Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 14L - dobór obsady - pomoc  (Przeczytany 1199 razy)
lukip
Nowy
*

« : Sierpień 27, 2008, 09:28:21 »

Witam!
Jestem początkującym akwarystą, wszystko zaczęło się niewinnie, bo od hodowania samca bojownika w kuli, jednak po przeczytaniu troche informacji osób doświadczonych miałem wyrzuty sumienia że to zwierzątko rzeczywiście się tam męczy, zatem wyszukałem dla niego nowy domek na stryszku - 14 litrowe akwa (40 dł - 17 szer - około 20 wysokosc). Zakupiłem także filtr ELITE mini z napowietrzaczem oraz grzałke z termostatem, kilka sztucznych rośłinek (ponieważ stwierdziłem że na razie moje umiejętności akwarystyczne nie pozwolą mi na utrzymanie żywych przy życiu Smiley ), porcelanowego u-boota żeby miał się gdzie chować. Myśle że elementami dekoracyjnymi zapewniem mu dostateczną ilość kryjówek...

Chciałbym jednak dokupiuć mu jakieś towarzystwo, zatem tutaj moja prośba do doświadczonych akwarystów o dobór ciekawej obsady, tak żeby nie doszło do przerybienia oraz żeby te wszystkie rybki jakoś sie zgadzały ze sobą i przede wszystkim nie dusiły w tym  małym 14L akwa...Jeśłi do tej pory coś robie źle - również prosze o rady, bez głupich odpowiedzi...

Z góry dziękuje za pomoc...
Pozdrawiam
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 27, 2008, 09:32:17 »

14l jest za małe dla bojownika to 1.
2. bez roślin żywych to nie nazywa się akwarium, jest mnóstwo roślin, z którymi każdy sobie poradzi (rogatek, moczarki, zwartki, nurzańce)
3.wywal to porcelanowe świństwo i wstaw korzonek lub/i łupinę kokosa

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Luana
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 27, 2008, 09:39:43 »

te 14l to za mało nawet dla jednego bojownika, a chcesz jeszcze coś tam wpuścić?
samotny bojownik powinien mieć akwarium minimum 20-25l.
 jeśli chcesz trzymać coś jeszcze to musisz pomyśleć o większym zbiorniku (w akwarium ok 45l mógłbyś trzymać haremik bojowniczków: 1 samca i 2 samiczki, ewentualnie do samca bojownika dokupić kilka - ok 5-6 szt - np. razbory klinowej)
poza tym w 14l akwarium bęzie ci ciężko utrzymać równowagę biologiczną i chemiczną
pamiętaj że dla bojownika akwarium musi zostać przykryte choćby dociętą szklaną szybą, aby nie doszło do przeziębienia labiryntu u rybki
i koniecznie duuużo roślinek - łatwe w utrzymaniu są m.in. moczarka, nurzaniec,mikrozorium (nie mów że utrzymanie żywych roślinek jest trudne - jak nie spróbujesz to się nie przekonasz. poza tym żywe roślinki pochłaniają związki szkodzące rybkom)
a ten porcelanowy szajs wywal albo postaw sobie na półce - jak już koniecznie chcesz żeby rybiasty miał jakąś kryjówkę kup połówkę kokosa
lukip
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 27, 2008, 09:44:13 »

Akwa mam oczywiście przykryte szybą, pomyślałem juz o tym.
Dziękuje za rady
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: