem 8x Żałobniczka/Tetra czarna AMPULARIE!!!!! WYDAM JAK NAJWIĘCEJ!! Flora: Echinodorus D'vall Rogatek Anubias nano
|
|
|
andrzej72
|
|
« Odpowiedz #171 : Wrzesień 13, 2010, 08:26:55 » |
|
Zaczynam bawić się w "zieleniak". Zdjęcie sprzed jakiś dwóch tygodni (początki).
|
|
|
|
|
|
|
amiboo
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #172 : Październik 05, 2010, 16:23:20 » |
|
Możesz zapodać nazwę tej jasno zielonej roślinki na ostatnim zdjęciu co jest z przodu lewej strony?
|
|
|
|
amiboo
|
|
|
andrzej72
|
|
« Odpowiedz #173 : Październik 06, 2010, 07:19:12 » |
|
To Cryptocoryne pontederiifolia. Puszcza liście dość nisko nad podłożem bo ma sporo światła (0,8 W/litr). W przypadku świtała słabszego będzie rosła normalnie.
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #174 : Październik 06, 2010, 13:39:03 » |
|
Ciekawie się zapowiada ta kompozycja przy takim oświetleniu szybko powinno zarosnąć i przez to jeszcze nabrać lepszego wyglądu. To światło to jakoś dawkujesz czy pali się pełną mocą przez 12 godz.
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2010, 13:49:55 wysłane przez baniakmaniak »
|
|
|
|
|
andrzej72
|
|
« Odpowiedz #175 : Październik 06, 2010, 13:49:08 » |
|
Światło "dawkuję" Pierwsza belka świeci w godz 11-20, druga 12-21. Muszę pilnować NO3 i PO4 oraz CO2, w szczególności zadbać aby CO2 dobrze rozchodziło się po baniaku. Aranż nieco zmieniony: zmniejszyłem liczbę korzeni - dwa największe wyleciały z akwarium i zrobiły tym samym miejsce dla nowego zielska. Jak wszystko jeszcze podrośnie i się właściwie rozrośnie to będzie nowa fota
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #176 : Październik 06, 2010, 13:53:57 » |
|
Wcześniejsza kompozycja też była fajna tylko nie było nic z przodu teraz widzą że przód też będzie zarastał przy jasnym podłożu będzie ciekawiej wyglądać.
|
|
|
|
|
|
|
amiboo
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #177 : Październik 06, 2010, 14:54:15 » |
|
To Cryptocoryne pontederiifolia. Puszcza liście dość nisko nad podłożem bo ma sporo światła (0,8 W/litr). W przypadku świtała słabszego będzie rosła normalnie.
Aha dzieki za odp.
|
|
|
|
amiboo
|
|
|
andrzej72
|
|
« Odpowiedz #178 : Październik 10, 2010, 14:11:49 » |
|
Kolejne zmiany: Usunąłem dwa korzenie, aby zrobić miejsce na rośliny, które w większości pochodzą z przycinki (niektóre mają ledwie kilka centymetrów wysokości, ale puszczają nowe listki). Przez ostatni miesiąc strasznie zmarniała blyxa. Obecnie chyba jednak odbija, bo na sadzonkach widać nowe listki. Czekam, aż będę mógł zrobić większą przecinkę. Kiedy już będę miał co ciąć, kamienie wylecą, a ich miejsce zajmą rośliny. Uległ zmianie plan świecenia - pełną mocą świecę 6h z całkowitego czasu 10h. Ogólnie zaczynam być zadowolony z funkcjonowania (bo z wyglądu jeszcze nie do końca) zbiornika. Glonki jak na razie mnie nie dopadają.
|
|
|
|
|
|
|
Napoleon
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #179 : Październik 10, 2010, 17:11:19 » |
|
nie za często te zmiany ciężko oceniać postępy jak co miesiąc inaczej wszystko wygląda i jest na świeżo. Zbiornik dojrzewa z miesiąc więc daj mu odpocząć i żyć swoim życiem Na poprzednim zdjęciu lepiej się to prezentowało z tymi pionowymi korzeniami
|
|
|
|
|
|
|
|