Konrad86
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #105 : Kwiecień 07, 2009, 20:11:17 » |
|
Fajny baniaczek
|
|
|
|
|
|
|
Ashim 200L
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #106 : Kwiecień 09, 2009, 08:52:53 » |
|
ładna kompozycja )
|
|
|
|
|
|
|
paweł_xxxD
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #107 : Kwiecień 11, 2009, 10:23:38 » |
|
super zbiornik, dużo roślin ,obsada przemyślana
|
|
|
|
|
|
|
rzeznik75
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #108 : Kwiecień 16, 2009, 16:47:42 » |
|
czesto mijam cie na forum i postanowilem zobaczyc twoj zbiorniczek i co ....? Jest zajefajny gratulacje ciekawe czy ludwigia dalej ci rosnie bo moja cos zmarniala pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
boggi
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #109 : Kwiecień 24, 2009, 22:10:53 » |
|
Ja tez kilka razy oglądałem Twoje akwa . Fajnie urządzony zbiornik , szczególnie podobają mi się te czerwone rośliny i krystaliczna woda. Jak one się nazywają ? chodzi mi o te czerwone ... Szkoda , że nie udało ci się przewieźć " starego "akwa , no ale przynajmniej doświadczyłeś czegoś nowego . Teraz będziesz mógł porównać obydwa i wyciągnąć odpowiednie wnioski. Nawóz polecony przez Ciebie rozrobiłem i podałem dziś pierwszą dawkę Pozdrawiam serdecznie i życzę " bezglonia "
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
|
« Odpowiedz #110 : Kwiecień 25, 2009, 11:12:57 » |
|
To czerwone to chyba Ludwigia palustris ale głowy nie dam. Oprócz tego mam jeszcze Ludwigia repens (tu jestem pewny ) Przy okazji wrzuciłem nowe zdjęcie dużego baniaka oraz nowego małego (12 litrów). Nie wiem jeszcze co z tym małym będzie dalej, co w min będzie żyło oprócz bakterii (może jakieś małe krewetki...). Na razie czekam aż mi tam wszystko podrośnie i całość dojrzeje. Nawóz polecony przez Ciebie rozrobiłem i podałem dziś pierwszą dawkę Pozdrawiam serdecznie i życzę " bezglonia " No to pozostaje mi życzyć Ci powodzenia w nawożeniu i świętego spokoju
|
|
|
|
|
|
|
renii2
Stały użytkownik
lubimy rybcie (;
|
|
« Odpowiedz #111 : Kwiecień 26, 2009, 18:20:49 » |
|
No to widzę, ze dopadł Cię tzw "akwarystyczny hyc" , pewnie będzie też kolejny zbiorniczek- bardzo duży albo bardzo mały? , Generalnie coraz piekniej, pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
|
« Odpowiedz #112 : Kwiecień 28, 2009, 12:39:28 » |
|
No.... w planach mam zamianę "setki" na 200L (a jak się da to większe). Ale to jeszcze plany. A niedługo nabędę szkło około 60L i będą tam tylko krewetki (chyba, że coś mi się po drodze pozmienia ) Aaaaa i glosia mi w końcu zaczęła rosnąć I to naprawdę widać (w końcu).
|
|
|
|
|
|
|
renii2
Stały użytkownik
lubimy rybcie (;
|
|
« Odpowiedz #113 : Kwiecień 28, 2009, 13:00:07 » |
|
A ja to bym się tak na Twoim miejscu nie cieszyła, bo jak nam glosia zaczęła rosnąć, to w końcu trzeba było ją wywalić, rosła wysoka i prościutka jak drut
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
|
« Odpowiedz #114 : Kwiecień 28, 2009, 13:02:43 » |
|
Ooooo. to ja mam inny problem. Glosia rośnie niemalże pod podłożem. Listki leżą na podłożu lub ledwo ledwo nad podłoże wystają - zielony kolor tylko przebija się między ziarnami substratu. To się jednak zmienia - coraz więcej glosi "wędruje" po podłożu - sama roślina póki co nie wykazuję chęci rośnięcia "w górę".
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #115 : Maj 02, 2009, 19:17:02 » |
|
zielsko na 2 planie wygląda powalająco żeby jeszcze na tyłach powstały zwarte kępki to juz by był ideał koło glosi fajnie by wyglądał mały heniek, idealnie sie ze soba komponują coraz ładniej
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
|
« Odpowiedz #116 : Maj 04, 2009, 14:29:06 » |
|
3 plan "się zagęszcza". Na razie wygląda tak jak wygląda z mojej winy - nieumiejętne cięcie roślin. Ciachałem zielsko jak leciało - bez pomyślunku. Teraz to się zmieni. Dam szansę odrosnąć rotali, bakopie i całej reszcie, która z tyłu rośnie. Co do glosi i małego heńka - tu kombinować póki co nie będę - glosia fajnie odbiła i rośnie czego na zdjęciach jeszcze nie widać, ale idzie to w dobrym kierunku i jest jej coraz więcej.
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #117 : Maj 07, 2009, 08:24:18 » |
|
Co do 3 planu planu to już wszystko zostało powiedziane.... Ale zdradź mi jak przycinasz drugi plan? Chodzi mi o Heteranterę - czy aby ona wygladała tak jak na zdjęciu musisz ja przycinać od dołu? czy normalnie tniesz? i jak często ją przycinasz - bo jest to roslina wysoka i pnie się do góry a tu... no właśnie - ale wygląda bosko A piszesz o glosi... czy plan jest taki aby na całej 'wolnej' powierzchni dna była glosia? A no i jeszce mam pytanko o pogestemona -gdzie on ? - pytam bo wcześniej pisałeś że ładnie rośnie a teraz go nie widzę...[- u mnie też pięknie rósł ale z przyczyn niezaleznych musiał zostać wyrwany przelerzakować w wiadrze pare dni i zamieszkać w nowym baniaku - od tamtej pory jest z nim bardzo kiepsko a minęły już miesiące i nie wiem czy dać mu jeszcze szanse czy już czas go wywalić?..] A małe akwarium tez bardzo urokliwe szczególnie dzięki korzonkom - wyczesane są.
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
|
« Odpowiedz #118 : Maj 07, 2009, 08:55:47 » |
|
Heternaterę tnę "jak leci" - jak za mocno się rozkrzewi u dołu to tnę na dole (był taki moment, że rosła nisko w kierunku przedniej szyby i za chiny ludowe nie chciało iść w górę). Jak urośnie za wysoko to tnę mniej więcej w połowie te najdłuższe pędy. Z glosią plan jest taki - ma być wszędzie tam gdzie jest wolne miejsce. Pogostemona trafiło - zacząłem z nim kombinować (dzielenie przycinanie) i skończyło się na tym, że załatwiłem roślinę na amen - zaczął gubić liście aż w końcu zniknął z akwarium. I to jest przykład na to że częste cięcie zielska mocno je osłabia. Mam zamiar jednak wykonać drugie podejście do pogostemona, tyle że w innym baniaku (na dniach chcę kupić jakąś 60-70-tkę). Tym razem jednak szaleć nie będę z cięciem i rozsadzaniem. EDITW sobotę przed przycinką zrobię zdjęcie jak heterka mi rośnie. Nie ukrywam, że stwarza małe problemy bo rośnie jak dla mnie za szybko
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2009, 08:57:44 wysłane przez andrzej72 »
|
|
|
|
|
andrzej72
|
|
« Odpowiedz #119 : Maj 09, 2009, 14:11:12 » |
|
Jest nowe zdjęcie 102-ki. Niestety "zapomniało mi się" i nie zrobiłem zdjęcia przed przycinką za co serdecznie, bijąc się w piersi przepraszam.
|
|
|
|
|
|
|
|