Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Temperatura wody/ 54l  (Przeczytany 1996 razy)
początkująca20
Zainteresowany
**

« : Sierpień 23, 2008, 17:07:01 »

Jaką temperature powinnam miec w akwa jesli mam nastepujące rybki
- prętnik karłowaty
- razbory klinowe
- kirsyki spizowe
a takze krewetki amano. W planach rózwnież otoski i ślimaki świderki. Pytam poniewaz pretniki wola wyzsze temperatury. Natomiast krewetki niestety nie.
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 23, 2008, 22:16:19 »

U mnie sprawdza sie metoda "skomplikowanej" Wink sredniej arytmetycznej. Czyli:

1. Spogladam na rozne opisy danego gatunku ryby.
2. Wypisuje dolne granice temperatur dla pojedynczego gatunku. Jesli mam np. 4 opisy to mam tym samym 4 liczby.
3. Z tych liczb licze srednia arytmetyczna.
4. To samo robie dla gornych preferowanych temperatur.
5. Z tych dwoch srednich wychodzi mi zakres preferowanych temperatur dla danej ryby.
6. Potem z tego zakresu rowniez wyliczam srednia. (np. zakres wynosi 21-26, wiec (21+26):2=23,5)
7. Masz w planie 4 gatunki, wiec liczysz srednia dla kazdego z nich (zgodnie z punktami 1-6).
8. Otrzymujesz 4 wyniki, z ktorych rowniez liczysz srednia... I to jest optimum dla ryb w twoim akwarium.

Troche to zagmatwane i nie wiem czy nie da sie latwiej, ale u mnie dziala. Good !
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 24, 2008, 04:02:44 »

sorry mechanik ale ta twoja matematyka może tu narobić więcej szkód niż myślisz.

prosty przykład: dwa gatunki ryb o zakresie 18 - 20 i 20 - 26. ryzykowne połączenie ale jeśli już to na oko widać że temp. powinnabyc ustawiona na 20 C.
a z twojej arytmetyki wychodzi, że na 21 C.  to oczywiście tylko teoretyka totalna (ni bierze pod uwagę podatności poszczególnych gat. na choroby, niesprzyjające war.życia itd) ale tak samo sztuczne jest dobieranie temp. z zastosowaniem arytmetyki.

a tak w ogóle to logika działania jest zachwiana. najpierw się sprawdza warunki tolerowane przez poszczególne gatunki a potem dokonuje decyzji czy kupić i trzymaćw jednym zbiorniku czy też nie.  (to do autora wątku).

początkująca20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Sierpień 24, 2008, 16:31:42 »

Ja jednak najpierw kupiłam a teraz bede sie starała zapewnic jak najlepsze warunki dlatego pytam jaka temperatura byłaby najlepsza. Najbardziej interesowałoby mnie zdanie osób posiadających krewetki.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 24, 2008, 20:20:40 »

u mnie amano i gurami pływają w 25C. mam amano od dawna. czasami w baniakach temp dochodziła do 28 - 29C i nigdy nic im nie dolegało. prętnikom też nic się nie stanie jak będziesz je trzymać w 25-26 C. itakustaw - na 25-26 C

początkująca20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Sierpień 24, 2008, 20:32:42 »

Dziękuje za odpowiedz Smiley
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Sierpień 25, 2008, 20:05:53 »

Mysle, ze 25 stopni to bedzie w sam raz. To takie niby "optimum" dla ryb akwariowych... Roll Eyes
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: