Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: dojrzewanie- fotki akwa  (Przeczytany 12788 razy)
IWONA
Zainteresowany
**

A bez rybek smutno...

« Odpowiedz #15 : Sierpień 28, 2008, 18:48:23 »

Słuchajcie, u mnie w akwa korzeń też tak zaczyna wyglądać.  Shocked Wyszorowałam i czekam co będze dalej. Co może być? Korzeń mam zbyt duży żeby do gara i gotować. Może do piekarnika go?  Cool Najgorzej że to draństwo kosztowało ponad 40 zeta więc nie mówcie zeby wyrzucić. A taki mały za 6,50 jest OK!!!

Pozdrawiam z Myszkowa!   

Akwarium 160 litrów.
Mieszkańcy to: 15 x neon innesa, 15 x razbora hengeli, 8 x otosek, 8 x prętnik karłowaty, ? x krewetka red cherry.
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Sierpień 28, 2008, 19:10:42 »

A jakie masz oswietlenie i czym karmisz ryby? Czy akwarium nie stoi blisko okna? Roll Eyes
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Sierpień 28, 2008, 19:28:59 »

Te korzenie, z którymi macie problemy (pleśnieją) można albo wygotować z wodzie z solą albo porządnie wygrzać w piekarniku, ale ostrożnie żeby się nie daj Boże nie zapalił. I będzie po problemie.

IWONA
Zainteresowany
**

A bez rybek smutno...

« Odpowiedz #18 : Sierpień 28, 2008, 19:34:21 »

A jakie masz oswietlenie i czym karmisz ryby? Czy akwarium nie stoi blisko okna? Roll Eyes

Akwa ma 160 litrów, oświetlenie 2 x 39 watt, rybek nie karmię bo ich jeszcze nie ma. Odległość od okna OK. Coś mi się wydaje, że andrzej72 już rozwiązał mój problem.Tylko jak długo w tym piekarniku go trzymać?

Pozdrawiam z Myszkowa!   

Akwarium 160 litrów.
Mieszkańcy to: 15 x neon innesa, 15 x razbora hengeli, 8 x otosek, 8 x prętnik karłowaty, ? x krewetka red cherry.
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Sierpień 28, 2008, 20:12:51 »

Jak wsadzisz go do piekarnika, to woda z niego wyparuje i musisz go potem znow namaczac zeby opadl na dno... Roll Eyes
IWONA
Zainteresowany
**

A bez rybek smutno...

« Odpowiedz #20 : Sierpień 28, 2008, 20:24:18 »

Dobra, mogę go zamaczać, nie mam jeszcze ryb, wiec to nie problem,.  Cheesy Jak długo w piekarniku ma siedzieć?

Pozdrawiam z Myszkowa!   

Akwarium 160 litrów.
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #21 : Sierpień 28, 2008, 21:54:40 »

Jak wsadzisz go do piekarnika, to woda z niego wyparuje i musisz go potem znow namaczac zeby opadl na dno... Roll Eyes

a to zależy, czy mopani, mahoń, cy może opuva - te po wyschnięciu dalej toną bez problemu.
jeżeli krajowy gałęziak to wyschnie i po nim (trzeba topić)
IWONA
Zainteresowany
**

A bez rybek smutno...

« Odpowiedz #22 : Sierpień 29, 2008, 04:30:11 »

W tej chwili nie pamiętam dokładnie ale to jakiś afrykańczyk. Może nie będzie problemu z ponownym zatopieniem.  Undecided

Pozdrawiam z Myszkowa!   

Akwarium 160 litrów.
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #23 : Sierpień 29, 2008, 07:16:25 »

to nie będzie problemu.
ank@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #24 : Sierpień 29, 2008, 16:37:23 »

ten korzeń na pewno nie gnije. nie ma prawa to po pierwsze (gotowalam go w soli aż 3 doby!) po drugie taki nalot jest tez na przyssawkach od filtra- one tez gniją???  Wink i na szybie w starym akwa tez mialam kiedys takie cos ale po pewnym czasie samo przestalo sie pojawiac. (szyba na pewno nie gniła). poza tym to nie jest pleśń tylko taka "pajęszyna". śliskie po wyjęciu z wody. moze to byc spowodowane swiatlem slonecznym poniewaz przez pare godzin w ciagu dnia pada na akwa troche swiatla slonecznego. na szybach sa juz te glony co zawsze sa na szybach akwa  Wink Tongue (zapomnialam nazwy). woda wyglanda jakby bylo w niej pelno kurzu. taki sam kuz unosi sie z dna jak cos w nim majstruje (np. dosadzam roslinke). no2 wciaz w granicach tolerancji ryb. drogi jest ten biostarter???

do tej pory nie napowietrzalam akwa. tylko prąd wody z filtra byl widoczny. czy to byl bląd?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2008, 16:51:02 wysłane przez ank@ » Zapisane

akwarium:28 litrów
bojowniki:
Migotek nie żyje od ??. 09.04
Błękitek nie żyje od 10.03.08
Leon nie żyje od 01.01.09
Prince Amroth nie żyje od 10.06.09
obecnie 4 karliki szponiaste i bojek (mam słabość do tych ryb...)
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Sierpień 29, 2008, 18:58:54 »

Radze zaslaniac okno. Jesli tego nie zrobisz, to niebawem twoje akwa zamieni sie w glonarium... Undecided
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Sierpień 29, 2008, 21:09:11 »

Nierozumiem tej paniki związenej z oknem ?
a niby co świeci w naturze ?
chińczycy biegają i jarzeniówki nad rzekami włączają i wyłączają ?
kurde, bez przesady
miałem swojego czasu akwarium na samym świetle słonecznym i rośliny rosły przepięknie, nie sądzę, żeby mogły się tak wybarwić na świetlówkach, a glony jak w każdym dobrze funkcjonującym akwarium - na normalnym poziomie ......
to zwykły stereotyp, bo ktoś wymyślił że sprzeda więcej świetlówek, gdy powie że od normalnego światła rosną glony !

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #27 : Sierpień 29, 2008, 21:40:17 »

jest szkoła, która mówi o stawianiu akwarium na parapecie okiennym, ale głównie dla roślin i kilku gatunków ryb głównie z azji, australii i oceanii. te ryby np. tęczanki, dania wyglądają najładniej właśnie w świetle słonecznym. akwarium takie stworzone jest głównie do uprawy roślin (często oparte jest o filtr hydroponiczny). pic polega na tym, aby nie dopuścić do stęzenia związków, które mogłyby wykorzystać glony.
stawianie akwarium w cieniu sugeruje się dla ryb amerykańskich, głównie z ciemnych wód - takie neonki, czy jarzeńce w świetle dziennym wyglądają tragicznie.
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Sierpień 29, 2008, 21:50:24 »

Sam sprawdzilem, ze po zaslonieciu okna glony zielone nie pojawiaja sie na szybach i podlozu, i nikt mi nie wmowi, ze swiatlo sloneczne nie przyczynialo sie do ich wzrostu... Lips Sealed
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #29 : Sierpień 29, 2008, 22:17:20 »

ależ nikt ci tego nie wmawia, bo to prawda jest. glony rosną od słońca ale rośliny też. tylko rośliny mogą być szybsze w spożytkowaniu zw. pokarmowych.
chyba tu się pokłonić trzeba znowu dla diane walstad.
trzeba też pamiętać, że wody naturalne mogą filtrować światło (garbniki, humus) i do roślin dociera zubożone spectrum.
najkorzystniejsze jest oświetlenie ze wschodu. niedobre z południa, a najgorsze z północy.
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  

Skocz do: