Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « andrzej72 - 200 litrów + 12 litrów
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 14
  Drukuj  
Autor Wątek: andrzej72 - 200 litrów + 12 litrów  (Przeczytany 63173 razy)
Adamwwy
Nowy
*

« Odpowiedz #90 : Marzec 13, 2009, 10:14:40 »

Akwa bardzo mi się podoba  Cheesy Cheesy

Akwa 63l
1 Glonoad syjamski
1 Glonojad zbrojnik
2 Glonojady
2 Platynki
4 Mnieczyki
4 Brzanki sumatrzańskie
2 Brzanki sumatrzańskie zielone
1 Gurami
4 brzanki rużowe
Filtr 650l/h
olawwy
Nowy
*

« Odpowiedz #91 : Marzec 13, 2009, 12:22:59 »

Akwa masz Bardzo ładne  Grin Grin Grin Grin

-------------------------------------------------------------------------------
akwarium 50 litrów
Gupiki-8
Welony-2
Molinezje-2
Neonki-6
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #92 : Marzec 23, 2009, 18:09:50 »

Mój zbiorniczek ma pół roczku Grin Czas więc na małe podsumowanko z tej okazji.
W zbiorniku mam AS II+ (brązowe). Wg producenta miało być "och" i "ach". Jedyne co z tych "ochów" i "achów" się potwierdziło w moim baniaku to to, że obniżyło się ph i kh i to dość znacznie (ph z kranowego 7,6 do 6,8 a kh z kranowego 9 do 6). Podłoże niby ma być użyteczne dla roślin (pod kątem nawożenia przez korzenie) przez nawet 20 miesięcy przy średniej obsadzie roślinnej. Niestety w moim przypadku roślinom zaczęło brakować praktycznie wszystkiego już po około 4 miesiącach, mimo że baniak nie jest mocno porośnięty. Konieczne było rozpoczęcie podawania nawozów do wody. Borykałem się przez to z problemami (glony). Podawanie makro i mikro (1/2 zalecanej dawki) skończyło się wysypem glonów wszelkiej maści (nie było sinic). Był taki okres gdzie dominowały krasnorosty, w szczególności upierdliwy cosmopogon (czy jakoś tak). Załatwiłem go podając większe ilości CO2 do baniaka (z dwóch bimbrowni  Grin). Pomogło i obyło się bez częstych podmian wody. Nitki jednak miały się świetnie. Tu pomogły testy i podawanie PO4 (bo NO3 było wysokie) oraz zaprzestanie podawania mikro. Nitki zostały wyeksmitowane. Podłoże nie wybacza jednak błędów w nawożeniu niestety. Niestety PO4 się skończyło i mam trochę zielenic, ale to już mały problem.
Podłoże bardzo fajnie stabilizuje ph - od dłuższego czasu mimo podawania CO2 do baniaka, trzyma się na poziomie 6,6-6,8. Nie wiem jak to robi ale jednak... kh też się trzyma mimo, że nie obniżam - leję nieodstaną kranówkę przy podmianach (mogę bo mam ozonowaną a nie chlorowaną  Grin ).
Na dzień dzisiejszy rośliny odbiły i rosną ładnie.
Samo podłoże niestety dość trudno się odmula ze względu na swoją lekkość. Mały ruch odmulaczem powoduje, że w górę lecą ziarenka podłoża oraz pył, który wędruje wraz z prądem wody po całym baniaku.
Mimo wszystko nie żałuję wydanych pieniędzy na AS - częściowo się sprawdziło. Następny baniak będzie jednak na ziemi ogrodowej (w planach 200 litrów lub nieco więcej)

marcin2net
Ryby nie są tak mądre jak ci, co je zabijają, chociaż są szlachetniejsze i zręczniejsze.
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #93 : Marzec 25, 2009, 12:54:19 »

Akwarium ładne , pomyslane i zadbane:)
jednak mnie holendry kręca i tak:)

Jenakowoz chciałem się zapytac o to podłoze- czy np. podczas sadzenia roslin lub ich przycinania, lub przy odmulaniu podłoze nie wzlatuje do góry i brudzi całą wodę?? Bo podłoze wygląda duzo lepiej niz  żwirek a pod nim substrat. Byłbym rad gdybys odpowiedZiał na te pytania. a No i jeszcze ile tego musiałem kupic do tego twojego baniaka??
POZDRAWIAM:)

Moje akwarium 112 l  bardziej roslinne
12 neonów
12 gupików
3 kosiarki
GG; 1163581
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #94 : Marzec 25, 2009, 14:59:35 »

1. Do swojego baniaka wsypałem 3 i pół paczki. Żadnego żwirku nie dodawałem, po prostu tylko AS i nic więcej.
2. Problemu z sadzeniem roślin generalnie nie ma. Wyjątkiem było sadzenie glosi (droga przez mękę). Glosię jednak sadziłem "na mokro" czyli zalałem lekko baniak i odczekałem jakieś 2 godzinki, żeby podłoże trochę nasiąknęło.
3. Przy odmulaniu jest pewien problem, ponieważ podłoże jest lekkie i podczas odmulania ziarna się unoszą. Jednak są na tyle ciężkie, że nie są wciągane przez odmulacz (przynajmniej u mnie).
4. Podczas przesadzania roślin czy też wzruszeniu podłożą, może wzbić się pyłek, który dość szybko osiada i nie stanowi większego problemu.
5. Podłoże nie brudzi i nie zabarwia wody nie ma potrzeby jego płukania. Wręcz przeciwnie -pomaga wodę wyklarować.

marcin2net
Ryby nie są tak mądre jak ci, co je zabijają, chociaż są szlachetniejsze i zręczniejsze.
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #95 : Marzec 25, 2009, 15:49:43 »

Więc mówisz ze do mojego nowego holendra ten bedzie najlepszy?? Bo roslinki na tle czarnego podłoża beda wygladac bosssko. No to ja bede musiał wsypac 6 paczek. To jest troszke drozsze niz substrat... kurcze nie wiem co wybrac

Moje akwarium 112 l  bardziej roslinne
12 neonów
12 gupików
3 kosiarki
GG; 1163581
Baniak123
Zainteresowany
**

Akawrystyka to moje hobby...

« Odpowiedz #96 : Marzec 25, 2009, 17:19:05 »

Akwarium do pozazdroszczenia Smiley
pozdrawia i życzy powodzenia Baniak123

Ogólne 112l, tarliskowe 18l i dla narybku 45l i 55l...
3x75l dla podrostków...
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #97 : Marzec 28, 2009, 11:47:37 »

Postanowiłem zmienić nieco sposób nawożenia baniaczka. Rezygnuję z gotowych nawozów, a rozpoczynam stosowanie nawozów w postaci pojedynczych soli lub ich mieszanek. Z tzw. "gotowców" pozostawiam sobie jedynie Aquapotas, a i to tylko do wyczerpania zawartości butelki.
Efekty z dokonanych zmian już mnie cieszą Smiley

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #98 : Marzec 29, 2009, 12:46:47 »

Wiec jakie sole lub ich mieszaniny stosujesz? Wink
renii2
Stały użytkownik

lubimy rybcie (;

« Odpowiedz #99 : Marzec 29, 2009, 13:01:44 »

Postanowiłem zmienić nieco sposób nawożenia baniaczka. Rezygnuję z gotowych nawozów, a rozpoczynam stosowanie nawozów w postaci pojedynczych soli lub ich mieszanek. Z tzw. "gotowców" pozostawiam sobie jedynie Aquapotas, a i to tylko do wyczerpania zawartości butelki.
Efekty z dokonanych zmian już mnie cieszą Smiley
No to widzę, że decydujesz się na wyższą szkołę jazdy, powodzenia Smiley

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #100 : Marzec 30, 2009, 17:31:35 »

Ano dokładnie. Zmusiła mnie do tego ciągła obecność zielenic i konieczność czyszczenia szyb co 3 dni. Miałem tego dość. Poszperałem w necie na temat nawozów, które do tej pory używałem i wniosek jest jeden - wcale takie najlepsze i dobrze zbilansowane to one nie są. Dlatego mój ukłon w stronę "proszków". Ponadto martwiło mnie wysokie NO3 na poziomie 20-30 mg/l i co gorsza nie spadało ani trochę. Jak w sobotę podmieniłem wodę, zmierzyłem NO3 (wyszło 20 mg/l) i PO4 (wyszło niewykrywalne). No to chlup PO4 do baniaka stopniowo do poziomu 1,5 mg/l. Dzisiaj rano mierzę NO3 i co widzę - wyszło 10 a PO4 0,5. Jest więc dobrze bo rośliny zaczęły coś tam żreć Smiley

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #101 : Kwiecień 06, 2009, 07:09:57 »

Tak oto wygląda mój baniaczek po około 3 tygodniach nawożenia solami.

Wśród wielu plusów jakie dostrzegam jest to, że rośliny wyraźnie ruszyły do góry i nie widać glonów.

renii2
Stały użytkownik

lubimy rybcie (;

« Odpowiedz #102 : Kwiecień 06, 2009, 18:21:42 »

No pięknie jest, czyli opłacało się zaryzykować, takie nawożenie to jednak zabawa dla zaawansowanych, super, że roślinki rosną Smiley

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #103 : Kwiecień 06, 2009, 18:29:27 »

Wiec jakie sole lub ich mieszaniny stosujesz? Wink
Zdradzisz tajemnice ?
Bo efekty wspaniale !

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #104 : Kwiecień 07, 2009, 11:43:00 »

Żadna tajemnica. Przepraszam Mechanic, że nie odpowiedziałem od razu - umknął mi Twój post.
A co do soli - stosuję podrabiany TPN (zainteresowanym podrzucę namiary). Do tego najzwyklejsze w świecie KH2PO4, aby regulować poziom fosforu. A przy podmianach dodatkowo połowa dawki Aquapotas-u, uzupełniana do pełnej zalecanej co 3 dni. I jest dobrze.
Renii2 - dzięki za rotalki. Przyszły w doskonałym stanie. Zaczęły rosnąć.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2009, 11:44:38 wysłane przez andrzej72 » Zapisane

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 14
  Drukuj  

Skocz do: