BeStol
|
|
« : Sierpień 25, 2008, 12:30:48 » |
|
Czy badając parametry wody za pomocą testów paskowych (np. JBL Easy Test 5 in 1) można zamoczyć pasek bezpośrednio w wodzie w akwarium, czy jednak należy pobrać próbkę wody z akwarium do naczynia i tam zanurzyć pasek testowy? (chodzi mi o to, czy związki zawarte w pasku nie uwolnią się do badanej wody i nie zaszkodzą rybom).
|
|
|
|
375 litrów
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
|
« Odpowiedz #1 : Sierpień 25, 2008, 12:32:14 » |
|
Bezpieczniej zanurzać pasek w próbce wody.
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #2 : Sierpień 25, 2008, 14:09:09 » |
|
Ja tam mocze zawsze bezpośrednio w akwa i jeszcze nigdy nic się nie stało - jednak producent zaleca moczenie w probówce...
|
|
|
|
|
|
|
BeStol
|
|
« Odpowiedz #3 : Sierpień 25, 2008, 14:36:04 » |
|
Na instrukcji JBL Easy test 5 in 1 nie ma informacji, czy test moczyć w wodzie w akwa czy w próbce. I jeszcze jedno, czy to dobre testy? Czy jednak warto zaopatrzyć się w inne? (zooleka kropelkowe nie sprawdziły się, miałam trudność w obiektywnej ocenie stanu wody)
|
|
|
|
375 litrów
|
|
|
IWONA
Zainteresowany
A bez rybek smutno...
|
|
« Odpowiedz #4 : Sierpień 25, 2008, 15:59:20 » |
|
Witam, ja też bardzo chętnie się dowiem jakie testy są 'the best'. Jaka firma... Dla mnie ważne jest też czy trudno odczytać wynik. No i na ile starcza jednorazowy zakup. Ukłony w stronę bardziej doświadczonych.
|
|
|
|
Pozdrawiam z Myszkowa!
Akwarium 160 litrów. Mieszkańcy to: 15 x neon innesa, 15 x razbora hengeli, 8 x otosek, 8 x prętnik karłowaty, ? x krewetka red cherry.
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #5 : Sierpień 25, 2008, 17:22:25 » |
|
Bestol ja mam właśnie test 5w1 JBL i tam w instrukcji mam napisane że w próbce moczyć... ( ale jak pisałam nie robie tego nigdy i tez jest dobrze...) ale testów tych nie mogę polecić - dokładne to one napewno nie śa ( szczególnie wskaźnik Ph) , najlepsze byłyby kropelkowe
|
|
|
|
|
|
|
BeStol
|
|
« Odpowiedz #6 : Sierpień 25, 2008, 17:29:00 » |
|
Ala, przed chwilą przeczytałam instrukcję dołączoną do moich testów po raz kolejny, słowo po słowie. Jedyne co jest tam napisane o wodzie, to, cytuję: "paski testowe zanurzyć w wodzie na głębokość zaznaczonej strzałki, przez okres jednej sekundy". We wskazówkach na instrukjci, poza innymi środkami ostrożności, nic nie ma o próbce wody. Mam testy kropelkowe zooleka. jak pisałam wcześniej - makabra. zatem jakie testy?
|
|
|
|
375 litrów
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #7 : Sierpień 25, 2008, 17:43:00 » |
|
, najlepsze byłyby kropelkowe
Hymm może mamy te testy z jakiejś innej seri bo na mojej instrukcji było napisane aby ileś tam wody przelac do naczynia i potem zamoczyć pasek na sekundę..., nawet obrazek był dołączony właściwie historyjka w obrazkach.. - nie zacytuje dokładnie bo wywaliłam ta instrukcje ale tak było.
|
|
|
|
|
|
|
kasper
Nowy
|
|
« Odpowiedz #8 : Sierpień 25, 2008, 19:13:31 » |
|
Mam pytanie odnośnie tych testów JBL 5in1. Czy odczyt tych pięciu parametrów odbywa się z jednego paska, czy opakowanie zawiera pięć zestawów pasków, każdy do badania innego parametru?
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #9 : Sierpień 25, 2008, 19:19:58 » |
|
opakowanie zawiera 50 pasków a na każdym jest 5 kwadracików a każdy kwadracik pokazuje odczyt innego parametru - wtych testach sa to azotyny , azotany , twardośc węglanowa , twardosć ogólna i odczyn.
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
|
« Odpowiedz #10 : Sierpień 25, 2008, 19:20:11 » |
|
Dżizas, ludzie, test nazywa się 5 in 1, pięć w jednym
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
BeStol
|
|
« Odpowiedz #11 : Sierpień 25, 2008, 19:24:39 » |
|
tak jak mówi matka.... jednak wyniki tych testów nieco odbiegają mi od kropelkowych (zooleka). Czytałam na tym forum, że testy JBL są wymierne, jeśli chodzi o wyniki. Nie wiem, czy też to dotyczy testów "wash and go" (5 w jednym)
|
|
|
|
375 litrów
|
|
|
ank@
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #12 : Sierpień 28, 2008, 12:35:44 » |
|
Bestol ja mam właśnie test 5w1 JBL i tam w instrukcji mam napisane że w próbce moczyć... ( ale jak pisałam nie robie tego nigdy i tez jest dobrze...) ale testów tych nie mogę polecić - dokładne to one napewno nie śa ( szczególnie wskaźnik Ph) , najlepsze byłyby kropelkowe
a wg ciebie te testy nie zawyżają czasami ph? bo ja mam te testy i co bym nie robila z woda to wychodzi ph 8
|
|
|
|
akwarium:28 litrów bojowniki: Migotek nie żyje od ??. 09.04 Błękitek nie żyje od 10.03.08 Leon nie żyje od 01.01.09 Prince Amroth nie żyje od 10.06.09 obecnie 4 karliki szponiaste i bojek (mam słabość do tych ryb...)
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #13 : Sierpień 28, 2008, 13:23:26 » |
|
Pomiar ph w tych testach pozostawia wiele do życzenia....ale piszesz : co bym nie robila z woda to wychodzi ph 8 to znaczy że co robisz? a mimo to wychodzi 8 ? w RO też
|
|
|
|
|
|
|
ank@
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #14 : Sierpień 28, 2008, 15:41:50 » |
|
RO ani destylowanej nie probowalam jeszcze ale inne sposony zawiodly w starym akwa gdzie byl bialy zwirek, muszle itd byly twardosci takie same jak w nowym akwa gdzie jest duzo roslin (nie az tak bardzo duzo ale dosc duzo) , korzeń, neutralny na 100% żwirek itp...
|
|
|
|
akwarium:28 litrów bojowniki: Migotek nie żyje od ??. 09.04 Błękitek nie żyje od 10.03.08 Leon nie żyje od 01.01.09 Prince Amroth nie żyje od 10.06.09 obecnie 4 karliki szponiaste i bojek (mam słabość do tych ryb...)
|
|
|
|