Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « andrzej72 - 200 litrów + 12 litrów
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 14
  Drukuj  
Autor Wątek: andrzej72 - 200 litrów + 12 litrów  (Przeczytany 63184 razy)
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #45 : Listopad 15, 2008, 21:58:44 »

Ale przecież Misq zawsze sie czepia, Misq jest zły i wogóle okropny bo pisze co myśli  Roll Eyes
Jak dla mnie kontrastu kamieni z podłożem nie ma, wg to kole w oczy.

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #46 : Listopad 16, 2008, 10:33:49 »

ps: czy ten powyginany korzonek z prawej stronu to BRZOZA??.
Z całą pewnością to nie brzoza.
te kamienie mają się nijak kolorem do podłoża
wyglądają jakby tak wpadły i tyle ... bez jakiegoś sensownego ustawienie, chodz jak dla mnie wogóle tam nie pasują i bym je wygrzmocił
No i brakuje to czegoś drugoplanowego
i jakaś dziwna 'dziura' jest na przodzie.
IMHO przydałoby się obsadzić ten korzeń jakimś zielskiem (nie chodzi mi o mchy, ale 'normalne' wokół, pomiędzy...) bo wygląda trochę nienaturalnie...
Te kamienie właśnie miały tak wpaść. Poza tym tych kamoli miało za bardzo nie być widać - miały się "wynurzać" spomiędzy blyxy, której kurde nigdzie nie mogę dostać  Wściekły
Właśnie wspomniana blyxa miała robić za przejście między pierwszym i trzecim planem i pouzupełniać dziury, które dla niej zostawiłem.
Korzeń zostaje taki jaki jest. W dolnej części siedzi na korzeniu mikrozorium, którego zadaniem jest szybko urosnąć i uformować coś na kształt krzaka, z którego wystawać będą powykręcane gałęzie. Poza tym przywiązany na górze weeping moss (w ilości niestety niewielkiej) też ma określone zadanie do spełnienia.
No i szkoda, że zrezygnowałeś z ziemii Wink
Z ziemi zrezygnowałem, ponieważ rozmawiając z kolegą, "pochwaliłem się" że będę musiał stawiać baniak od nowa, bo przeprowadzka nie poszła tak jak powinna była pójść. Kolega wyskoczył właśnie z Aqua Substrate II+ - miał dwa worki brązowego do oddania bo mu zostało (zalewał 600 litrów na tym podłożu). No to wziąłem, dokupiłem jeszcze jeden worek no i już...
Zobaczę przy okazji jak się "gotowiec" sprawdzi.
Tak mi właśnie też się podoba taki łysy ten korzeń -superoski. I kamienie właśnie ładnie kontrastują z podłożem.
Dziękuję Smiley
Nasz czarodziej Misq ma dziś jakiś czepialski dzień Wink
Nie mam nikomu za złe, że coś się w moim baniaku komuś nie podoba. Jestem na to przygotowany, tak jak jestem gotowy na krytykę jaka by ona nie była. Mi takie wypowiedzi pomagają, zwracają bowiem uwagę na coś co mi mogło umknąć. Tak więc pisać, komentować, krytykować... nie czaić się  Cool Każdy komentarz i każda uwaga jest dla mnie ważna.

PS
Sadzenie w tym podłożu glosi to droga przez mękę - wierzcie mi

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #47 : Listopad 17, 2008, 12:46:37 »

wrzuć przynajmniej z jedną fotke (miniaturkę chociaż) ze starej aranżacji w pierwszy post bo brakuje teraz odniesienia do wcześniejszych postów.
no i pochwal sie co tam skopaliście z przenoszeniem baniaka Cheesy 

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #48 : Listopad 17, 2008, 14:25:11 »

Stara fotka w pierwszym poście.
A co skopałem... no cóż było zdarzenie na drodze, gwałtowne hamowanie plus kilka zakrętów, które próbowałem pokonywać z największą ostrożnością plus niestety nie najlepsze drogi dojazdowe do nowego mieszkania i podłoże się mocno zruszyło. Niestety na tyle mocno, że sporo żwirku wymieszało się z ziemią i zrobiło się błotko. Jak zobaczyłem co narobiłem to mnie wstrząsnęło... i stanęlo na tym, że będę baniak musiał zrobić od nowa.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #49 : Grudzień 02, 2008, 13:56:14 »

Andrzeju, jak akwarium na tym substracie idzie?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #50 : Grudzień 02, 2008, 21:26:00 »

Akwa na tym podłożu idzie całkiem nieźle w sobotę na Mikołaja  Grin wrzucę fotki jak to po 3 tygodniach wygląda).
Rośliny rosną prawie wszystkie. Jedna z rotal (ta co za gałęziami sobie siedzi) wykazywała przez prawie dwa tygodnie zerowy wzrost - teraz ruszyła. Zielsko trawnikowe również się zaaklimatyzowało. Glosia zaczyna puszczać nowe listki i to bynajmniej nie w górę, podobnie lileopsis.
Po około tygodniu, gdzie świeciłem 6h/dobę pojawiły się nitki w niewielkiej ilości. W następnym tygodniu zaczęły obumierać, zrobiły się ciemno-szare, a momentami czarne i elegancko dały się z baniaka wyeksmitować.
Ponieważ mam testy tylko na ph powiem, że podłożę mile mnie zaskoczyło. Wlałem kranowit o ph=7,6 a po tygodniu miałem ph=7. Obecnie po 2 tygodniach ph stoi na poziomie 6,8 i nie spada więc chyba dobrze.

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #51 : Grudzień 06, 2008, 17:13:12 »

Foto uaktualnione.
Krótko o tym co się w baniaczku dzieje:
- ph twardo trzyma się na poziomie 6,8 (nie podaję CO2)
- nie podaję żadnych nawozów z wyjątkiem Aquapotasu przy podmianach
- rośliny rosną i to całkiem nieźle. Nad czerwonym lotosem ledwo panuję - co 3-4 dni jakiś liść dobija do powierzchni
- glosia, ponikło i lileopsis już się przyjęły - widać przyrost. Również Pogostemon helferi świetnie daje sobie radę
- jest trochę nitek ale nie rzucają się w oczy; żeby je zobaczyć trzeba się dobrze przyjrzeć
- martwi mnie jedynie Rotala Macrandra posadzona po prawej stronie czerwonego lotosa - ledwo po niej widać, że coś rośnie. Przez 3 tygodnie przyrost jest praktycznie niezauważalny.

Ogólnie jestem zadowolony z funkcjonowania podłoża i całego baniaczka.

MateuszMława
Stały użytkownik

« Odpowiedz #52 : Grudzień 23, 2008, 09:59:58 »

zaje akwa mi sie podoba wszystko tak jak powinno być
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #53 : Grudzień 27, 2008, 12:48:15 »

Bardzo fajnie wygladaja te "kamyczki" co sobie wpadly, korzen tez w odpowiednim miejscu czesciowo pokryty  Good ! Brakuje mi tylko na lewej scianie czegos (?) wysokiego, w miare plaskiego.
Reszta w skali 1:10 na 8 bys nie osiadl na laurach  Wink
A gdzie (z takim zapalem bronione) skalary ? ? ?

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #54 : Grudzień 29, 2008, 08:05:34 »

Skalary w sklepie. Po nieudanej przeprowadzce podjąłem decyzję o oddaniu ich do sklepu bo nie miałem ich gdzie trzymać (i tak biedaki zniosły wiele podczas przeprowadzki). Przy zarybianiu postanowiłem na przekór żonie, że skalarów póki co w zbiorniku nie będzie, ponieważ akwarium ma być mocno porośnięte i dla skalarów raczej zbyt wile miejsca by tam nie było.
Przy okazji - korzenia już nie ma ponieważ upodobały go sobie glony. W jego miejsce trafił kolejny kamień - taka namiastka knife stone.
W ogóle coś ze startem akwa poszło nie tak bo w chwili obecnej walczę z nitkami i glonkami o wdzięcznej nazwie compsopogon i Oedogonium sp. A wszystko zostało zrobione tak "jak w książce pisze" - świecenie od 6h i co tydzień zwiększanie o 1h, żadnego nawożenia z wyjątkiem potasu i CO2. No cóż... Na razie podmiany wody co 3 dni i świecenie 6h na dobę. I tak od prawie dwóch tygodni. Efektów na razie nie widać. Do zbiornika podawane jest tylko CO2. Zdjęć nowych póki co nie będzie bo zbiornik niestety jeśli chodzi o rośliny trochę zubożał ze względu na usunięcie i cięcie roślin mocno zaatakowanych przez glonki. Zastanawiam się też nad usunięciem mchu ze zbiornika bo te są wybitnie mocno porośnięte glonami nitkowatymi.

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #55 : Grudzień 29, 2008, 08:25:21 »

Bardzo wspolczuje   Sad lecz czy nie za szybko pozbywasz sie mchu, przeciez nitkowce bardzo latwo usunac

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #56 : Grudzień 29, 2008, 08:29:40 »

Nitki tak, ale mech porasta też inny glon dużo krótszy od nitek w kolorze od jasnej zieleni do jasnej szarości (zapomniałem jak się nazywa) a to cholerstwo ciężko z mchu usunąć niestety. Ale mam winowajcę - NO3 - zbyt niskie w stosunku do PO4 i tu będę musiał korygować. Zamówiłem już sole KNO3 bo nie widzę sensu lania do zbiornika makro i podnoszenia tym samym fosforu.

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #57 : Grudzień 29, 2008, 08:34:15 »

to moze wsadz do innego pojemnika ale z woda, zaciemnij i moze sie wyniosa glonki - wyrzucac szkoda

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #58 : Grudzień 29, 2008, 10:15:58 »

Andrzej72 . Na glony na mchu dobry jest sok z cytryny .Mech , czy korzen z nim nalezy umiescic w oddzielnym pojemniku i wcisnac troche soku /nie kwasek/ z cytryny. Pozostawic na jakis czas . Wszystkie drobne rosliny trawnikowe mozna w ten sposob traktowac .Jak znajde skad ten pomysl ,dam znac.
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #59 : Grudzień 29, 2008, 10:21:23 »

Słyszałem a nawet czytałem o traktowaniu zaglonionych roślin roztworem soku z cytryny. Cały problem polega na tym, że nikt nie jest w stanie określić dokładnie ile tego soku potrzeba i w jakie ilości wody go rozprowadzić. Poza tym wyczytałem, że delikatnych roślin raczej nie powinno się traktować takim roztworem, bo można uszkodzić (popalić) stożki wzrostu czego bym nie chciał. Póki co stosuję mniej inwazyjne metody - podmiany, skrócone świecenie i kontrola parametrów wody. W wielu przypadkach to pomaga - może sprawdzi się i u mnie. Jeśli jednak nie - sięgnę po cytrynę  Grin

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 14
  Drukuj  

Skocz do: