Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « andrzej72 - 200 litrów + 12 litrów
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 14
  Drukuj  
Autor Wątek: andrzej72 - 200 litrów + 12 litrów  (Przeczytany 63193 razy)
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #75 : Styczeń 28, 2009, 20:42:52 »

bardzo ładnie ale brakuje mi tutaj roślin z przodu baniaka  Wink
Gdzie Ci brakuje roślin? Z przodu? Z przodu są rośliny niskie (glosia, pogostemon, blyxa, żabienica delikatna), które się rozrastają. Moim zdaniem jest wystarczająco - to co mam rośnie i to jest ważne (pogostemona kilka sztuk już oddałem koledze)

EDIT
Pogrzebałem trochę w baniaku - miałem kawałek drewna, który mi spokoju nie dawał... No i skończył w baniaku  Grin
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2009, 18:11:46 wysłane przez andrzej72 » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #76 : Marzec 03, 2009, 09:57:14 »

tak szybko ci sie rozrasta ten pogostemon ?
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #77 : Marzec 03, 2009, 10:11:25 »

No jak na pogostemona dość szybko. Raz w miesiącu robię z nim lekki porządek (usuwam to co wg mnie jest nadmiarem)

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #78 : Marzec 03, 2009, 15:01:45 »

a sie naczytałem ze to strasznie trudne zielsko w hodowli .. jeśli bedziesz miał sadzonki na sprzedaż to daj znać Wink
Salomon77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #79 : Marzec 03, 2009, 19:32:08 »

Ładny wystroj  Wink
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #80 : Marzec 05, 2009, 08:38:10 »

Mojemu baniakowi stuknęło ponad 100 dni Smiley Momentami były to ciężkie dni zarówno dla mnie jak i mojego baniaka, ale problemy chyba mam za sobą Smiley . Nowe zdjęcie w pierwszym poście.

renii2
Stały użytkownik

lubimy rybcie (;

« Odpowiedz #81 : Marzec 05, 2009, 19:24:47 »

"Sto lat, sto lat!" Wink, super, czysto, przejrzyście, estetycznie, drewienko bomba Smiley

Salomon77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #82 : Marzec 05, 2009, 21:28:50 »

Nie jest mowione ze bedzie mial zarosnięte glonami widac ze przez niektorych przemawia zazdrosc bo nigdy sie niedoczekają takiego akwa... moglbys rzucic cos jednolitego do tylu i bylo by wtedy naprawde slodko xP
dilayla
Stały użytkownik

« Odpowiedz #83 : Marzec 09, 2009, 08:25:37 »

Bardzo ładne akwarium a tą walke z glonami wygrałeś Smiley

Jostein Gaard
Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #84 : Marzec 09, 2009, 09:40:09 »

Z glonami to jeszcze nie koniec - pojawia się trochę zielenic na szybie, jednak ich ilość jest mała i zaprzestanie podawania mikro powinno pomóc. Co najbardziej cieszy to to, że w końcu rośliny ruszyły - widać wyraźnie przyrost. Najbardziej martwiła mnie rotala, która teraz z łodyg po odcięciu poszcza dwa do trzech nowych odrostów. Paprotnica niestety mocno zmarniała przez ten czas ale i tu widać wzrost. Podobnie ma się glosia.

Miki97
Nowy
*

Podpis mojego psa

« Odpowiedz #85 : Marzec 11, 2009, 18:57:47 »

Na glony Tetra AlguMin (jakby co Wink )

Zbirnik fajny, ale wg. mnie, trochę brakuje tu tego czegoś. Poza tym, fajne Cheesy
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #86 : Marzec 11, 2009, 19:06:45 »

W życiu. Wiesz co to coś ma w składzie? Nie? to przyczytaj lub poszukaj w necie na czym tego typu specyfiki bazują i jaki to ma wpływ na "część żywą" zbiornika. Podobnie jak wile innych tego typu środków, to coś nic nie daje poza uszczupleniem zasobów gotówki. A na glony najlepsze jest nawożenie z głową i regularna pielęgnacja zbiornika. Jak ktoś jest "kaskader" to niech wrzuca "śmiecia" do baniaka z nadzieją, że mu wytnie glony a oszczędzi rośliny... Ja mam lepsze sposoby na walkę z glonami.

renii2
Stały użytkownik

lubimy rybcie (;

« Odpowiedz #87 : Marzec 11, 2009, 19:19:41 »

Zbirnik fajny, ale wg. mnie, trochę brakuje tu tego czegoś. Poza tym, fajne Cheesy

Czyli czego niby? Chemia na dłuższą metę przynosi więcej szkody niż pożytku. I tu Andrzej ma rację- rozsądne nawożenie i dobra pielęgnacja to podstawa. A odrobiną zielenic bym się na Twoim miejscu nie przejmowała, nawet w zdrowym zbiorniku glony są i już Wink, pozdrawiam.

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #88 : Marzec 11, 2009, 19:45:59 »

Taka ciekawostka - chyba w książce Hansa Freya przeczytałem kiedyś, że jak na ironię, obecność zielenic świadczy o bardzo dobrych warunkach w akwarium. Fajnie - masz zielenice znaczy jest ok Smiley Ale bez przesady - nadmiar jakiegokolwiek rodzaju glonów w zbiorniku to sygnał, że czegoś jest za dużo a czegoś za mało. I należy zbilansować nawożenie i światło aby dać przewagę roślinom nad glonami. A jakiekolwiek alguminowe środki takiego zbilansowania nie zapewniają. Tak więc co niektórzy muszą zrewidować swoje poglądy na temat stosowania tego rodzaju specyfików i ich skuteczności.

Miki97
Nowy
*

Podpis mojego psa

« Odpowiedz #89 : Marzec 12, 2009, 08:34:32 »

W życiu. Wiesz co to coś ma w składzie? Nie? to przyczytaj lub poszukaj w necie na czym tego typu specyfiki bazują i jaki to ma wpływ na "część żywą" zbiornika. Podobnie jak wile innych tego typu środków, to coś nic nie daje poza uszczupleniem zasobów gotówki. A na glony najlepsze jest nawożenie z głową i regularna pielęgnacja zbiornika. Jak ktoś jest "kaskader" to niech wrzuca "śmiecia" do baniaka z nadzieją, że mu wytnie glony a oszczędzi rośliny... Ja mam lepsze sposoby na walkę z glonami.

Sorki, źle doradiłem. Każdemu się zdarza. A jeśli ktoś się zdenerwował czytając te słowa, to przepraszam. Wink  Poza tym, to była tylko sugestia  Grin, ale OK.

Zbiornik fajny, ale wg. mnie, trochę brakuje tu tego czegoś. Poza tym, fajne Cheesy

Czyli czego niby?

Gdybym wiedział czego brakuje, to bym napisał. Akwa jest spoko.
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2009, 08:39:15 wysłane przez Miki97 » Zapisane
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 14
  Drukuj  

Skocz do: