Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: 112l - propozycje  (Przeczytany 5174 razy)
Lizz
Nowy
*

« : Sierpień 23, 2008, 10:23:34 »

Witam! Obecnie mam akwarium 60l.
-2 bocje wspaniałe
-2 kirryski spiżowe
-3 mieczyki
-2 molinezje
-2 glonojady (pierwszy duży (10 cm), drugi jeszcze mały)
-gupiki (liczba zmienna - do 10)
Chcę wymienić akwarium na większe (112l) i zastanawiam sie jakie rybki mogłabym jeszcze wprowadzić. Z doświadczenia wiem, że nie chcę rybekj typu: skalar czy gurami, bo choć są ładne, to są mordercami. Bardziej myślałam o neonkach, bądź danio. Wiem o ich upodobaniach do zycia w grupie, w związku z tym czy dla nich nowe akwarium nie będzie za małe? Może probłem jest i błachy, ale nie chcę narazić moich podopiecznych na przerybienie, ani męczyć neonków, czy danio.

Proszę o rady.
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #1 : Sierpień 23, 2008, 11:03:23 »

Co do starego akwa to kiryski to ryby stadne min.4,glonojady min.100litrów akwa (ten 10 cm musi mieć min.150l.)bocje to chyba też ryby stadne...jakie masz parametry wody jaki filtr??Dochodze do wniosku żę tym twoim rybkom ciasno...na twoim miejscu oddałabym bocje i kupiła te neonki,danio też mogą być , chętnie oddam 4 szt. za np.roślinkę albo mech,krewetki...

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
Lizz
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 23, 2008, 11:38:04 »

Przecież piszę, że będę miała większe akwarium. Glonojada to w sumie przygarnęłam. Bocji nie oddam, bo kupiłam żeby walczyć ze ślimakami, gdyż nie chcę chemią. Fakt, że bocje i kiryski to ryby stadne. nie uniknione jednak, że do większego akwarium dokupię jeszcze. W końcu one żerują na dnie, a np gupiki na górze. Mam to akwarium ponad 8 lat. Bywało tez więcej rybek, np jak molinezja zgadała się z mieczykową i gupikową i rozmnożyły się jednocześnie. Uważam, że mam rybki takie które nawzajem sobie nie przeszkadzają. Co innego to gurami, czy skalary... Nie sa duże i miejsca naprawdę nie jest AŻ tak mało. Ostatecznie to wybiorę albo neonki, albo danio. No i może kiryski. A mam pytanie. Czy np kirysek spizowy będzie się trzymał z innymi kiryskami, czy tylko spizowymi?
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #3 : Sierpień 23, 2008, 11:48:22 »

ja powiem szczerze że mam jednego pstrego,jednego pandę i jednego spiżowego i są razem w stadku (planuje dwa czy trzy dokupić)choć zwykle lepiej mieć jednego gatunku Wink

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
Lizz
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 23, 2008, 11:57:18 »

Aha, rozumiem. Ale u mnie kiryski sie kumpluja z bocjami i tworzą takie mieszane stado;) Kiedyś miałam dwie pandy jeszcze i też trzymały się razem. Myślę, że takie towarzystwo tez im odpowiada. Jeżeli naprawdę mam za dużo rybek, a chcę jeszcze dokupić, to sama nie wiem, bo większego akwarium nie mogę narazie mieć, bo nie mam gdzie postawić:(
tedy87
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Sierpień 23, 2008, 11:59:17 »

moim zdaniem to do tych rybek co masz to 112 bedzie za mało a co dopieor kupować kolejne...
wogóle obsada jakaś nijaka..

NI MA MNIE JUŻ TU: (((

Lizz
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 23, 2008, 12:08:19 »

Co masz na myśli pisząc nijaka? Bo nie podobają mi sie bojowniki, gurami, czy skalary? To przepraszam. Mam to akwarium 8 lat (piszę to jeszcze raz) i naprawdę rybki chorują mi nadzwyczaj rzadko, niemalże wcale. Nie zdychają bez powodu, jak juz giną to śmiercią tragiczną. Chcę kupić większe akwarium, by móc wzbogadzić o te gatunki, które mi się bardzo podobają. Zaznaczę jeszcze, że rybki dobierałam nie tylko ze względu na wygląd, ale też zachowanie (by nie były agresywne wobec innych). Takim sposobem życie w moim akwarium toczy się normalnie.
tedy87
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Sierpień 23, 2008, 13:07:14 »

Tylko że strasznie męczysz te ryby przez te 8 lat

-2 bocje wspaniałe dla nich to min 200 l
-2 kirryski spiżowe trzymane są w stadach min 4 sztuki
-3 mieczyki dla nich 150 l
-2 molinezje tak samo
-2 glonojady (pierwszy duży (10 cm), drugi jeszcze mały) nawet nie mówię, jeśli jakieś naprawdę duże to i 300 l będzia mało
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2008, 13:12:52 wysłane przez tedy87 » Zapisane

lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #8 : Sierpień 23, 2008, 13:12:58 »

wychodzi na to teddy87 że tylko gupiki z tej obsady uznajesz Wink

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
tedy87
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Sierpień 23, 2008, 13:15:25 »

no tak to z rybami jest, ale jest tyyyle innych rybek które do siebie pasują i do swojego litrażu że hej Smiley

lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #10 : Sierpień 23, 2008, 13:20:48 »

no z drugiej strony prawda...A Lizz mogę ci zadać pytanie? Chciałam się dowiedzieć z czystej ciekawości dlaczego bojki ci się nie podobają?? to są cudowne wdzięczne i piękne rybki,ani troche nie agresywne jeśli w akwa jest tylko jeden bojuś i pozostałe ryby (prócz molinezji , mój za nimi nie przepada Wink)

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Sierpień 23, 2008, 13:25:48 »

-2 molinezje tak samo
-2 glonojady (pierwszy duży (10 cm), drugi jeszcze mały) nawet nie mówię, jeśli jakieś naprawdę duże to i 300 l będzia mało
Ehh.. kolego. Dlaczego uważasz, że mieczyki i molinezje należy trzymać w zbiornikach 150-litrowych? Bo ktoś tak kiedyś napisał?
Mieczyki i molinezje w ilości po 3-4 sztuki każdych spokojnie można trzymać w 112 litrach.
Podobnie ze zbrojnikami. I tu jedna prośba - nie nazywajmy wszystkiego "glonojadem" bo ta nazwa to żadna nazwa.
A zbrojników do 112 litrów to jest cała masa:
- otociclus affinis
- peckoltia vittata (L015)
- hypancistrus L066
- hypancistrus L260
- hypancistrus zebra
to tylko kilka z bardzo bogatej gamy. I dodam, że wiele z nich jest drapieżnikami. A więc nazywanie wszystkiego "glonojadem" to delikatnie mówiąc nieporozumienie - to słowo tak naprawdę pasuje moim zdaniem jedynie do otoska (otociclus affinis).

Co do uwagi o bocjach to się zgadzam - niestety bocje wspaniałe rosną zbyt duże jak na 112-litrowy zbiornik. Natomiast można w takim litrażu trzymać bocje karłowate.

tedy87
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Sierpień 23, 2008, 13:36:02 »

takie jest moje zdanie na temat mieczyków i molinezji, ale zawsze jak sie ułozy odpowiednio obsadę to można trzymac je w 112 litrach
a o zbrojniku napisałem ogólnie bo nie wiadomo jaki to (tylko że duży...)

pozdrawiam  Wink

ps. opierałem sie o to... http://pl.wikipedia.org/wiki/Molinezja_black_molly
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2008, 13:38:09 wysłane przez tedy87 » Zapisane

Lizz
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Sierpień 23, 2008, 18:07:38 »

Tylko że strasznie męczysz te ryby przez te 8 lat

-2 bocje wspaniałe dla nich to min 200 l
-2 kirryski spiżowe trzymane są w stadach min 4 sztuki
-2 molinezje tak samo

Nie myśl, że 8 lat mam te same rybki. Bocje mam chyba z pół roku. Mieczyki tez. Te całe glonojady to wymieniam na mniejsze.
Pisałam, że kiryski dokupię. (czyt. wyżej), mieczyki naprawdę potrzebują aż tyle litrów? A kiedyś trzymało się je w 15l akwariach, bo większych nie było... Zbrojnik 300l. Chyba trochę przesadziłeś.

lauri24. Nie podobają mi się, bo są osowiałe i jakieś takie bez charakteru. Swoją drogą fakt, że nasłuchałam się o ich agresji.
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Sierpień 23, 2008, 18:16:28 »

Nie można tak do końca opierać się na tym co zostało napisane na wikipedii. Nie wiem z jakiego założenia wyszedł autor pisząc, że akwarium musi mieć pojemność 200 litrów - być może powodem tego jest to, że molinezje mnożą się "jak króliki" i ich liczba w zbiorniku bardzo szybko się zwiększa. Zauważ ponadto, że są to zalecane warunki, co nie oznacza, że to minimum jakie trzeba spełnić.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: