Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: twardość wody  (Przeczytany 1779 razy)
adam_31
Nowy
*

« : Wrzesień 01, 2008, 22:34:46 »

witam i pozdrawiam. w swoim nowym akwarium chciałbym ustawić biotop amazomki i jej dopływów.i wtym temacie chciałbym prosić o porade ,napiszcie mi w jaki sposób ustawić(miękką) wode .słszałem że można żywać wody destylowanej lub deszczówki do podmiany .obecnie mieszkam w anglii i internet jest moim jedynym zródłem informacji.twardość wody mam na poziomie:tw.węglanowa-6stopni,tw. całkowita-107.4ppm.na podstawie testu firmy MARS FISHCARE.z góry dziękuje za wasze porady i podpowiedzi,pozdrawiam ADAM.
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 02, 2008, 08:20:19 »

Polecam wątek:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=6947.0 o podstawowych właściwościach chemicznych wody.
Jest tam napisane m.in. jak obniżać twardość wody.
Deszczówkę zbieraną w mieście lub w okolicach miast odradzam. Można by jej użyć pod warunkiem, że zebrana jest gdzieś naprawdę daleko od jakichkolwiek miast i to po mniej więcej godzinnym dość silnym opadzie. Bezpieczniejsza jest woda destylowana.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 02, 2008, 09:07:35 »

Masz miękką wodę i dla większości ryb z Amazonki będzie ok. No chyba, ze zechcesz trzymać tam jakieś ryby z odłowu czy delikatne odmiany, które wymagają prawie zerowych twardości.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2008, 09:09:36 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
adam_31
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 03, 2008, 22:34:23 »

dziękuje bardzro za podpowiedzi.napewno z nich skorzystam.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: