Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Sera Plant Color vs. Hagen Flora Glo  (Przeczytany 2465 razy)
Mechanic
Super aktywny

« : Sierpień 24, 2008, 18:52:32 »

Czytajac informacje i analizujac wykresy zauwazylem, ze obie te swietlowki sa do siebie bardzo podobne. Roznia sie tylko temperatura barw (Sera ma 4900K, a Hagen - 2800K). Zastanawiam sie, ktora z nich wybrac i czy znacie jeszcze jakies roznice miedzy nimi... Jedna z nich chcialbym zamontowac w polaczeniu z 2x Osram Lumilux 840. Czemu jedna z nich ma wyzsza, a druga nizsza temperature kolorow? Ktora w efekcie wybrac i dlaczego? Roll Eyes Prosze o porade. Smiley
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2008, 18:54:03 wysłane przez Mechanic » Zapisane
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Sierpień 24, 2008, 19:13:06 »

http://www.luxlight.pl/barwa.htm
Barwa światła

a to jeszcze ciekawsze ale na samym dole:
http://www.akwarium.betanet.pl/artykuly/oko-weza/oswietlenie.php
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2008, 19:19:17 wysłane przez xenotodon » Zapisane
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 24, 2008, 19:23:06 »

Dziekuj za link. Smiley Ale to do konca nie wyjasnia moich watpliwosci... Czyli mam rozumiec, ze Sera bedzie miec bardziej biale swiatlo niz Hagen... Widzialem jak swieci Hagen i odcien jego jest taki rozowawy. Czy Sera swieci w podobnym odcieniu?
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Sierpień 24, 2008, 19:33:21 »

szczerze mówiąc z tych dwóch to wybrałbym serę, bo otrzymała najwyższe noty w magazynie akwarium za widmo światła do roślin.
hagena nie trawię w żadnej pozycji (z tego co mi wiadomo to chińszczyzna jest).
moją ulubioną świetlówką jest sylvania grolux, ale nie za to, że jest pod rośliny, ale za to jak kolorowe jest akwarium w środku. jako skalę porównawczą proponuję mieczyka - pod groluxem jest najczerwieńszy.
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 24, 2008, 19:39:38 »

Rozumiem. Odpowiedz jeszcze tylko czy Sera tez ma takie rozowawe swiatlo jak Hagen, czy troche bardziej biale? Roll Eyes
Czy myslisz, ze dobrze skomponuje sie z Lumilux 840?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2008, 19:42:28 wysłane przez Mechanic » Zapisane
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Sierpień 25, 2008, 07:43:55 »

ma lekko różowe światło "dla oka" ale w akwarium będą widoczne niewielkie różnice, dlatego proponowałem mieczyka na test.
przy 840, efekt kolorowego światła będzie małowidoczny.

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Sierpień 25, 2008, 19:40:24 »

Dziekuje za pomoc. Zdecydowalem sie na Sere. Mam nadzieje, ze sie nie zawiode... Wink
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: