Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: korzeń sosny  (Przeczytany 11405 razy)
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 04, 2008, 09:00:07 »

Emi ma rację. Oczywiście miałem w akwarium dziwne przypadki śnięcia pojedynczych ryb... nie wiązałem tego z korzeniem... ale faktycznie lepiej na zimne dmuchać i nie ryzykować.
ps. moja woda nie śmierdzi jak wunderbaum ;-)

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
mrowka
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 11, 2008, 18:35:13 »

Mam właśnie problem z korzeniem. Chociaż nie wiem czy to wina korzenia. Korzeń mam z plaży morskiej, długo gotował się, aż wypłynęła z niego garść żywicy/ korzeń sosny. Wsadzilam go do nowo założonego 112l akwarium. I... rybki zdychają Sad nie wiem czy to wina korzenia, ale dziwne ze na 40 maleńkich rybek(brzanki, kirysy, molinezje, zbrojniki itp) po 2 dniach od wsadzenia i założenia aż 5 już zdechło:( bardzo mi ich szkoda, bo widze ze niektore tez plywają kołowate:( nie wiem czy to wina korzenia. Rzeczywiscie jak ściągnę pokrywę to "czuć las" i nie wiem  co robić. Odwiedzilam dzis sklep zool., zakupilam baktopur ale nie wiem czy go użyć bo tak naprawde nie wiem czy to wina jakis bakterii jak nie widze zadnych plamek itp. na rybkach. Pomożcie:(Sad
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 11, 2008, 18:39:56 »

mrówka a ile dni po zalaniu akwa wodą wpuściłąś rybki?? możliwe że za wcześnie i akwa nie zdążyło jeszcze dojżeć,trzeba czekać jakieś 3 tygodnie przed wpuszczeniem ryb Wink

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
mrowka
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Wrzesień 11, 2008, 18:48:21 »

no własnie wiem ze musi dojrzec ale w sklepie powiedzieli mi ze nawet po jednym dniu jak sie doda srodi to mozna dac ryby:| Wiec: zwirek oplukalam przegotowana woda, wsadzilam korzen wlalam wode ktora stala w wannie 24 h. dodalam uzdatniaczy, czyli nitrivec i aquatan, po 24 h posadzilam roslinki a po 12h wpuscillam rybki:| po kilku godzinach po wierzchu plywal juz kirysek:( a po nocy 4 kolejne( kiryski i brzanka) a widze ze molinezja tez dlugo nie pociagnie. I tak siedze i patrze czy przyzyja:( tylko nie piszcie ze powinna stac kilka dni tylko jak ja mam je teraz ratowac? dodawac ten srodek na bakterie? czy wyciagnac korzen? co??
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #19 : Wrzesień 11, 2008, 18:52:48 »

może najpierw wyciągnij korzeń z akwa bo jest możliwość że on tym rybą teraz szkodzi bardziej niż pomaga...hmm masz akwa zastępcze z odstaną wodą?? wiesz taki szpital jak ryba jest chora to do niego ją przekładasz i tam leczysz?? jeśli nie to musimy coś wymyślić wspólnie.Wsadzając je do jakiejś miski czy czegoś raczej nie pomożemy bo woda i tak odstana by nie była (a tak apropo po co założyłaś nowy wątek w tym samym problemem??)

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
mrowka
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Wrzesień 11, 2008, 18:57:54 »

bo nikt nie odpisywal a ja w rozpaczy... myslalam ze to przyspieszy reakcje. nie mam zadnej wody odstanej. chociaz 4 godziny temu nalalam do miski wode aby moze podmianke zrobic ...moze tam?
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #21 : Wrzesień 11, 2008, 19:02:33 »

hmm wątpie żeby to mogło jakoś pomóc. sama mówisz że masz 40 ryb a one się w misce nie zmieszczą :p
no i woda w akwa stała dłużej niż ta w misce więc jak je przełożysz do tak świeżej może być ylko gorzej  Undecided naprawde teraz nie wiem jak ci pomóc

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
mrowka
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Wrzesień 11, 2008, 19:05:32 »

a jak molinezja lezy na dnie i "ledwo zipie" to juz ją odłowić czy może dać jej szanse i może jeszcze przezyje?
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #23 : Wrzesień 11, 2008, 19:09:52 »

takich pytań nie cierpie bo sama nie wiem co zrobic  Sad teraz mam epidemie rybiej ospy i padły mi po kolei prawie wszystkie ryby
z 12 neonów zostały 3,2 ramirezy zdechły,2 kakadu zdechły,2 samice gupika zdechły
zostały mi 4 samice endlera i jeden samiec (drógi zdechł  Cry )
przeżyły też danio i bojki do tego krewetka filtrująca, 3 zbrojniki i 1 chory otosek i za każdym zgonem czuje się coraz gorzej i ja i ryby  Undecided  daje leki ale coś nie pomagają więc widzisz że ja w świetnej sytuacjiteż nie jestem

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
mrowka
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Wrzesień 11, 2008, 19:16:19 »

no rzeczywiscie:( a dzis mi nawet mowili o ospie w akwarystycznym;/ ze mieli ale wyleczyli czyms tam z firmy sera... ale widzisz ty chociaz wiesz co im jest i wiesz co dawac nawet jesli sie w calosci nie uda. A ja nie wiem co dawac... powodzenia.
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #25 : Wrzesień 11, 2008, 19:19:31 »

no ja im podaje ichtiosan z tropicala a do ciebie to nie wiem,napewno musisz być cierpliwa ,czekać i słuchać rad kogoś zaawansowanego z większą wiedzą od mojej w zakresie chorób i skutków niedojżewającego akwa  Undecided

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Wrzesień 11, 2008, 19:22:04 »

a jak molinezja lezy na dnie i "ledwo zipie" to juz ją odłowić czy może dać jej szanse i może jeszcze przezyje?

To zależy czy z obserwacji wynika, że może jej się poprawić. Jeśli widać, że ryba nie ma objawów chorobowych (krosty, pleśń, spuchnięcie, wytrzeszcz oczu, wrzody itd) - to dałbym jej szansę. Jeśli np. spuchła jak balon i jest coraz gorzej, widać jak się męczy... to koniec. Jeśli ma objawy typowe dla jakiejś choroby - wtedy można leczyć. U mnie molinezje miały kilka razy dziwne ojawy - pływały do góry płetwami i jedną odłowiłem podając MFC, a resztę zostawiłem w zbiorniku - odłowiona zdechła, reszta cudownie ozdrowiała i ma się dobrze do dzisiaj... ale było bardzo źle przez trzy dni i kiepsko przez jeszcze tydzień, po 2 tygodniach były zdrowe jak ryby...

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
mrowka
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Wrzesień 11, 2008, 19:57:52 »

No własnie nie maja zadnych objawow... mimo to podjelam decyzje: dalam baktopur. zobacze jutro jaki bedzie efekt. lepiej zeby silniejsze przerwaly niz zdechly wszystkie. Moze zakupilam w sklepie jakies slabe osobniki , bo inne rybki ktore mam poki co zyja. Narazie zdechlo 5 sztuk, i widze ze jedna bocja tez sie przekreca:(Sad ale np danio i neonki smigaja az milo popatrzec. Zobacze jak kuracja nie przyniesie efektu to wywalę ten korzeń. Ehhh. Biedne rybki:(
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: