martoszka
Nowy
|
|
« : Sierpień 26, 2008, 23:53:02 » |
|
Cześć Nigdy nie miałam rybki, ale postanowiłam, że takie zwierzątko jest idelane dla mnie. Chce mieć jedną lub dwie dość małe ( takie do 10 cm), ale kolorowe rybki ;] Niestety nie nzalazłam żadnej fajnej storny na której mogłabym się dowiedzieć jak urządzić akwarium, jakie ono musi mieć wymiary i przede wszystkim jakie rybki mogą żyć w parze lub w samotności. Dlatego właśnie proszę Was o pomoc. Może Wy się orientujecie o jakiś fajnych stronach dla przyszłych chodowców rybek. Jeśli sami posiadacie większą wiedzę na ten temat to chciałabym uzyskać odpowiedź na pytania : 1. Jakie rybki mogą żyć w parze lub w samotności ? 2. Jakie duże musi być akwarium dla jednej lub dwóch rybek ? 3. Co w tym akwarium powinno się znaleźć ? 4. Jak mam się przygotować do przyjęcia mieszkańca ? (czy woda w akwarium musi stać w nim jakiś czas ?) 5. Co zrobić, żeby rybka przeżyła jak najdłużej ? Wszystkim z góry dziękuję za rady ;] ;*
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2008, 23:55:15 wysłane przez martoszka »
|
|
|
|
|
Mechanic
|
|
« Odpowiedz #1 : Sierpień 26, 2008, 23:56:33 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
martoszka
Nowy
|
|
« Odpowiedz #2 : Sierpień 27, 2008, 00:00:43 » |
|
Dzięki wielkie ;** Już mi się ta strona podoba. A wiesz może jakie rybki mogą żyć w samotności a jakie w parze ?
|
|
|
|
|
|
|
Mechanic
|
|
« Odpowiedz #3 : Sierpień 27, 2008, 00:16:03 » |
|
W parze najlepiej czuja sie pielegnicowate. Ale nie polecam ci ich na poczatek. Jak duze bedzie akwarium?
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #4 : Sierpień 27, 2008, 07:33:59 » |
|
Może tradycyjny zestaw na początek ? akwa 30l filtr, grzałka, żwirek kwarcowy dużo roślin i samiec bojownika ?
Chodź dużo więcej obserwacji możesz mieć np. w zbiorniku 54l (łatwiej utrzymać) w którym wyposarzenie jak wyżej, a obsada to : parka pielęgniczek/prętników stadko neonek/razborek kilka kirysków
a może tradycyjne welonki ? 112l, potężny filtr, grzałka niekoniecznie, silne rośliny, piach 2-3 welonki
|
|
|
|
>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
lauri24
Super aktywny
Power^^
|
|
« Odpowiedz #5 : Sierpień 27, 2008, 08:28:37 » |
|
Misquamacus chyba na początek niech weźmie zestaw z bojkiem może + 4-5 kirysków jeśli to będzie 30l. ;)martoszka, mam bojka na zbyciu jakbyś potrzebowała
|
|
|
|
112l. Ogólne 30l.- Gupiki, platki
|
|
|
martoszka
Nowy
|
|
« Odpowiedz #6 : Sierpień 27, 2008, 08:41:19 » |
|
W parze najlepiej czuja sie pielegnicowate. Ale nie polecam ci ich na poczatek. Jak duze bedzie akwarium?
Ja nie mam pojęcia jakie ono ma być duże Ale mi chodzi tylko o jedną lub dwie małe rybki ... a nie o całe akwarium po 50 czy 80 rybek.
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #7 : Sierpień 27, 2008, 08:45:41 » |
|
Interesuje Cię coś z wyżej 3 wymienionych ?
|
|
|
|
>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
martoszka
Nowy
|
|
« Odpowiedz #8 : Sierpień 27, 2008, 08:50:06 » |
|
Interesuje Cię coś z wyżej 3 wymienionych ?
Hmm, ale skąd ja mam wiedzieć jak ja się a tym nie znam ?? Może ja tak dokładniej wytłumaczę o co mi chodzi, dobra ? A więc .. ja chcę mieć jakieś małe (ale oczywiście wielkościowo odpowiednie dla tej rybki) akwarium, w którym ma być tylko 1 osobnik i w późniejszym czasie nie będzie do niego dochodzić żanda inna rybka. Wy macie wielkie akwaria, a ja chcę malutkie, bo chcę zobaczyć jak mi pójdzie zajmowanie się tą jedną rybką.
|
|
|
|
|
|
|
lauri24
Super aktywny
Power^^
|
|
« Odpowiedz #9 : Sierpień 27, 2008, 08:52:56 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2008, 08:54:39 wysłane przez lauri24 »
|
|
|
|
|
martoszka
Nowy
|
|
« Odpowiedz #10 : Sierpień 27, 2008, 09:04:59 » |
|
Ok, ale takie 30l jakie ma wymiary ??
|
|
|
|
|
|
|
lauri24
Super aktywny
Power^^
|
|
« Odpowiedz #11 : Sierpień 27, 2008, 09:07:57 » |
|
nie wiem 25l. ma mniej więcej 40x25x25 czy coś takiego
|
|
|
|
|
|
|
martoszka
Nowy
|
|
« Odpowiedz #12 : Sierpień 27, 2008, 09:12:21 » |
|
Dzięki wielkie ;]
|
|
|
|
|
|
|
martoszka
Nowy
|
|
« Odpowiedz #13 : Sierpień 27, 2008, 16:01:01 » |
|
Mam jeszcze parę pytań. Skoro już wiem jaka to ma być rybka (zdecydowałam się na bojownika) jakie roślinki są do tego akwarium potrzebne i jak to jest z tym zakładaniem akwarium. Oto moje dokładne pytania : 1. Jakie roślinki są potrzebne do akwarium dla bojownika ? 2. Jak długo musi stać woda w nowo założonym akwarium zanim wpuszczę do środka rybkę ? 3. Jak się "mebluje" takie akwarium ? Czy najpierw się wsypuje się żwirek i sadzi roślinki i później wlewa wodę, czy inaczej ? 4. Ile tej wody ma być ? 3/4 pojemności akwarium ?
|
|
|
|
|
|
|
lauri24
Super aktywny
Power^^
|
|
« Odpowiedz #14 : Sierpień 27, 2008, 16:38:34 » |
|
1. możesz wsadzić kabomby ,anubiasy...roślin jest bardzo dużo wystarczy poszukać 2.ok. 2 tygodni 3.najpierw wypłucz żwirek, później wsyp do akwa i powoli stopniowo nalewaj wody...następnie wsadź roślinki... 4.wody musisz dolać do wysokości pokrywy by było ładnie i estetycznie powodzenia
|
|
|
|
|
|
|
|