Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: mam problem z akwarium 200l  (Przeczytany 2054 razy)
Natalka_12
Nowy
*

« : Sierpień 22, 2008, 18:06:45 »

moj tata ma akwa 200l ma w nim 20 molinezji balonowych i 10 neonek czarnych niewiem dlaczego ale one sie strasznie bija i molinezje trzymaja sie po jednej stronie a neonki po drogiej jak wplynie jakas ryba na inna strone to zaraz zaczyna sie wielka bitwa i niewiem jak temu zaradzic Cry Cry :'(pomocy
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #1 : Sierpień 22, 2008, 18:08:11 »

heee trudno tu cokolwiek powiedzieć. Nie masz w akwarium innych ryb??

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Natalka_12
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 22, 2008, 18:10:38 »

niee Cry Cry :'(nie mam
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #3 : Sierpień 22, 2008, 18:11:41 »

a czy to są napewno ryby o których mowisz... moze nazwy nie te

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Natalka_12
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 22, 2008, 18:14:31 »

jezu neonki czarne i gupiki i jecze jeden bojownik samiczka
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 22, 2008, 19:29:31 »

W jakimś wątku na tym forum przeczytałem, że neon czarny potrafi być agresywny w stosunku do innych ryb. Więc może to ta niepozorna i przemiła rybka "ustawia" po kątach inne?

EDIT:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=16799.0;topicseen - to ten wątek

xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Sierpień 22, 2008, 19:49:46 »

po prostu albo oddać neonki albo molinezje. może lepiej postawić na żyworódki. 200l to fajny zbiornik dla nich, a i zawsze coś się "wykluje".
dilayla
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Sierpień 23, 2008, 08:40:42 »

Może zamiast jednego akwarium 200 litrowego kup dwa po 100 litrów i w jednym trzymaj neonki a w drugim molinezje Cheesy

Jostein Gaard
Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #8 : Sierpień 23, 2008, 10:32:53 »

Natalka i molinezje i neonki lubią gęsto zarośnięte akwarium dlatego posadzenie większej ilości roślin wysoko rosnących rozwiąże problem w akwarium i rybki przestaną toczyć boje o terytorium. Z drugiej strony może właśnie neony spodziewają się potomstwa i stąd ich agresja w stosunku do molinezji. Jednak na początek posadziłbym rośliny. Jeżeli możesz wstaw zdjęcie akwarium wtedy będzie można coś więcej stwierdzić.

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Sierpień 23, 2008, 11:15:04 »

Z drugiej strony może właśnie neony spodziewają się potomstwa i stąd ich agresja w stosunku do molinezji.

Czy możesz rozwinąć tą myśl? Wydawało mi się że neonki w okresie tarła nie sa agresywne. Inna sprawa że nie tak łatwo je do tego tarła skłonić,szczególnie w akwarium ogólnym.. Dlatego proszę o rozwinięcie,bo nie bardzo rozumiem Wink

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #10 : Sierpień 23, 2008, 12:46:02 »

Atria_C zwróć uwagę że piszę ---m-o-ż-e--- dlatego że nie jestem pewien bo gdyby tak było pisałbym ---na pewno--- staram się pomóc w sposób racjonalny bez odpowiedzi typu "kup drugie akwarium" bo to bez sensu.
Skłaniać do tarła chyba żadnych rybek nie trzeba bo nie wiem co rozumiesz przez słowo "skłaniać" namawiać je? Smiley Zamiast chwytać za słowa Pani Moderator powinna odpisać coś w stylu: speedeecat (a nie "speedcat") mylisz się co do zachowań neonów w czasie tarła i raczej ich agresja nie wynika z tego faktu że spodziewają się potomstwa tylko... (i tu odpowiedź pomocna naszej koleżance).

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Sierpień 24, 2008, 14:20:48 »

Speedeecat - przepraszam za literówkę - , nie rozumiem Twojego oburzenia. Naprawdę nie pisałam złośliwe ani ironicznie.. Po prostu nie zrozumiałam treści i zapytałam o rozwinięcie...
Nie mam ani nie miałam zamiaru udowadniać Ci,że się mylisz.. Chyba lepiej zapytać, w sumie do tego służy forum..
Przepraszam,jeśli Cię uraziłam , nie miałam takiego zamiaru (poważnie)... I chyba nie ma sensu jakoś specjalnie łączyć moich wypowiedzi z funkcja moderatora..Ja tu tylko sprzątam Wink

ps. co do skłaniania do tarła to z taką terminologią spotkałam się w książkach akwarystycznych. Obejmuje to np.podwyższenie temperatury, zmianę odczynu wody, odświeżenie wody itp..Zależnie od gatunku oczywiście
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2008, 14:23:50 wysłane przez Atria_C » Zapisane

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Natalka_12
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Sierpień 25, 2008, 12:19:18 »

moze zajelibyscie sie moim problemem a nie czy tak powiedzials ty tak ty zle tamten zle Wściekły Wściekły Wściekły Wściekły
Ariadne
Stały użytkownik

12079834 moje prywatne gg

« Odpowiedz #13 : Sierpień 25, 2008, 12:31:07 »

Dżizas, przecież Ci już powiedział speedcat, żebyś mono zalesiła akwarium, to nie będzie problemu. O co Ci chodzi ?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: