Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Bojownik - piekny - ale - nie je rozwielitki wiec...?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Bojownik - piekny - ale - nie je rozwielitki wiec...?  (Przeczytany 5162 razy)
Lucky
Bywalec

« : Sierpień 31, 2008, 08:41:47 »

...wiec co moge mu dac zeby cos zaczal jesc - drugi bojownik je wszystko bez problemu - chociaz ostatnio jedyne u mnie kupiona daphnia- rozwielitka - suszona - juz mu mniej smakuje bo calosci nie zjada - a porcje sa male raz dziennie:/

Tego osobnika kupilem 3 dni temu:

i od tamtej pory chce by jadl rozwielitke (suszoną ze sklepu normalnie zapakowane hehe) - a on od tych 3 dni nic nie zjadl - co moge mu podac co kazdy ma w domu Cheesy zeby cos zjadl?Huh Albo jak zmusic go do rozwielitki?
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #1 : Sierpień 31, 2008, 08:45:50 »

ryby nie zmusisz niestety ale mój bojek też przez pierwsze dni nic nie jadł ale później się przyzwyczaił i zaczął jeść pokarm dla bojowników...moje bojki za suszoną dafnią nie przepadają więc daje im inny pokarm Wink

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 31, 2008, 08:46:17 »

Rozwielitka to nic nie warty pokarm
kup mu normalne płatki podstawowe, wybarwiające, dla bojowników i witaminowe

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Sierpień 31, 2008, 08:54:06 »

Ta bestia siedzi u nas juz ponad miesiac, prezentuje sie calkiem ladnie, dostala nawet najmniejszego 1cm-owego zbrojnika nieb. zeby cos niecos poczyscil glony - i widze ze mu sie tu podoba:)

Ten bojek je mi rozwielitke caly miesiac - ale chyba rzeczywiscie kupie cos innego dla obu - ale ciagle pytam - co mu dac by cos zjadl bo chudnie w oczach?
Makaron? - niektore ryby jedzą

papio
Stały użytkownik

Heh...

« Odpowiedz #4 : Sierpień 31, 2008, 08:56:48 »

Człowieku !!! Wywal tą kulę, nie męcz ryby ! Kup normalne aqwa albo oddaj bojka do sklepu !!!

lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #5 : Sierpień 31, 2008, 08:58:43 »

nie można ryb w kuli trzymać!!!!a zbrojnik w takim małym akwa to normalnie przestępstwo!! wiesz że one rosną do 15cm??!!

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
MarteQ15
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Sierpień 31, 2008, 09:14:31 »

Shocked BOŻE ZNOWU KULA!!!!!! 
A propos- Moje Bojki Uwielbiają zywą ochotkę i Larwy komara  Marzyciel
Suszoną rozwielitkę jedzą sporadycznie!   Wink
Pozdro.
Wywal kule!~ Lips Sealed
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Sierpień 31, 2008, 09:16:18 »

Wiem ze do tylu rosna, kula jest mojej siostry, jest swietnym elementem dekoracyjnym;) ma 4,5 L i bojownik ma tam nie najgorsze warunki:) glonojad jak podrosnie pojdzie do duzego akw.

mowa tutaj o bojowniku w I poscie - jest w 4 L aqw - i co mu dac do jedzenia etc...
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Sierpień 31, 2008, 09:33:59 »

Bojowniki często na początku nie chcą jeść. Najłatwiej je przyzwyczaić do jedzenia dając żywy pokarm, ale raczej nie ochotkę, o której ktoś wcześniej pisał, a wodzień.

Ale warunki, w których trzymasz bojowniki są skandaliczne.
Malutki pojemnik, kula, brak grzałki, brak filtra, brak pokrywy, brak żywych roślin, muszle, sztuczny żwirek... po prostu płakać się chce.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Sierpień 31, 2008, 09:59:32 »

W kuli sa zywe rosliny:) w Awkarium tez beda - ale nie moge dorwac odpowiednich - bo nie kupie jakiegos badyla do malego akwarium:/ a nie ma u mnie w tym momencie niestety czegos niskiego a szerokiego:/

Zwirek - w kuli - zolty....wybrany zostal ewidentnie pod kolor scian pokoju oraz zeby tworzyl idealny kontrast z kolorami ryby:)

W akwarium zwir bialo czarny - ALE NIE SZTUCZNY - tez kontrastuje ze soba, czern z zielenia roslin i kolorem bojownika - biel - z korzeniem na nim si eznajdujacym:)

Wiem ze zbyt wiele dbamy tu o wizualizacje a nieco mniej o istoty zywe:/

Stad pisze do Was Panowie i Panie o pomoc:)

Filtra nie ma - bo rzekomo bojowniki oddychaja atmosfera z powierzchni - wiec i pokrywy nie ma zeby byl dostep powietrza.

Ale za to jest co kilkudniowa podmiana czesci wody:)

PS: Moze ktos podesle mi poczta etc jakies niewielkie roslinki - bo wiadomo ze w duzych aqwa macie tego pelno - a u mnie niedobor i nawet nie ma skad dorwac:/

Duze akwarium okolo 200L planuje po przeprowadzce do nowego juz wlasnego mieszkania:D ale to za okolo pol roku
Patu$1117
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Sierpień 31, 2008, 10:06:33 »

4 litry to nie są dobre warunki  Undecided  Shocked... ja bym kupiła chociaż te 20l i tani filtr i gzrałke  żebu mu chociaż było troche lepiej... tak jak pisali wyżej- wywal tę kule czy malutki pojemnik, zbrojnika przenieś skarłowacieje ci tam ,muszle zatwardza wodę , już lepij by mu było w sklepie zoologicznym tam pzrynajmniej trzymają w 15l akwariach  Sad
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Sierpień 31, 2008, 10:12:53 »

Owszem, bojowniki oddychają powietrzem atmosferycznym, i dlatego nie jest im potrzebne napowietrzanie, natomiast filtr jest potrzebny każdej rybie, bo filtr, jak sama nazwa wskazuje, filtruje wodę, czyli ją oczyszcza. Dobrze, że często robisz podmiany wody, ale to nie wystarczy.

Pokrywa jest konieczna właśnie dlatego, że bojowniki pobierają powietrze znad tafli wody. Chodzi o to, żeby nie było różnicy temperatur miedzy woda a powietrzem. Przeziębienie błędnika, czyli narządu, którym oddycha bojownik, na ogół kończy się śmiercią.

Ponadto absolutną koniecznością w akwarium z bojownikiem jest grzałka, bo to ryby tropikalne, czyli ciepłolubne, wymagają temperatury minimum 25 stopni.

Żwirki i różne inne ozdoby sztuczne, sztucznie barwione są oczywiście sprzedawane jako zupełnie bezpieczne, ale to nie jest do końca prawda. Wszystko, co jest w wodzie w jakąś tam reakcję z ta woda wchodzi, a im mniej jest naturalne, tym gorzej.

Muszle mogą być tylko w akwariach z rybami wymagającymi twardej wody. Bojownik wymaga wody miękkiej, muszle mu szkodzą, wywal.

Uprzedzając dalsze argumenty, od razu piszę, że wiem, co mówią w sklepach zoologicznych, ale to nie jest prawda.

BOJOWNIKA (ani żadnej innej ryby) NIE MOŻNA HODOWAĆ W KULI.
BOJOWNIKOWI (jak każdej innej rybie) POTRZEBNY JEST FILTR.
BOJOWNIK MUSI MIEĆ GRZAŁKĘ.
BOJOWNIK MUSI MIEĆ POKRYWĘ.
BOJOWNIK POTRZEBUJE MINIMUM 20 LITROWEGO AKWARIUM.
BOJOWNIK NIE JEST RYBKA BEZ WYMAGAŃ.

RYBA NIE JEST ELEMENTEM DEKORACYJNYM.

P.S. Ja bym Ci mogła trochę roślinek wysłać, ale czy będą rosły? Masz tam jakieś oświetlenie? jakie?

« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2008, 10:16:24 wysłane przez matka siedzi z tyłu » Zapisane

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Sierpień 31, 2008, 10:33:39 »

Na kule pada przez pol dnia bezposrednio swiatlo sloneczne - te roslinki male ktore tam są - rosną - jak skonczy sie lato - bedzie tam mam nadzieje jakas lampka.

Jesli chodzi o akwarium - obok stoi lampka z zarowka 25W - i mysle czy nie dac mocniejszej - z 50 W - gdyz zarowka oddalona jest o jakies 20 cm w gore od akwarium - 50W mysle ze byloby idealne dla roslinek jesli akwarium ma 18cm wysokosci - swiatlo siegnie ladnie na samo dno:)
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #13 : Sierpień 31, 2008, 11:21:59 »

Przeczytaj: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=2687.0

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Patu$1117
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Sierpień 31, 2008, 11:26:03 »

ale kula idealnie nadaje się jako ozdoba ale bez rybki . co byś powiedział ajkby zamkneli cie w takiej kulii dawali jesć 1 czy 2 razy dziennie akwarium 20l bez pokrywy naprawde nie jest drogie ja kupowała za 15 zł (jako terrarium dla chomiczka) takie akwarium ładniej wygląda i i rybka sie lepiej czuje
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: