Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: dojrzewanie- fotki akwa  (Przeczytany 12786 razy)
ank@
Stały użytkownik

« : Sierpień 26, 2008, 16:41:05 »

niby dużo o tym czytalam ale wolę się upewnić na 100%. mam pare pytań odnosnie nowego akwarium (dojżewa dokładnie od 8 dni):
1) czy na pewno 3 tygodnie dojżewania wystarczą (nie dodawałam zadnych biostarterów)?
2) czy mam napowietrzać wodę (obecnie nie napowietrzam. oczywiście filtr pracuje 24 h/ dobę)?
3) czy przełożenie grzałki do nowego zbiornika na chwilkę przed rybami nie zaburzy rownowagi w akwa? ma być temperatura 26*C
4) jak pozbyć się plagi glonów nitkowatych na korzeniu??? obecnie codziennie wyjmuje korzeń i szoruję go z glonow pod bierzaca woda w kranie. co moglo spowodowac pojawienie się glonów? moze wsypanie odrobiny pokarmu dla rybek pare dni po zalaniu?(tak pisalo w ksiazce. wsypalam "kiryska" tropicala) i na drogi dzien rano -glony! czy te paskudne nitki w końcu znikną???
5) kiedy podmienic wodę i w jakiej ilosci? jak pojawily sie glony to najpierw siagnelam je odmulaczem, wiec byla to mala podmianka (odmulacz to za malo na glony Wściekły)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2008, 17:21:18 wysłane przez ank@ » Zapisane

akwarium:28 litrów
bojowniki:
Migotek nie żyje od ??. 09.04
Błękitek nie żyje od 10.03.08
Leon nie żyje od 01.01.09
Prince Amroth nie żyje od 10.06.09
obecnie 4 karliki szponiaste i bojek (mam słabość do tych ryb...)
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 27, 2008, 00:12:10 »

1. Wystarcza. U mnie wystarczyly 2, ale im wiecej tym lepiej.
2. Mozesz ale nie musisz. Wazne, zeby filtr poruszal powierzchnia wody.
3. Lepiej podgrzac wode tak jeden dzien przed wpuszczeniem rybek.
4. To moze byc przez pokarm. Zawiera fosforany, pozywke dla glonow. Nigdy nie przesadzaj z suchym pokarmem... W nowych akwariach czesto pojawiaja sie glony.
5. Co tydzien 20% powinno wystarczyc.

papa
ank@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 27, 2008, 10:24:45 »

ok. dzieki. to rozumiem ze tego pokarmu nie sypac? niestety mam 1 grzałke narazie i nie wiem czy da sie podgrzewac ta wode dzien wczesniej juz. Cry

bojowniki:
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 27, 2008, 10:59:27 »

4. To moze byc przez pokarm. Zawiera fosforany, pozywke dla glonow. Nigdy nie przesadzaj z suchym pokarmem... W nowych akwariach czesto pojawiaja sie glony.
Nie do końca. Wydaje mi się, że dobre, markowe pokarmy nie zawierają dużej ilości fosforanów, więc glony mogły pojawić się z zupełnie innej przyczyny. W poprzednim zbiorniku (heh to był baniaczek Cry ) miałem nitki przy niewykrywalnym fosforze, za to przy dość sporej ilości żelaza i mocnym oświetleniu (blisko 1W/litr) - tak więc fosfor to nie wszystko, jest jeszcze NO3, które w pewnych sytuacjach też może być przyczyną pojawienia się różnego rodzaju glonów. No i oświetlenie też ma jakieś znaczenie.

Tomacha
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Sierpień 27, 2008, 11:22:02 »

Ja tak w kwestii formalnej - popraw chociaz tytul tego postu. Ten wielblad ortograficzny az wali po oczach.
ank@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Sierpień 27, 2008, 11:39:56 »

ja mam żarówke 25 W

bojowniki:
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Sierpień 27, 2008, 19:57:11 »

Zwykla zarowke? Roll Eyes Ja oswietlam male akwarium zarowka energooszczedna i tez mam troche nitek. Powinnas byc moze wymienic oswietlenie na swietlowke...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2008, 19:58:43 wysłane przez Mechanic » Zapisane
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Sierpień 27, 2008, 20:13:36 »

odnośnie punktu 1. u każdego zbiornik może dojrzewać inaczej (ma prawo do 3 miesięcy). pytanie brzmi czy była już mętna woda (jak nie to jeszcze nie dojrzał).

odnośnie oświetlenia - przy żarówce o niebo lepiej rosną wszelakie gatunki roślin (szczególnie lotosy polecam), energooszczędna wypada tu najgorzej.

tak glony najczęściej rosną z niezjedzonych resztek pokarmowych (szczególnie suchych - fosforany), a sama tu to zauważyłaś. oczywiście azotyny, azotany to też pożywka glonów. nie ma też takich pokarmów, które ich nie zawierają, nawet jak na paczce pisze - "nie mąci wody", a szczególnie pokarmy wybarwiające (najczystsze ponoć są hikari, ale jak się przesypie to nie ma zmiłuj). po prostu karm rybki oszczędnie.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2008, 20:36:01 wysłane przez xenotodon » Zapisane
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Sierpień 27, 2008, 20:27:22 »

odnośnie oświetlenia - przy żarówce o niebo lepiej rosną wszelakie gatunki roślin (szczególnie lotosy polecam), energooszczędna wypada tu najgorzej.

Nie zgadzam sie. Ja nie narzekam. Pozatym oszczedza energie i nie nagrzewa tak wody.
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Sierpień 27, 2008, 20:43:11 »

.

Nie zgadzam sie. Ja nie narzekam. Pozatym oszczedza energie i nie nagrzewa tak wody.
[/quote]

a jakie masz porównanie? jakie masz gatunki czerwonych roślin? jak długo miałeś zwykłą żarówkę? i najważniejsze to jak głębokie jest akwarium i jaka moc żarówki energooszczędnej?
poczytaj archiwalne numery magazynu akwarium np. z lat 80 - do dwóch świetlówek zawsze dorzucano dwie duże żarówki w celu urozmaicenia spectrum.
przyjrzyj się też współczesnym żarnikom hqi i hql - gdzie tu oszczędność.
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Sierpień 27, 2008, 20:49:33 »

Zarowka energooszczedna ma podobna temperature barw do zwyklej ale jest o wiele bardziej wytrzymala i efektywna. Jak dla mnie roznica jest duza.
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Sierpień 27, 2008, 20:53:15 »

podobe nie znaczy to samo. przy płytkim zbiorniku zdecydowanie polecam zwykłą żarówkę. rośliny rosną jak szalone nawet bez specjalnych nawozów. sprawdź sobie na jakimś małym zbiorniku (do 30l).
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Sierpień 27, 2008, 21:00:13 »

Osobiscie sprawdzilem na 15l. Nagrzewala wode do 30 stopni (miala 25W). Nie zaprzecze, ze rosliny moga dobrze rosnac, ale wiem, ze taki sam efekt uzyskuje teraz przy energooszczednej, wiec po co sobie robic problemy? Roll Eyes

Kiedys stosowalo sie zwykle zarowki do ogrzewania wody. Zimna zarowke sie lekko zanurzalo i po wlaczeniu grzala jak glupia. A jakie piekne glony rosly... Grin
ank@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Sierpień 28, 2008, 12:17:19 »

pytanie brzmi czy była już mętna woda (jak nie to jeszcze nie dojrzał).

mętnej wody nie bylo nawet zaraz po zalaniu. ale obecnie w wodzie plywa pelno czegos co wyglanda jak kurz. (chyba za slaby filtr  Cry ). no2 caly czas 0 (znaczy sie mierzę co kilka dni... tak co 3-4)

a co do waszej dyskusji o żarówce... mam ja bo nie moge dostac energooszczednej ktoraby pasowala do pokrywy za rozsadna cene (bo 40 zl to chyba lekka przesada... przynajmniej wg mnie) a fotke tych glonow ja musze chyba wstawic na forum bo to takie nitkowate jest ale nie zielone tylko biale i lepkie jak wyjmne z wody...

EDIT: to jest to coś:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a4824ad65e4ae291.html
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2008, 16:05:58 wysłane przez ank@ » Zapisane

bojowniki:
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Sierpień 28, 2008, 18:20:20 »

jeżeli jest mgiełka to znaczy, że zbiornik zaczyna dojrzewać. znajdź sobie gdzieś tu na forum krzywą dojrzewania zbiornika (jest na pewno). wszystko jest w porządku, ważne aby silnie napowietrzać wodę. woda czasami zaczyna śmierdzieć. możesz poczekać (do 2 tyg.) lub użyć sera filter biostarter (ok. 2 dni i po wszystkim).

ten korzeń na zdjęciu po prostu gnije (to pleśń nie glon) - wyjmij go i umyj szczoteczką, możesz też wygotować.

z racji żarówki nagrzewającej wodę weź pod uwagę wymogi temperaturowe gatunków ryb jakie chcesz trzymać. pamiętaj też, że większość gatunków roślin nie lubi wysokich temperatur. dowiedz się zanim coś kupisz.
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: