Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: podawanie co2  (Przeczytany 1914 razy)
nemezis
Nowy
*

« : Sierpień 22, 2008, 13:10:53 »

mam take pytanie chce zacząc podawać co2(butla filtus+dyfuzor filtus) i w sklepie powiedziano mi ze przy podawaniu co2 nie wolno napowietrzac wody, czy to prawda ? Jezeli tak to jak ktos moze to niech mi to wytłumaczy łopatologicznie czemu

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 22, 2008, 13:33:14 »

wolno ... nie wolno. zależy od tego czy stężenie dwutlenku węgla rozpuszczonego w wodzie nie będzie zabójcze dla ryb. musisz je monitorować podając co2 i działać w zależności od potrzeb. ogólna zasada jest taka że im większy ruch wody tym intensywniej co2 wytrąca się z roztworu wody i staje się niedostępny dla roślin. odwrotnie - przy małym stężeniu co2 w wodzie należy ograniczać ruch wody by zminimalizować jego ubytek.

pozostaje pytanie co do zasadności dozowania co2 w twoim przypadku. podaj info o zbiorniku (jak najwięcej), parametry wody (pH, kH) to będzie można wyciągać wnioski i radzić

P.S. przenoszę do działu "woda"

nemezis
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 22, 2008, 13:36:00 »

ph 7.5-8,0  kh 8  zbiornik 50 litrów a w nim 5 razborek klinowych  bojownik i 2 samice 4 molinezje

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 22, 2008, 13:41:42 »

kiedy pomiary robisz - rano czy wieczorem?

masz w ogóle jakieś rośliny w tym baniaku? jakie i ile? jeśli to baniak zarośliniony to myslę że możesz podawać

masz tu link do strony z kalkulatorem do obliczania stężenia co2 na podstawie wskazań pH i kH

nemezis
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 22, 2008, 13:49:08 »

roślinki mam ale nazw nie pamiętam  m.in moczarka   bakopa  Lanigiera ,Hygrophila Sp. Red, Cryptocoryne Walkerii ,Cladophora Aegagropila ,Egeria Najas, Egeria Densa, Ludwigia Repens dzisiejsze robiłem o godz 11

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 22, 2008, 13:59:52 »

Nemezis . Nauczyles/as sie uzywac tego testu JBL na zawartosc Co2 w wodzie ? Jest to tzw. test staly dlugoterminowy . Good !
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Sierpień 22, 2008, 14:00:20 »

możesz nawozić. masz mało co2 w wodzie.  rób testy pH i kH i obserwuj ryby

nemezis
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Sierpień 22, 2008, 18:05:05 »

ale czy przez to ze nie bede napowietrzał nic nie stanie sie rybkom

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Sierpień 22, 2008, 19:59:28 »

a skąd ja mam to wiedzieć. zacznij podawać co2 od rana. wieczorem zrób sobie testy pH i kH i wylicz wartość stężenia co2. najgorzej jest w nocy (tzn po zgaszeniu oświetlenia). zresztą ja ci nie każę wyłączyć  napowietrzania. najpierw testuj sobie jakie ci wychodzi stężenie co2 przy obecnym napowietrzaniu. jak będzie wciąż za mało co2 to zmniejszaj napowietrzanie. (np włączaj tylko na parę godzin w nocy) w końcu sam dojdziesz do tego czy w twoim przypadku napowietrzać trzeba czy nie.
po zachowaniu ryb tez łatwo stwierdzić czy nie przesadziłeś z dwutlenkiem węgla. jak pływają przy powierzchni to odłącz co2 i napowietrzaj intensywnie. a jak będą pływać do góry brzuchem to musisz im powietrze wstrzynąć strzykawką prosto w usta i pomasować brzuszki może jeszcze pomoże Wink   

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: