andrzej72
|
|
« Odpowiedz #75 : Styczeń 28, 2009, 20:42:52 » |
|
bardzo ładnie ale brakuje mi tutaj roślin z przodu baniaka Gdzie Ci brakuje roślin? Z przodu? Z przodu są rośliny niskie (glosia, pogostemon, blyxa, żabienica delikatna), które się rozrastają. Moim zdaniem jest wystarczająco - to co mam rośnie i to jest ważne (pogostemona kilka sztuk już oddałem koledze) EDITPogrzebałem trochę w baniaku - miałem kawałek drewna, który mi spokoju nie dawał... No i skończył w baniaku
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2009, 18:11:46 wysłane przez andrzej72 »
|
|
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #76 : Marzec 03, 2009, 09:57:14 » |
|
tak szybko ci sie rozrasta ten pogostemon ?
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
|
« Odpowiedz #77 : Marzec 03, 2009, 10:11:25 » |
|
No jak na pogostemona dość szybko. Raz w miesiącu robię z nim lekki porządek (usuwam to co wg mnie jest nadmiarem)
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #78 : Marzec 03, 2009, 15:01:45 » |
|
a sie naczytałem ze to strasznie trudne zielsko w hodowli .. jeśli bedziesz miał sadzonki na sprzedaż to daj znać
|
|
|
|
|
|
|
Salomon77
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #79 : Marzec 03, 2009, 19:32:08 » |
|
Ładny wystroj
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
|
« Odpowiedz #80 : Marzec 05, 2009, 08:38:10 » |
|
Mojemu baniakowi stuknęło ponad 100 dni Momentami były to ciężkie dni zarówno dla mnie jak i mojego baniaka, ale problemy chyba mam za sobą . Nowe zdjęcie w pierwszym poście.
|
|
|
|
|
|
|
renii2
Stały użytkownik
lubimy rybcie (;
|
|
« Odpowiedz #81 : Marzec 05, 2009, 19:24:47 » |
|
"Sto lat, sto lat!" , super, czysto, przejrzyście, estetycznie, drewienko bomba
|
|
|
|
|
|
|
Salomon77
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #82 : Marzec 05, 2009, 21:28:50 » |
|
Nie jest mowione ze bedzie mial zarosnięte glonami widac ze przez niektorych przemawia zazdrosc bo nigdy sie niedoczekają takiego akwa... moglbys rzucic cos jednolitego do tylu i bylo by wtedy naprawde slodko xP
|
|
|
|
|
|
|
dilayla
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #83 : Marzec 09, 2009, 08:25:37 » |
|
Bardzo ładne akwarium a tą walke z glonami wygrałeś
|
|
|
|
Jostein Gaard Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
|
|
|
andrzej72
|
|
« Odpowiedz #84 : Marzec 09, 2009, 09:40:09 » |
|
Z glonami to jeszcze nie koniec - pojawia się trochę zielenic na szybie, jednak ich ilość jest mała i zaprzestanie podawania mikro powinno pomóc. Co najbardziej cieszy to to, że w końcu rośliny ruszyły - widać wyraźnie przyrost. Najbardziej martwiła mnie rotala, która teraz z łodyg po odcięciu poszcza dwa do trzech nowych odrostów. Paprotnica niestety mocno zmarniała przez ten czas ale i tu widać wzrost. Podobnie ma się glosia.
|
|
|
|
|
|
|
Miki97
Nowy
Podpis mojego psa
|
|
« Odpowiedz #85 : Marzec 11, 2009, 18:57:47 » |
|
Na glony Tetra AlguMin (jakby co ) Zbirnik fajny, ale wg. mnie, trochę brakuje tu tego czegoś. Poza tym, fajne
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
|
« Odpowiedz #86 : Marzec 11, 2009, 19:06:45 » |
|
Na glony Tetra AlguMin (jakby co ) W życiu. Wiesz co to coś ma w składzie? Nie? to przyczytaj lub poszukaj w necie na czym tego typu specyfiki bazują i jaki to ma wpływ na "część żywą" zbiornika. Podobnie jak wile innych tego typu środków, to coś nic nie daje poza uszczupleniem zasobów gotówki. A na glony najlepsze jest nawożenie z głową i regularna pielęgnacja zbiornika. Jak ktoś jest "kaskader" to niech wrzuca "śmiecia" do baniaka z nadzieją, że mu wytnie glony a oszczędzi rośliny... Ja mam lepsze sposoby na walkę z glonami.
|
|
|
|
|
|
|
renii2
Stały użytkownik
lubimy rybcie (;
|
|
« Odpowiedz #87 : Marzec 11, 2009, 19:19:41 » |
|
Na glony Tetra AlguMin (jakby co ) Zbirnik fajny, ale wg. mnie, trochę brakuje tu tego czegoś. Poza tym, fajne Czyli czego niby? Chemia na dłuższą metę przynosi więcej szkody niż pożytku. I tu Andrzej ma rację- rozsądne nawożenie i dobra pielęgnacja to podstawa. A odrobiną zielenic bym się na Twoim miejscu nie przejmowała, nawet w zdrowym zbiorniku glony są i już , pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
|
« Odpowiedz #88 : Marzec 11, 2009, 19:45:59 » |
|
Taka ciekawostka - chyba w książce Hansa Freya przeczytałem kiedyś, że jak na ironię, obecność zielenic świadczy o bardzo dobrych warunkach w akwarium. Fajnie - masz zielenice znaczy jest ok Ale bez przesady - nadmiar jakiegokolwiek rodzaju glonów w zbiorniku to sygnał, że czegoś jest za dużo a czegoś za mało. I należy zbilansować nawożenie i światło aby dać przewagę roślinom nad glonami. A jakiekolwiek alguminowe środki takiego zbilansowania nie zapewniają. Tak więc co niektórzy muszą zrewidować swoje poglądy na temat stosowania tego rodzaju specyfików i ich skuteczności.
|
|
|
|
|
|
|
Miki97
Nowy
Podpis mojego psa
|
|
« Odpowiedz #89 : Marzec 12, 2009, 08:34:32 » |
|
Na glony Tetra AlguMin (jakby co ) W życiu. Wiesz co to coś ma w składzie? Nie? to przyczytaj lub poszukaj w necie na czym tego typu specyfiki bazują i jaki to ma wpływ na "część żywą" zbiornika. Podobnie jak wile innych tego typu środków, to coś nic nie daje poza uszczupleniem zasobów gotówki. A na glony najlepsze jest nawożenie z głową i regularna pielęgnacja zbiornika. Jak ktoś jest "kaskader" to niech wrzuca "śmiecia" do baniaka z nadzieją, że mu wytnie glony a oszczędzi rośliny... Ja mam lepsze sposoby na walkę z glonami. Sorki, źle doradiłem. Każdemu się zdarza. A jeśli ktoś się zdenerwował czytając te słowa, to przepraszam. Poza tym, to była tylko sugestia , ale OK. Zbiornik fajny, ale wg. mnie, trochę brakuje tu tego czegoś. Poza tym, fajne Czyli czego niby? Gdybym wiedział czego brakuje, to bym napisał. Akwa jest spoko.
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2009, 08:39:15 wysłane przez Miki97 »
|
|
|
|
|
|